Реклама / Ads
4| 17274 |12.01.2023 АКТУАЛНО

Осъдена в 8 американски щата, създадена от бивш депутат. Коя е компанията Nexo?

.
Годината е 2017. Тогава бившият вече депутат от “Реформаторския блок” Антони Тренчев основава компанията Nexo, заедно с Коста Кънчев, който пък е съосновател на фирма за бързи кредити. 
 

Nexo е криптобанка, която управлява активи за над 5 милиона души в 200 юрисдикции. Казано иначе - компанията набира криптовалути на влог и плаща лихви върху тях. Nexo отпуска и кредити срещу обезпечение. Става дума за активи за над 10 млрд. долара, според скромните оценки на самите основатели. 

 

Компанията печели, но не се набива на очи в България. Nexo не предлага услуги на местния пазар, а за хората с познания във финансовия сектор моделът на фирмата не е съвсем ясен. Не е известно как точно функционира и от какво печели.

 

В първите години от съществуването на Nexo се смята, че компанията е в група с фирмата за бързи кредити “Кредисимо”, чийто съосновател е и един от създателите на криптобанката. Нещо повече - в първите години от съществуването на Nexo компанията действително се представяше с добавката "Powered by Credissimo", пишат в своя статия от в. “Капитал”. Самият Кънчев е бил в съвета на директорите на “Кредисимо” от 2011 до началото на 2021 г. Юридическа връзка обаче между двете няма, твърдят от двете страни. 

 

Нещо повече - Коста Кънчев има роднинска връмка с Константин Кръстев - управителят на Фондация "ХелпКарма", която беше обвинена от прокуратурата в длъжностно присвояване в края на 2021 г. През 2018 г. в Управителния съвет на “Хелп карма” влиза Калин Кънчев, който е баща на Коста Кънчев. Точно тогава стартира и официално дейността на Nexo.





От юридическа гледна точка Nexo не е една компания. Тя оперира през множество дружества в различни държави - САЩ, Великобритания, Естония, Литва, Швейцария, Хонконг, Кайманите, Маршаловите острови, NDS в България. Те не са организирани под една шапка, като някои са собственост едно на друго, а други директно на Коста Кънчев.

 

Осем американски щата съдят Nexo заради нерегистриран продукт за криптовалутна компания. Твърди се, че Nexo е предлагала на клиентите си лихвоносещи сметки, без първо да ги регистрира като ценни книжа и да предостави необходимите отчети. Депозитният продукт на Nexo е забранен в щатите Ню Йорк, Ню Джърси, Кентъки, Арканзас, Алабама и Вашингтон. 

 

Според твърденията Nexo е внушила на инвеститорите, че е лицензирана и регистрирана платформа. 

 

Криптоактивите обаче не са нито пари, нито ценни книги и все още се намират в сивата зона. Малцина се осмеляват да пипат там, а регулацията вес още е на етап прохождане. От Nexo посочват, че нямат нужда от лицензи, за да работят.





Техническото обяснение е, че всички пари, които преминават през Nexo на влизане и излизане се обръщат в стейбълкойни. На теория те са твърди пари и имат постоянна стойност, равна на традиционните валути. На практика обаче правителствата и регулаторите не признават тези криптовалути за пари, обясняват от “Капитал”. 

 

Тренчев и Кънчев казват, че въпреки това събират лицензи, така че когато дойде регулацията, да могат да продължат да работят. Според сайта им те вече имат лицензи за кредитна дейност в над десет щата в САЩ. Не така стоят нещата в Европа, където нямат нито един.

 

През 2020 г. бизнесът на Nexo расте значително по отношение на размер управлявани активи и клиенти, не на последно място и заради огромния ръст на криптопазара. Същевременно Nexo преминава и през няколко труса и откровени скандали. Генезисът на почти всички се крие в първоначалното обещание на Nexo: че когато клиентите теглят кредит, те не губят собствеността над криптоактивите си.


Според бивши служители на Nexo основните правила на компанията са били променени кардинално, така че собствеността на обезпечението да се прехвърля към компанията. Тренчев и Кънчев отричат да е имало промени в правилата, освен "прецизиране на езика".

 

Според бивш служител основната цел е била парите по обезщетенията да могат да се ползват за каквито цели прецени компанията. Според двамата мениджъри обаче собствеността на обезпеченията винаги е била в Nexo. Други промени в правилата включват отказ от отговорност при ликвидации и технически проблеми. Задължителното сигнализиране при ликвидации става пожелателно заради "волатилното естество на пазара на дигитални активи". Клиентите се съгласяват и че не могат да участват в групови дела срещу Nexo.





В края на 2020 г. група клиенти на Nexo завеждат дело в Калифорния срещу криптобанката заради ликвидирането на позициите им в криптовалутата Ripple. Всичко това се случва след като самата компания зад валутата е обвинена от Комисията по ценни книжа в САЩ, че е спечелила 1.3 млрд. долара чрез Ripple валутата, без обаче да я регистрират като ценна книга. В резултат на скандала цената се срива, а Nexo реагира като ликвидира позициите на клиентите си. От фирмата твърдят, че причината е, че това са били клиенти, които не са могли да върнат кредитите си или да вкарат допълнително обезпечение. Версията на недоволни клиенти е, че не са получили такава възможност.

 

Компанията ликвидира залози за 5 млн. долара на свои криенти, без те да имат какъвто и да било избор, се твърди в иска. По делото все още няма решение и такова може да няма с години, но то може да се окаже показателно за бизнес модела на Nexo.

 

ФрогНюз припомня, че днес бяха претърсени над 15 адреса, свързани с Nexo във връзка с специализирана международна акция. Операцията е срещу мащабна схема за финансови престъпления, пране на пари и нарушаване на международните санкции срещу Русия.

 

За Nexo ФрогНюз писа още септември месец, че имат санкции в САЩ

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 6306 |24.02.2022 Режисьорката Таня Станева директно от Киев: Бягаме към бомбоубежищата, молете се за нас . 18| 7895 |26.04.2020 Д-р Кунчев: Ако сега отпушим нещата, ще се обезсмислят всички жертви, направени до момента . 5| 6171 |08.01.2020 Отговорът на Иран: Ракетно нападение срещу американски бази в Ирак

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads