Реклама / Ads
22| 22180 |13.06.2014 АКТУАЛНО

Красимир Чаврангарски пред Фрог: С медийни трикове в мини Бобов дол направиха "Нов Костинброд"

.
Шефът на открит въгледобив- Бобов дол инж. Красимир Чаврангарски заяви за Фрог нюз, че проверките предизвикани от излъчени репортажи за закононарушения при гласуването на евроизборите от миньорите на мина Бобов дол не са намерени закононарушения. Той потвърди, че синдикатите са излезли с декларация в подкрепа на ръководството.
 

- Г-н Чаврангарски "Нов Костинброд" ли беше натискът в мина Бобов дол по време на евроизборите от някои медии ?

- Това са медийни трикове и сравнения, пък били те и неудачни – провеждат се избори в страната за Европарламент и всеки човек е пристрастен към едни или други кандидати, към едни или други партии. Всеки има глава на раменете си и решава сам, как да упражни правото си на глас. Повече от половината избиратели, видно от ЦИК, са предпочели да прекарат различно неделния си ден от това, да посетят изборната урна.

- В крайна сметка стана ли ясно, коя политическа сила спечели . Гласовете на миньорите увеличиха ли резултата на БСП ?

- След обявяването на изборните резултати цяла България ги знае. Гласовете на миньорите са равни по значение с тези на учителите, полицайте, земеделските производители, търговските работници и всички останали.

- Г-н Чаврангарски, какви са резултатите от преминалите проверки от прокуратурата и инспекцията по труда?

- Проверките предизвикани по излъчените репортажи не намериха закононарушения, беше им предоставено всичко от което е поискано за установяване на истината. Осигурихме достъп до всички документи и всички работници на дружеството.  

 Тук мога да бъда по подробен и изчерпателен.Въгледобивното дружество е ситуирано в Бобовдолския въглищен басейн и работи в него повече от 100 г.,разбира се през дългата си история то е сменяло неколкократно собствениците си и формите на управление.Съгласно законите в Република България, дейността му е организира стройно и адекватно.Регулярно се извършват проверки по график и по сигнали, това е жив организъм изцяло отдаден на добив и преработка на кафяви въглища.

Няма нищо притеснително да се търси обективната истина, но съм категорично против да се вменява вина от непроверени или драматично съставени репортажи, които лесно да подхлъзват компетентните органи и да си губим взаимно ценното време.Надявам се ще се съгласите с мен, че най-ценният ресурс е времето.

- Точна и вярна ли е информацията, че синдикатите в мините са излезли с декларация на близо 150 души във ваша защита ?

- Синдикатите на миньорите в дружеството са изградени и силни структури.Те представляват интересите на професионалната гилдия – миньорите – 2100 души. В същото време са изградени социални партньори и има активен социален диалог с работодателя. В дружеството има действащ колективен трудов договор, изграден комитет по условията на труд, а  що се отнася до декларацията – да, такава има и това е синдикален въпрос, не е въпрос на управлението.

- Имаше информация, че  г-н Зарев е бил освободен за лоши резултати на изборите. Има ли истина в тази информация?

- Предходният управител е освободен по преценка на Принципала още през месец октомври 2013 г.Причините за освобождаването му са други, управител се освобождава заради грешки в управлението.Заемал е различни длъжности и е освобождаван от тези длъжности съобразно волята и решението на Принципала. Не разбирам, защо обаче г-н Зарев може да обяснява публично, че е сменен заради резултата от евровота и да си приписва роля на изкупителна жертва при положение, че вече 9 месеца не е в ръководството на мината.

 
- Управителят Зарев ли е информаторът на репортажа. Вие накара ли ли сте го да напише, че целият материал е монтаж и да подаде сигнал в полицията ?

- Огнян Зарев е бивш управител на Въгледобивна компания и настоящ председател на Общински съвет Бобов дол – той сега е политическо лице.С него не поддържам връзки, тъй като нямаме допирни точки в работата. Никого не съм карал да пише каквото и да било по какъвто и да е повод.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 10210 |04.06.2014 Кметицата Апостолова пред Фрог: Докладът срещу мен е пълен с доноси . 114| 12377 |12.05.2014 Разузнаването на ФРГ: Русия прави България предмостие; ще сее раздори в ЕС . 5| 7342 |11.04.2014 М. Димитров пред Фрог: ДКЕВР е под политически ботуш . 18| 15131 |26.03.2014 Живкова представи лятната си колекция пред дамите от Дайнърс клуб България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads