Реклама / Ads
26| 7920 |29.07.2011 АКТУАЛНО

Отиде си Димитър (Дими) Паница

.
Димитър Паница
На 80-годишна възраст след продължително боледуване в Париж почина Димитър (Дими) Паница.
 

Напуска България през 1948 г., първо работи в Париж, а през 1952 г. се премества в САЩ и започва работа в редaкцията на списание Reader’s Digest. В средата на 60-те той оглавява Европейският редакционен офис на списанието, отговарящ за публикациите от Европа, Близкия Изток и Африка. Пенсионира се през 1994 г. в списанието, където е бил заместник-главен редактор.

През 1991 г. г-н Паница и съпругата му Ивон основават фондация “Свободна и демократична България” в София, чиято цел е да допринася за демократизацията на българското общество.

Дими Паница е член на Международния институт за стратегически изследвания (Лондон), Англоамериканската прес асоциация (Париж), френската фондация "Бъдеще”, Института за пазарна икономика в София, както и на Института за демокрация в Източна Европа (Вашингтон). Той е основател и председател на Junior Achievement в България, член на съвещателния съвет за годишната награда за Граждански доблест в Ню Йорк, член е на настоятелството на Фондация за младежите на Балканите.

През декември 2000 г. е удостоен с най-високото гражданско отличие - орден “Стара планина”, първа степен, а през май 2001 г. става носител на наградата Доктор хонорис кауза на Американския университет в България. Той е “Кавалер на Ордена на Почетния легион на Френската република”, освен това е отличен с медала "За заслуги” (Pro Merito), връчван от Съвета на Европа.

Димитър (Дими) Паница бе почетен член на Българската академия на науките до март миналата година, когато се оттегли след разкритията "за силното присъствие, и то все още на ръководни позиции в академията на хора, които са силно свързани по един или друг начин със службите на бившата Държавна сигурност". Той е сред основателите и е член на Настоятелството на АУБ. Миналата година библиотеката на Американския университет в България бе посветена на Дими Паница и неговата съпруга Ивон за тяхната вдъхновяваща подкрепа през годините. Първата университетска колекция от книги, която е дала основите на библиотеката на АУБ през 1992 г., също е закупена и дарена лично от г-н Паница. Освен това, чрез средства, дарени от г-н Паница, всяка година АУБ дава стипендии на първокурсници и настоящи студенти, които са в неравностойно семейно положение.

Учредените от Дими Паница годишни журналистически награди "Паница" имаха 10 издания, като след това бяха учредени и награди за гражданска доблест. Те се присъждат от учреден с дарение на Дими Паница фонд към Настоятелството на Нов български университет, като лауреатите получават специална грамота, плакет и 10 000 лв. За нейни носители се номинират личности, които служат за достоен пример за обществено поведение и с дейността си утвърждават ценностите на високия обществен морал и почтеност, на обществения диалог, хуманизъм и толерантност.

Поклон пред паметта му!
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 6653 |14.02.2009 Болнични за работа? Ако отидете на лекар, значи можете и в офиса . 14| 10286 |15.01.2009 Отиде си големият актьор Димитър Манчев . 20| 5404 |16.12.2008 Властта не отиде при студентите . 20| 7743 |14.09.2008 БНТ 1 с ново лого, отворени врати и в "неделя 360" с Димитър Цонев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads