Реклама / Ads
3| 4239 |13.01.2023 АКТУАЛНО

NexoГейт: ГЕРБ искат проверки за финансиране на ПП, Ананиев защитава името си от клевети

.
Разраства се скандалът с криптобанката Nexo, която попадна под ударите на мащабно разследване за измами с криптовалути. Днес от ГЕРБ настояват да се извърши проверка за финансиране на ПП от свързани с Nexo лица. Според депутата от ГЕРБ фирмата има общо с бившия депутат от ПП Александър Ракшиев и настоящият народен представител Настимир Ананиев. 
 

Хронологията

 

15 адреса, свързани с криптобанката Nexo бяха претърсени вчера при специализирана международна акция. Операцията е срещу мащабна схема за финансови престъпления, пране на пари и нарушаване на международните санкции срещу Русия. За Nexo ФрогНюз писа още септември месец, че имат санкции в САЩ - осем американски щата съдят компанията заради нерегистриран продукт за криптовалута на фирмата. Става дума за десетки хиляди случаи на измами на обща стойност 800 млн. долара.

 

Подозренията са, че българите, стоящи зад голямата компания, са действали по схемата на Ружа Игнатова и ръководената от нея пирамида OneCoin.

 

Създатели на компанията са бившият депутат от Реформаторския блок Антони Тренчев и Коста Кънчев, който е братовчед на управителя и председател на УС на Фондация "ХелпКарма" Константин Кръстев, който бе обвинен от Софийска градска прокуратура в длъжностно присвояване в края на 2021 г. Третият съосновател е Георги Шулев - син на бившия икономически и социален министър от НДСВ Лидия Шулева.






В разгара на скандала вчера се появи информация, че Настимир Ананиев, депутат от ПП, е дългогодишен приятел с Антони Тренчев. Справка в Търговския регистър показва, че Ананиев и Тренчев са били съдружници във “Форекс Капиталс” ЕООД от 30 януари 2018 г. до 05 април 2021 г. Ананиев напуска фирмата на 2 декември 2021 г. - няколко дни преди да стане депутат. 


.

Самият Ананиев обаче заплаши със съд всеки, който го клевети. Той отрече ПП да е била финансирана от Nexo. Депутатът е декларирал в КПКОНПИ всички свои участия и съдружия. Ананиев се закани да съди и Слави Трифонов за лъжи. Лидерът на “Има такъв народ” снощи публикува видео, в което той и заместникът му Тошко Йорданов съобщиха за съмненията за връзката на ПП с Nexo.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5543 |22.12.2022 Проучване на Фрог: 6-годишни искат детектор на лъжата, дебитни карти и цели банки от Дядо Коледа . 5| 7206 |12.12.2022 Методи Андреев: Борисов и ГЕРБ превърнаха държавата в корупционна вакханалия . 27| 8933 |04.12.2022 Бистришкият тигър №13 е номинацията на ГЕРБ за премиер. Бил световен политик . 8| 5359 |01.12.2022 Настимир Ананиев, ПП: Загубят ли местната власт, ГЕРБ са „чао”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads