Реклама / Ads
31| 10534 |07.08.2023 АКТУАЛНО

Любимо на Кремъл издание разобличава лъжи на путинофилите у нас: Рублата рухна в пропастта, доларът излетя в небесата – защо?

.
Български сайт, известен като яростен защитник на всичко, излъчващо се от Кремъл, публикува текст със заглавие „Русия попадна сред петте най-големи икономики в света“. В материала възторжено се посочват данни от Световната банка като между другото се споменава, че става дума за „изчисление според брутния вътрешен продукт (БВП) по паритет на покупателната способност“. Толкова.

Но гордостта е голяма и равна на тази от заповедта на Путин държавните служители в Русия да карат и се возят само на „Москвич“ и „Лада“… Заповядал – факт, но не уточнил, че руската индустрие не е в състояние да произведе толкова  коли… Нито, че „Москвича“ всъщност е китайски автомобил, а заводът за „ВАЗ“ спря работа преди година ию половина… Важното е да су публикуват фейкове, с които путинофилите в България да имат поводи за гордост.

Реалностите са съвсем други.

 

Класация на МВФ по БВП на глава от населението:

 

Първа в света е Люксембург. Русия е на 63-о място. България е преди нея. Китай е на 59-о място. САЩ са 5-и. Германия е 16-а.

 

Русия е далеч и от Топ 20 на най-богатите страни в света. Там са Люксембург, Ирландия, Сингапур, Катар, Швейцария, ОАЕ, Норвегия, САЩ, Макао, Бруней, Сан Марино, Хонконг, Дания, Нидерландия, Тайван, Австрия, Исландия, Германия, Швеция, Белгия. Русия е мноооого назад – на 84-то място по стандарт на живот от 143 страни, в които е проведено изследването.

 

Класация по общ БВП за 2022-2023 г. по данни на ООН (източник - internationalwealth.info):

 

1.   САЩ - 25 035 164 млн долара

2.   Китай - 18 321 197 млн долара

3.   Япония - 4 300 621 млн долара

4.   Германия - 4 031 149 млн долара

5.   Индия - 3 468 566 млн долара

6.   Великобритания - 3 198 470 млн долара

7.   Франция - 2 778 090 млн долара

8.   Канада - 2 200 352 млн долара

9.   Русия - 2 133 092 млн долара (нанася се почти 20 пъти в БВП на САЩ…)

10.                     Италия - 1 996 934 млн долара     

 

Тpи aмepиĸaнcĸи щaтa ycпявaт caмocтoятeлнo дa изпpeвapят нaй-гoлямaтa дъpжaвa пo плoщ в cвeтa - Pycия. Cъc cвoитe 17 098 242 ĸв. ĸм. тя зaeмa пoчти 11,5 пpoцeнтa oт цялaтa cyxoзeмнa плoщ нa Зeмятa. Освен това Русия е най-богатата на природни богатства и ресурси страна в света. Но в малкия си джоб я слагат щати като Калифорния, Тексас и Ню Йорк.

 

*** 

Предлагаме ви интервю, публикувано в едно от най-верните на Кремъл издания - „Московский комсомолец“ по темата за финансовото и икономическото състояние на Русия. Публикацията е от 4 август 2023 г.

 

Доларът продължава победния си поход към пиковите стойности от миналата година. На борсата американската валута достигна ниво от 95 рубли. За евро на Московската борса дават 104 рубли. За последно подобни стойности бяха през март миналата година, когато пазарът беше в треска след въвеждането на пореден пакет от санкции. Сега икономисти и регулатори говорят за нормализиране на икономиката. Защо националната валута продължава да пада и кога руснаците виждат долара за 100 рубли, разказва пред "МК" ръководителят на аналитичния отдел на банка "БКФ" Максим Осадчи.

 

- Защо толкова отслабва рублата?

 

- Като причина за отслабването на рублата Централната банка и Министерството на финансите посочват влошените условия на външната търговия.

Позволете ми да ви напомня, че на 21 юли ръководителят на Централната банка Елвира Набиулина заяви, че основният фактор за движението на курса на националната валута през юни-юли са последиците от спада на износа, настъпил през последните няколко месеца, докато вносът нарасна в същото време.По-късно, на 31 юли, министърът на финансите Антон Силуанов също отбеляза, че обезценяването на рублата се дължи основно на търговския баланс - входящите и изходящите потоци на чуждестранна валута към и от Русия. Сега вносът се възстановява, но цените на изнасяните стоки са под нивото от миналата година. По думите на финансовия министър това се вижда най-вече при цените на газа - миналата година е имало моменти, в които те са били пет пъти по-високи от сегашните. Защо износът пада е разбираемо: заради санкциите. Потокът на газ към Европа рязко намаля. Освен това беше въведен таван от 60 долара за барел за руски петрол.

 

- Защо рязко расте вносът?

 

- Отчасти поради формирането на нови логистични вериги за доставки за внос в Русия, които да заменят старите, затворени от санкциите. Друга причина е оскъпяването на вноса, тъй като стоките от САЩ и Европа трябва да се внасят по по-трудни пътища и да се плаща на посредници.

Освен това се усложниха финансовите схеми за плащане на вноса. Всичко това води до по-високи разходи за вносителите и се отразява в цената на вноса. Има и друга причина: прегряването на руската икономика. Съответно търсенето нараства, включително и за внос.

 

- Излиза, че руската икономика е влязла в траектория на растеж?

 

- Може да се каже, преди всичко чрез увеличаване на държавните разходи.

Този ръст доведе до дефицит на федералния бюджет, който възлиза на 2,6 трилиона рубли през първата половина на годината при планирано ниво от 2,9 трилиона рубли за цялата 2023 г. Сравнявайки очаквания растеж на БВП на Руската федерация през 2023 г., който според прогнозата на Централната банка на Руската федерация ще бъде около 1,5-2,5%, тоест ще нарасне с 2,3-3,8 трилиона рубли, с бюджетен дефицит, виждаме, че държавните разходи са двигател на основата на евентуалния растеж на БВП. Обществените поръчки за първата половина на 2023 г. възлизат на 3,6 трилиона рубли.

 

- Как се финансира бюджетният дефицит?

 

- На първо място, чрез продажба на ликвидни активи на Фонда за национално благосъстояние (ФНБ): злато и чуждестранна валута. През 2022 г. и първата половина на 2023 г. нейните ликвидни активи са намалели с 1,6 трилиона рубли, или с 19,2%, до 6,8 трилиона рубли. За първото полугодие на 2023 г. обемът на златото в активите на НВФ е намалял с 42,9 тона или 7,7% до 512 тона към 1 юли 2023 г. Обемът на китайската валута е намалял с 27,4 млрд. юана, или 8,9%, до 282,3 млрд. юана към 1 юли 2023 г. Освен това дефицитът на федералния бюджет се финансира от печатане на пари. Годишният темп на нарастване на парите в обращение достигна 26,8% към 1 юли - допълнителни 3,8 трилиона „прясно отпечатани“ рубли се изляха в икономиката за 12 месеца. Нека ви напомня, че през декември имаше продажба на евро чрез прехвърляне на валутата от сметката на Министерството на финансите към сметката на Централната банка. Но и двете ведомства са под санкции и не могат да направят нищо с тази валута. В същото време валутата беше закупена за колосално количество "прясно отпечатани" рубли, които веднага бяха вкарани в икономиката.

 

- Бюджетният дефицит се отразява зле на рублата, нали?

 

- Не самият бюджетен дефицит влияе негативно на курса на рублата, а неговото финансиране чрез паричната емисия.

 

- Одначава ли това, че скоро доларът ще мине психологическата бариера от 100 рубли?

 

- Ако тенденцията не се промени, то през следващите месеци, ако не и седмици това вероятно ще се случи. (на „черния“ пазар доларът е 3-4 пъти по скъп от официалния курс – б.р.)

 

- Е, тъй като това може да се случи в близко бъдеще, тогава вероятно най-правилното нещо за руснаците сега е да купуват долари, за да спечелят от нарастващия обменен курс и да увеличат спестяванията си?

 

- Всеки трябва да вземе своето решение. Нека ви напомня, че доларът остава токсична валута в Русия и икономиката вече се е насочила към дедоларизация от година и половина. Не е изключено например връщане към забраната от съветската епоха да се съхранява чуждестранна валута. Във всеки случай считам, че е необходимо да се извърши валутна диверсификация на спестяванията, независимо от настоящата ситуация. Препоръчвам да държите 30% от активите си в рубли, долари и евро, още 5% в злато, а останалите 5% в екзотични валути, криптовалути, акции и т.н. Съответно с постъпването на доходи е разумно да инвестирате в тази пропорция. Освен това рублите могат да се съхраняват на депозити в руски банки. Но докато има ограничения за тях, въведени от Централната банка, е неразумно да се откриват валутни депозити в руски банки.

 

***

"Не е изключено например връщане към забраната от съветската епоха да се съхранява чуждестранна валута"... Това предвижда анализатор в едно от най-пропутинските издания?

 

Очевидно светло бъдеще очаква Русия и руските граждани.

 

Фрог нюз

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 49| 10723 |24.07.2023 Подготвя ли Кремъл украински сценарий за Балканите и какво стои зад изказването на Толстой за хода на войната? . 12| 7186 |13.07.2023 Прощавай, Кремъл, но Балтийско море вече е “езерото” на НАТО . 11| 3340 |27.06.2023 Военният министър обвини Нинова в прокремълска пропаганда . 36| 7501 |23.06.2023 Методи Андреев: Радев е като ретранслатор на Кремъл. От най-високо място облъчва българите и всява смут

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads