Реклама / Ads
2| 4610 |22.02.2019 АКТУАЛНО

МОН поиска от ЕК редакция на анкетата за „друг“ пол

.
Министерството на образованието и науката отправи искане в писмо до Европейската комисия за редакция на анкетата към платформата за дигитална оценка на училищата SELFIE.
 

В анкетата, еднаква за всички страни-членки на Евросъюза, учениците над 9-годишна възраст трябва да отбележат и пола си, като опциите за отговор са 4 – „момче“, „момиче“, „друго“ и „предпочитам да не казвам“.

 

Настояването на Министерството е от въпроса за определяне на пола на участниците да отпадне опцията „друго“ или да бъде премахнат целият въпрос, защото в сегашния вариант той е неприемлив, посочват от МОН.

Опцията за отговор „друго“ в анкетата, която противоречи на българското законодателство, предизвика разнопосочни коментари у нас.

 

Оказа се, че към този момент ученици от 900 училища вече са попълнили анкетата, жалби от учебните заведения няма, има единствено един сигнал на родител до медиите, посочи просветният министър Красимир Вълчев вчера.

 

Днес той коментира в Смолян, че изпращането на писмо до ЕК е било единственото, което е можело да бъде предприето. „Надявам се да имаме положителен отговор от страна на Европейската комисия… Би могло да отпадне този вариант за отговор или целият въпрос.“, заяви Вълчев. Според него инструментът е много полезен за определяне на степента на дигитална готовност на училищата и „нито ние, нито Европейската комисия искаме да го компрометираме с този детайл“.

 

Вълчев смята, че анкетата няма за цел да определя половата принадлежност на учениците и тя не създава обществено напрежение у нас. Министърът уточни, че не е привърженик на проповядването на джендър-идеологии в училище.


От Европейската комисия вчера уточниха, че само държавите членки на Евросъюза са компетентни да решават въпроси, свързани с каквато и да било терминология за определяне на пола, съгласно техните конституции. Твърденията, че, предлагайки инструмента SELFIE на училищата, Комисията „проповядва джендър идеология“, са неверни, заявиха от представителството на Комисията в България.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 14211 |04.02.2019 Столичани застанаха зад Лозан Панов и поискаха независимо правосъдие . 17| 6489 |08.11.2018 Главният прокурор поиска имунитета на Йончева, Марешки и още четирима депутати . 5| 9838 |31.10.2018 СГС поиска оригиналите на документи, с които две фирми искат 12 милиона от КТБ . 5| 11498 |19.10.2018 На протест в понеделник майките ще поискат оставката на вицепремиера Симеонов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads