Реклама / Ads
0| 21286 |11.04.2022 НОВИНИ

Пропагандата на „Възраждане“ се проваля: „Трупът, който пуши цигара в Буча“ всъщност е от стар руски музикален клип

.
Източник: YouTube каналът на „Възраждане“
Снимки и видеа от клането в Буча заляха интернет пространството. Истински ли са труповете в Буча? Да, докато светът немее пред ужасяващите кадри, се намират хора, които твърдят, че всичко там било инсценировка – труповете не били истински, някои от тях дори мърдали. Тези руски твърдения се прокараха и у нас и тръгнаха от уста на уста.
 

Преди дни /на 7 април/ Пламен Пасков, бивш кандидат-депутат от „Възраждане“ през юли 2021 г., направи зловещо твърдение, което от партията на Костадин Костадинов определиха като „брилянтен анализ за войната Русия-Украйна и ролята на България“.

 

„Един от труповете нещо страда от тютюнева абстиненция, не знае, че го снимат, и че още камерата не е включена, и си пуши цигарката“, заяви той в интервю за предаването „Делници“ по „Евроком“.

 

Коментарът му бе по повод видео, за което твърди, че е от Буча и че се вижда как човек в чувал за труп се движи и пуши цигара.

 

„Човекът си пуши цигарата наистина, преди да започнат кадрите. Все пак, нали, камера, първи дубъл, втори дубъл, наместват се да не им убива, да не ги боли. И човекът, докато му кажат екшън, камера, първи дубъл, втори дубъл, и си пуши цигарата. Омръзнало му е да лежи там все пак, с кой ли не може да се случи това нещо“, разказва той, очевидно без да провери тези си твърдения.

 

Factcheck.bg обаче го правят вместо него. С помощта на онлайн инструмента WeVerify става ясно, че видеото, разпространено от Пламен Пасков, всъщност съдържа бекстейжд кадри от заснемането на музикален клип към песента „Никогда-нибудь“, изпълнена от Хаски. Кадрите са заснети от Вася Иванов, художник-постановчик на продукцията, и са публикувани в профила му в Tik-Tok на 28 март 2021 г. Това е една година преди събитията в Буча, както и над година преди изобщо войната в Украйна да започне.

 

От проверката става ясно още, че официалното видео на песента „Никогда-нибудь“ е достъпно в YouTube, но само за зрители над 18 години заради сцените на насилие. То е публикувано на 26 септември 2020 г. – година и пет месеца преди началото на руската инвазия в Украйна. На 2.24 минута от клипа се вижда и камионът от бекстейдж кадрите, в който един от статистите пуши цигара.

 

 

Всички тези факти опровергават твърденията за инсценировка на събитията в Буча на Пасков, които случайно или не съвпадат с официалната позиция на Кремъл, която отрича руската армията да е убивала цивилни.

 

Авторитетният „Ню Йорк таймс“ обаче също прави проверка на зверствата в Буча, която показва, че тези тела са били на същите места много преди руските военни да напуснат града. Проверката бе повторена от Би Би Си и стигна до същите изводи. Проверка на Агенция Франс прес провери твърденията, че във видео едно от телата се движи, и установи, че става дума за мъртъв човек, който се намира на същото място и в същата поза.

 

След като проверката на Factcheck се появи на бял свят, видеото с участието на Пасков бе свалено от официалния канал на „Възраждане“ в Youtubе.


.

 

Доказателства да думите му обаче все още има в профила на предаването „Делници“.

 

 

Така че г-н Пасков и драги господа от „Възраждане“, няма място от провокация на гърба на невинните жертви на една пропита със злоба и изцапана с кръв система – Путиновата. Защото на черното не можем да кажем бяло… А ако можехме, защо тогава самите вие се отмятате от твърденията си?




@vasyaivanovdesign Съемки клипа Хаски - Никогда-нибудь #Хаски #рэперхаски #бекстейдж #какснимали #съемки #backstage #рекомендации #хочуврек #рек #хаски ♬ Никогда-нибудь - Хаски
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6043 |08.04.2022 Бимбалов: Берем плодовете на пропагандата, на която бяхме подложени десетилетия . 0| 3579 |30.03.2022 В „Честно казано с Люба Кулезич“: Под фустата на пропагандата наднича лъжата като друга гледна точка . 0| 3115 |23.03.2022 ГЕБР и ДПС против закриване на спецправосъдието, „Възраждане“ – за . 0| 2874 |15.03.2022 ”Не вярвайте на пропагандата. Тук ви лъжат!”. Вълна от подкрепа за смелата журналистка Марина Овсянникова

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads