Реклама / Ads
23| 4672 |21.10.2024 АКТУАЛНО

Молдова каза да за членство в ЕС

.
С минимално мнозинство от 50,42%, гражданите на Молдова подкрепиха конституционни промени, които определят членството в ЕС като национална цел. Референдумът се проведе на фона на твърдения за руска намеса, като Европейският съюз осъди опитите за дестабилизация на страната, а Кремъл отхвърли обвиненията.
 

Много малко мнозинство от 50,42% гласува "за" на референдума в Молдова в неделя, с който се предлага вписването в конституцията на страната цел за членство в ЕС. По-малко от 0,5% от бюлетините остават непреброени, съобщава Ройтерс.

 

Президентът Мая Санду, която се бори за втори мандат, се стреми Молдова, малка държава между Румъния и Украйна, да стане част от ЕС до 2030 г. Референдумът се проведе на фона на твърдения за "безпрецедентна намеса" от страна на Русия и нейните подставени лица, според говорителя на ЕС по външната политика Петер Стано. Той заяви, че Русия се е опитала да дестабилизира демократичните процеси в страната.

 

Кремъл отхвърли обвиненията и определи референдума като "несвободен". Референдумът, заедно с първия тур на президентските избори, които се състояха в същия ден, се смятат за важен тест за бъдещето на Молдова и нейните усилия да се дистанцира от влиянието на Москва.

 

Мая Санду спечели 42,3% от гласовете на президентските избори и ще се изправи на балотаж срещу бившия главен прокурор Александър Стояногло, който получи 26%. Ренато Усатий, кмет на Балци, се нареди трети с 13,8%.

 

Молдовските власти съобщиха преди изборите, че Илан Шор, беглец и магнат, се е опитал да се намеси в референдума и изборите, като властите блокираха онлайн ресурси, разпространяващи дезинформация, и разкриха програма, организирана в Русия, за обучение на молдовци за участие в безредици.

 

Стано заяви, че опитите на Русия за намеса са част от дългосрочна стратегия, която не уважава международните принципи и закони, които ЕС защитава.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 8391 |20.10.2024 Конфуций ни учи: Човекът е човек, когато е закусил. Кои думи на Учителя се отнасят за ситуацията у нас? . 7| 35175 |17.10.2024 Европрокуратурата с нови обвинения в България, разследва трима души за измама . 29| 14885 |17.10.2024 Украински морски пехотинец към българите: Знайте - там сме и воюваме всеки ден. А когато умре последният украински войник, Путин ще дойде за вас . 0| 12616 |17.10.2024 „България – посмешището на футбола в Европа“, пишат в Полша

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads