Реклама / Ads
8| 10022 |28.02.2023 АКТУАЛНО

Онлайн конспирация: Войната в Украйна е фалшива

.
Първата годишнина от пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна доведе до скок в фалшивите твърдения за войната в социалните мрежи. Някои публикации спечелиха милиони споделяния онлайн.
 

Акаунти с множество последователи на Запад, но и у нас, споделят различни публикации, които предполагат, че цялата война в Украйна може би е измама, зад която стоят западните медии и правителства. Дезинформацията намери почва във Facebook, Twitter и Telegram.


Така например публикация във Facebook групата "Българска легия антимафия" споделя снимки от "новини" в руски медии, които скандално твърдат, че украинския президент Володимир Зеленски си има двойник. Страницата има 26,137 последователи.


.

Това всъщност не отговаря на истината. Въпросното лице може много лесно да бъде идентифицирано като Максим Донец - личният бодигард на Зеленски. Според агенция "Ройтерс" Донец е ръководител на екипа по сигурността на президента от май 2019 г. 


Снимки, на които той следва публично украинския президент в различно облекло, могат лесно да бъдат намерени онлайн.


Едно фалшиво твърдение, което набира популярност в Twitter и на други места, предполага, че цялата война по някакъв начин е манипулация. Като доказателство американски крайнодесни потребители в цитират предполагаемата липса на кадри от фронтовата линия. Според тях "намирисва на измама".


Войната в Украйна обаче е добре документирана.


Наред с разказите на очевидци, има достатъчно кадри от украинската фронтова линия, подадени от BBC и други глобални телевизионни оператори. Има и доказателства от правителства и агенции по целия свят, които потвърждават, че войната е реална.


Онлайн циркулира и друга лъжа. 


Два дни след началото на руската инвазия в Украйна висок блок в близост до Международното летище Игор Сикорски Киев (Жуляни) бе поразен от руска ракета. Зловещите кадри от нападението бяха разпространени по цял свят. Репортери отразиха подробно последствията от щетите от мястото на инцидента.


През последните няколко дни снимки на блока, който вече е ремонтиран и частично преустроен, отново обиколиха социалните мрежи. Твърди се, че или блокът никога не е бил удрян, или че цялата война е измама, защото "би било невъзможно да се възстанови сграда по време на продължаващ конфликт". 


Освен редовните руски ракетни атаки, Киев не е бил на фронтовата линия на войната от края на март 2022 г., когато руските сили се изтеглиха от града и околностите му, за да се съсредоточат върху Източна Украйна. Процесът на ремонт и реконструкция на блока започна през май миналата година и беше подробно отразен от украински медии, съчетан със снимки на строящия се блок през лятото и есента.


Още една конспирация започна да обикаля социалните мрежи около 24 февруари - видеоклип на репортер в Украйна, който стои пред множество трупове в чували. На кадрите обаче се вижда, че едно от телата се "движи". Клипът е гледан милиони пъти през последните няколко дни. 


Според пропагандистите това е "доказателство" за наемането на актьори, които играят мъртъвци в подкрепа на западния разказ за войната в Украйна.


Това не е първият подобен опит. 


ФрогНюз припомня, че през април миналата година в интервю за предаването "Делници" по телевизия "Евроком" Пламен Пасков, който беше част от листите на партия "Възраждане" на изборите, заговори за труп, който "пуши цигара" на видео, показващо зверствата в Буча. 


.

Разпространеното видео обаче всъщност съдържа снимки зад кадър от заснемането на музикалния клип към песента “Никогда-нибудь”, изпълнена от руския рапър Хаски. Официалното видео е напълно достъпно в YouTube. 


Твърденията на Пасков за инсценировка на събитията в Буча съвпадат с официалната позиция на Кремъл. Москва продължава да отрича руската армия да е извършила военни престъпления срещу цивилни в Буча. 

 

Джесика Вълчева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 42| 11603 |26.01.2023 Полк. Миленски и Т. Тагарев: Доставката на танкове ”Леопард 2” за Украйна може да промени хода на войната . 9| 5016 |25.01.2023 Заради войната в Украйна преместиха стрелките на Часовника на страшния съд напред . 26| 10897 |05.01.2023 Секс по време на чума. Бум на груповите оргии в Русия след началото на войната . 23| 37080 |26.10.2022 Двама учени: Какво се случва в главата на диктатора, който губи войната и се страхува от Китай и Индия?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads