Реклама / Ads
13| 8381 |03.11.2014 АКТУАЛНО

Венцислав Димитров: Фалит на КТБ е най-скъпият вариант за държавата

.
Фалитът на Корпоративна търговска банка (КТБ) ще струва минимум 5 млрд. лева на държавата. Може да се окаже, че несъстоятелността ще е най-скъпият вариант, заяви икономистът и бивш депутат на СДС Венцеслав Димитров пред БНР.
 
Димитров подчерта, че от един евентуален фалит на банката ще излязат много безработни хора и това ще се отрази на икономиката и на финансовото поведение на вложителите в останалите трезори. Освен това държавните и общинските дружества, които имат пари над гарантираните от държавата 196 000 лева, ще ги изгубят безвъзвратно.

Според икономиста е важно да се разбере каква точно е "дупката", защото той предполага, че не е 4 милиарда, а по-малко. Димитров е на мнение, че все още КТБ може да бъде спасена, ако министерство на финансите и БНБ седнат да прегледат колко реално е дефицитът и да помислят как да го компенсират.

Димитров обясни, че според него има варианти да не се обявява фалит на банката. Той подчерта, че много отдавна БНБ и министерство на финансите е трябвало да разгледат всички възможности и реално да преценят плюсовете и минусите от всички възможности.

"Чудя се защо Иван Искров предлагаше само един вариант, размахваше го и така манипулираше народните представители, че те се ядосаха и отхвърлиха това предложение. А наистина БНБ по закон е длъжна да предложи някакво преструктуриране на всяка една банка, която е изпадала в затруднение", обясни Венцеслав Димитров.

Ако съм на мястото на БНБ, щях да предложа няколко варианта за бъдещето на КТБ - вариант несъстоятелност, вариант одържавяване – 100 процента, вариант 50 процента одържавяване с онова предложение, което беше направено, което не е чак толкова лошо, добави той.

Независимо дали от Оманския фонд се надеждни или не, те дават пари и в случая това е важното, защото "щом искат да управляват банката и дават толкава пари, защо пък не", коментира още Димитров.

Той бе категоричен, финансовите услуги ще поскъпнат, след като бъдат изплатени всички гарантирани депозити в КТБ.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 6430 |07.10.2014 КФН: Грандиозни загуби ни грозят при фалит на КТБ . 4| 6487 |20.09.2014 В. Димитров: Банковата общност да се обедини за спасение на КТБ . 34| 6416 |17.09.2014 Иван Костов: Данакоплаците ще пострадат най-много при фалит на КТБ . 13| 8206 |09.07.2014 Тенчо Попов пред Фрог: Фалитът на НЕК ще реши проблема с "Мариците"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads