Реклама / Ads
4| 3280 |22.03.2021 НОВИНИ

Експерт: Очаквам да бъдат експулсирани още руски дипломати

.
Милен Керемедчиев
В последната година вече шестима руски дипломати бяха обявени за персона нон грата. България става все по-интересна за руските служби и много важен фактор за руските интереси.
 

С тези думи пред Bulgaria ON AIR бившият зам.-външен министър Милен Керемедчиев коментира шпионския скандал у нас, при който бяха задържани шестима души. Съдът остави за постоянно в ареста петима от тях.

 

"Руските интереси в региона се засилват. Тук имаме контраразузнаване - български граждани шпионират за друга страна. Имаме някакво превъоръжаване на Българската армия, но то върви в слаби темпове. България ще играе все по-голяма роля в общия щит на НАТО, което означава все по-активни действия на руските служби в държавата", заяви Керемедчиев.

 

Той очаква да бъдат експулсирани още руски дипломати, а реакцията на Русия няма да закъснее и ще бъде същата. "След встъпването на Джо Байдън в Белия дом се вижда рязко влошаване на отношенията с Русия. През годините Турция започва да отстъпва като надежден партньор на НАТО. По-близко е сътрудничеството между Ердоган и Путин. САЩ и НАТО преместиха фокуса на действие към Гърция, а на север България и Румъния стават все по-значим фактор в региона", каза още Керемедчиев в "България сутрин".

 

И изтъкна, че намаляването на дипломатическите отношения не помага в диалога, а по-скоро вещае Студена война. По думите му Русия отстъпва от свои изконни територии - в Черна гора беше много силно руското влияние. Република Северна Македония също е основен център на руските интереси.

 

"Тази афера, плюс следващите действия, ще покажат твърдост, че ще отстояваме тази наша политика, която е заложена в последните над 20 години. България ще бъде все повече контактна точка с нарастващото напрежение с Русия. САЩ ще увеличат натиска за спиране на "Северен поток 2". Сблъсъкът между САЩ и Русия ще бъде на европейска територия и България ще бъде на първа линия", посочи бившият зам.-външен министър.

 

За финал на разговора Керемедчиев изтъкна, че Русия не е единствената държава, която проявява огромен интерес какво се случва в страната ни и в региона.
 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 3489 |22.03.2021 Експерт: Очаква се лавина от фалити . 12| 4207 |18.03.2021 Проф. Александрова: 10 дни не стигат, мерките ще бъдат удължени . 13| 3519 |18.03.2021 Експерт: 10 дни няма да бъдат достатъчни . 6| 4898 |16.03.2021 Кьовеши: Кандидатурите от България ще бъдат обективно разгледани

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads