Реклама / Ads
4| 7788 |20.11.2020 АКТУАЛНО

Адв. Мария Шаркова: В момента наистина всички са като на бойно поле

.
Мария Шаркова
Нашият законодател отново е реактивен. Той в хода на разгорелите се проблеми около контрола на епидемията се опитва да направи нещо, което можеше да бъде направено преди месеци. Виждаме, че се гасят пожари с кръпки в законодателството, които са безкрайно неудачни.
 

Този коментар направи пред БНР специалистът по медицинско право адвокат Мария Шаркова преди парламентът да гледа предлаганите от ГЕРБ промени в Закона за здравето. Те предвиждат поставянето под карантина да може да става чрез телефон или имейл.

 

"През изминалите месеци регионалните здравни инспекции не бяха подкрепени адекватно – нито кадрово, нито финансово", смята Шаркова.

 

Според нея РЗИ не са били обезпечени дори технологично за изготвяне на предписанията и епидемиологичните анализи, като тази дейност се автоматизира.

„Те нямат достатъчен капацитет да се справят. Те са поставени в тази ситуация, както и болниците са поставени - в тежката ситуация да изнесат епидемията за сметка на политическото спокойствие", изтъкна тя.

 

„Резултатите от предприетите до този момент мерки са очевидни. Здравната ни система с всичките й недъзи и без да имаме епидемия е изоставена да се справя сама с тази ситуация. Неколкократно чухме от управляващите, че лекарите са героите, те са юнаците, които трябва да изнесат тази епидемия за сметка на по-либералната политика спрямо тази епидемия – да не се допусне пълно затваряне, за да може да се спаси икономиката“, каза още Шаркова.

 

И е категорична - в момента наистина всички са като на бойно поле и това ще доведе до много повече жертви.

 

"Разкриваме легла, за да оправим статистиката и да обясняваме в процентно съотношение колко незаети легла имаме, а същевременно няма достатъчно медицински персонал. Не се състави ясен и точен план как да се действа при наличие на конкретна статистика и ясни данни и това е голям грях спрямо гражданите", подчерта още тя.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 19| 33046 |06.11.2020 Мария Цънцарова разнищи фондация „Хелп Карма“, вземали заплати от дарения за болни деца . 10| 7167 |08.05.2020 Адвокат Шаркова: Вече има над 400 дела само срещу заповедите за маските . 18| 7864 |26.04.2020 Д-р Кунчев: Ако сега отпушим нещата, ще се обезсмислят всички жертви, направени до момента . 22| 7204 |03.04.2020 Социологът Евелина Славкова: В момента не е време за политически битки

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads