Реклама / Ads
13| 8206 |09.07.2014 АКТУАЛНО

Тенчо Попов пред Фрог: Фалитът на НЕК ще реши проблема с "Мариците"

.
Тенчо Попов Източник: Булфото
Да се обяви НЕК в несъстоятелност и да фалира, така ще се реши проблемът със скъпата енергия на Марица изток 1 и 3, коментира пред Фрог нюз бившият икономически директор на АЕЦ „Козлодуй” и заместник- председател на Съвета на директорите на БЕХ Тенчо Попов.
 

 

И без това имаме задължение да се либерализира цената на тока. Като се направи борса на ток, договорите на НЕК с дългосрочни фиксирани цени ще останат в миналото. С несъстоятелността на НЕК 3 милиарда задължения ще бъдат изтрити, посочва Попов.

 

Договорите с „Мариците” са сключени 2000 година. Те могат да бъдат разглеждани като държавна помощ, която е в нарушение на правилата на конкурентния пазар.  От тази гледна точка вероятно ще получим препоръка от ЕС да бъдат развалени. Въвеждането на либерален пазар е форсмажор, който произтича от законодателството. Няма да бъдем осъдени, защото сме задължени  да съгласуваме законодателството си с това на ЕС. Влизайки в ЕС трябва да прилагаме европейското законодателство, а това са заварени договори, сключени преди това. Бих посъветвал обаче страните да седнат и да се договорят като търговци.

 

Попов коментира и ситуацията с АЕЦ „Белене”. Арбитражът в Париж вероятно ще ни осъди, защото реакторите са вече изработени. Уж споразумението е спряно, но се оказа, че не е така. Борисов обяви, че спира проекта, но се оказа, че той не е прекратен на практика.  Контрагентът НЕК не е прекратил споразумението с „Росатом” , нито е уведомил за намеренията си. Чак когато тръгна разследването срещу Богомил Манчев, настоящото правителство прекрати договора.  Руснаците имаха време да изработят и двата реактора. Правителството на Борисов плати 800 млн. лева, а Тройната коалиция преди това – 600 млн. Моето мнение е, че ще ни осъдят за тези два реактора. Смятам, че тогава ще е неизбежно да построим и „Белене” и  новия реактор на Уестингхаус, с когото междувременно ще сме подписали договор, завърши Попов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 38| 11345 |26.06.2014 Армията с изути гащи пред потопа и бедствията . 51| 14445 |20.06.2014 Общинар пред Фрог: Предупреждавах за потопа във Варна, ще има и втори . 1| 6176 |20.06.2014 Рефан: Поклон пред красотата и грацията . 22| 22180 |13.06.2014 Красимир Чаврангарски пред Фрог: С медийни трикове в мини Бобов дол направиха "Нов Костинброд"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads