Реклама / Ads
16| 6757 |03.11.2014 АКТУАЛНО

Д-р Михайлов: Има опасност от копиране на самоубийствата

.
Психиатърът д-р Николай Михайлов
Случаят със запалването на фотографката крие опасност от верижна реакция. Много е важно как случаят ще бъде описан, за да не се превърне в някакъв вид идеалистична постъпка, провокирана от благородни мотиви.
 
За това предупреди психиатърът д-р Николай Михайлов пред БНР. „Трагедията не бива да бъде използвана за сензация и да удовлетворява медийния инстинкт. Опасността, свързана с такъв тип трагични събития, е, че те имат склонност да се възпроизвеждат по подражателен тип. Такъв тип самоубийства, понякога пораждат, ще повторя, самоубийства по логиката на копираното самоубийство. Това е много опасно, особено ако се създаде впечатление, че мотивите за този акт са благородни, защото ще бъдат идеологизирани, романтизирани. Разположени в контекста на общите ни социални и политически неудачи, ще бъдат изтълкувани като реплика на отделни провали на политическия елит, на всички нас, на неумението ни да строим живота си и така нататък”, заяви д-р Михайлов.

„С други думи, ще бъдат описани по крайно лекомислен и вреден начин като адекватна реакция на българската ситуация. Медиите са в ситуация на максимална отговорност и в риск да действат безотговорно. Всеки, който говори публично, рискува да допринесе, в някакъв смисъл, ако не внимава върху думите си, за това да изложи на риск други човешки същества, които, в порядъка на подражанието и на собственото си човешко отчаяние, неудача, фрустрация и т.н., ще се опитат да повторят този акт, който има много широк публичен ефект”, обясни той.

„Ще се въздържа да правя оценка на този акт като политически. Нямаме основания за това. То се случва в контекста на политически събития, пред президентството. Как ще бъде квалифициран мотивът за този акт е професионален въпрос, той е свързан с експертна ретроспектива на изживяването. Това трябва да бъде оставено на специалистите, да не бъде поемано като сюжет в политическите ни дебати по един безотговорен начин, нямаме достатъчно основание да правим това”, смята психиатърът.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 8360 |03.11.2014 Венцислав Димитров: Фалит на КТБ е най-скъпият вариант за държавата . 2| 6120 |02.11.2014 Арестуваха митничари от две смени на ГКПП Лесово . 37| 7452 |02.11.2014 Гарнизов: У Борисов бебето-дипломат се бори с Генерала . 24| 5774 |02.11.2014 Фронтът иска да махне новините на турски по БНТ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads