Реклама / Ads
2| 7537 |01.04.2018 АКТУАЛНО

Макрон бие тревога, че Фейсбук и Гугъл стават твърде големи и неуправляеми

.
Френският президент Еманюел Макрон предупреждава, че Гугъл и Фейсбук стават твърде големи, за да бъдат управлявани. Интернет гигантите биха могли да бъдат принудени да плащат за нарушенията, които причиняват в обществото, и да се подчиняват на френските или европейските правила за неприкосновеност в личните данни и информация, предлага той.
 
В интервю за списание Wired Макрон предупреждава, че изкуственият интелект (AI) би предизвикал демокрацията и ще отвори "кутията на Пандора" за неприкосновеността на личната информация.

Коментарът му е по повод обявяването на инвестиции от 1,5 млрд. евро  за изследвания в сферата на изкуствения интелект и ускоряване на иновациите за достигане на Китай и САЩ.

Макрон допълва, че компании като Гугъл и Фейсбук са били добре дошли във Франция, открили са работни места и са били "част от нашата екосистема", но допълва, че "те имат много проблеми от монополно естество, те са огромни играчи. В даден момент - мисля, че това ще бъде проблем в САЩ, а не в Европа - в момент, правителството, народът ще каже: "Събудете се. Те са твърде големи".

"Не просто твърде големи, за да се провалят, но твърде големи, за да бъде управлявани. Което е нещо съвсем ново. Така че, в този момент, може да изберете да ги раздробите. Това се случи в самото начало в петролния сектор, когато имаше едни гиганти. Това е въпрос на конкуренция", допълва Макрон.

Макрон коментира, че онлайн гигантите може да бъдат принудени да отделят повече пари за компенсация за нарушаване на традиционните икономически сектори. "Трябва да преквалифицираме нашите хора. Тези компании няма да плащат за това, правителството ще плаща", допълва той.

"Днес GAFA (Google, Apple, Facebook и Amazon) не плащат всички данъци, които трябва да платят в Европа. Така че те не допринасят за справянето с отрицателните външни фактори, които създават ... тези момчета, старите сектори, плащат ДДС, корпоративни данъци и т.н. Това не е устойчиво", обяснява Макрон.

"Искам да защитя неприкосновеността на личния живот по този или онзи начин. Вие нямате същите права в САЩ. И говорейки за американските играчи, как мога да гарантирам на французите, че американските играчи ще зачитат нашата регулация? Така че в даден момент те ще трябва да създадат реални правни субекти и да ги интегрират в Европа, като се подчиняват на тези правила", допълва френският президент.

Отчетността и демокрацията се случват на национално или регионално ниво, но не и в глобален мащаб, допълва той. "Ако не извървим този път, няма да мога да защитя френските граждани и да гарантирам техните права. Ако не го направя, не мога да гарантирам на френските компании, че отношението към тях е справедливо. Защото днес, когато говоря за GAFA, те са добре дошли - искам те да бъдат част от моята екосистема, но те не играят на равно като останалите участници в цифровата или традиционната икономика", счита Макрон.

"Всичко, което знам, е, че ако не съм се занимавам и не дискутираме регулацията, аз се озовавам в положение да не бъда повече суверен", обяснява френският президент.

"Изкуственият интелект е глобална иновационна схема, в която имате частни големи играчи и едно правителство с много данни - Китай. Целта ми е да пресъздам европейския суверенитет в Изкуствения интелект, особено по отношение на регулирането. Да, ще има битки за регулация, в които страните ще се опитват да защитят колективния си избор", допълва Еманюел Макрон.

"Изкуственият интелект ще повдигне много въпроси в етиката, в политиката, ще постави под въпрос нашата демокрация и нашите колективни предпочитания. Например, ако вземате здравни грижи, можете напълно да превърнете медицинската грижа, правейки я много по-прогнозируема и персонализирана, ако получите достъп до много данни", смята той.

"Това ме води до заключението, че тази огромна технологична революция всъщност е политическа революция", приключва интервюто Макрон.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 8085 |13.01.2018 „Фейсбук” въвежда радикални промени . 3| 17652 |25.11.2017 Адв. Николай Хаджигенов: Властта блокира фейсбук профили за критични коментари . 1| 10050 |13.09.2017 Разследване: Сирийци си пазаруват фалшиви документи във фейсбук . 6| 10938 |26.08.2017 Береану: В Румъния Макрон не се чувстваше много добре

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads