Реклама / Ads
4| 3083 |06.04.2021 НОВИНИ

Аркади Шарков: Очаквам връщане на част от мерките следващите месеци

.
Аркади Шарков Източник: БГНЕС
Трябва да се разработи ясна стратегия по отношение на мерките, която да е ясна и видима и за лекарите, и за бизнеса. Защото и сега сме в патова ситуация, следизборна, в която, ако се въведат нови мерки, пак да има недоволство. Така че работата на Борисов до края става все по-сложна. Затова предполагам, че ако се налагат нови мерки, те ще бъдат препоръчани от НОЩ. Очаквам връщане на част от противоепидемичните мерки следващите месеци.
 

Това каза пред БНР експертът по икономика на здравеопазването Аркади Шарков.

 

„Кризата с пандемията винаги има рискове да се задълбочи поради разностранните решения до момента на правителството и Щаба да се отваря и затваря непрекъснато“, коментира той.

 

„Здравето е надпартийно и тази система трябва да бъде управлявана технократски, а не с политически решения, които доведоха до стагнация в системата последните 21 години. Политическите решения винаги са вредили на системата, а опитът за баланс последната година доведе до негативно покачване на случаите на заразените хора и неяснотите сред тях - какво следва“, смята Шарков.

 

По думите му новите играчи в политиката въвеждат по-популистки тези в програмите си за здравеопазването.

 

„Като например премахване на търговските дружества, което е реално грешна политика. Или като забрана на доплащането, което е също грешна политика“.

 

„Връщайки се към дългосрочното управление на здравеопазването, една от добрите точки беше въвеждането на доброволно допълнително здравно застраховане, за реално изсветляване на доплащанията, също и достъп през НЗОК до лекарствени терапии с по-голям процент реимбурсация, а що се отнася до нов здравен модел – това остана на заден план в тези условия“, коментира още експертът.

 

По думите му засега е по-скоро невъзможно обединение на здравните политики на различните партии. Във всяка една от тях има нещо смислено, затова след сформирането на някакъв кабинет те трябва да предадат своите здравни програми на съсловието и експертите, които да опишат основните приоритети.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 3280 |22.03.2021 Експерт: Очаквам да бъдат експулсирани още руски дипломати . 4| 3260 |15.03.2021 Димитър Попов: България свети червено на COVID картата, не можем да очакваме успешен сезон . 28| 5481 |14.03.2021 Вдовицата на командоса Емил Шарков: 7 години след смъртта му МВР повтаря същите грешки . 9| 3980 |10.03.2021 Д-р Аспарух Илиев от Германия: Очакваме по-висока вълна от ноември-декември, властта е неадекватна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads