Реклама / Ads
7| 7188 |20.08.2008 АКТУАЛНО

Откриха 5 елемента за мозъчно дълголетие

.
Учените отделиха пет вещества, стимулиращи активната мозъчна дейност. Отколешната мечта на хората да работят дълги години и да са конкурентноспособни е на път да се сбъдне. Тайната е в храненето.
 
1. Ненаситените маслени киселини. Те представляват една трета от структурата на мозъка. Подобряват микроциркулацията на кръвта. Ако тези киселини не достигат, тогава „малките сиви клетки" работят лошо, причиняват умора и водят до забравяне. Откъде да си набавим маслени киселини, т.н. Омега-3:

Растителни масла - зехтин, слънчогледово олио, рапично олио, соево олио;

Риба - но не дълбоко замразената, естествено. Наблегнете на сардината, сельодката, нетлъстата скумрия, пъстървата, белите риби, сьомга и средиземноморските риби. Те ще ви избавят от депресивни настроения.

2. Въглехидрати. Те са енергийното гориво на мозъка. Набавяме си ги чрез хляба, картофите, макароните, кафявата захар. Запомнете, че въглехидратите от кристалната захар, торти и бонбони много трудно се усвояват от организма. При прекомерна употреба можете да си докарате „захарно предозиране", което ще ви разконцентрира, работоспособността ви ще спадне и настроението ви ще се влоши.

3. Протеини. Те съдържат аминокиселини, които нашият организъм не произвежда. Затова наблягайте на постното телешко и говеждо, както и на пилешко. Растителните протеини можете да си набавите от ориза, соята и зрелия фасул.

4. Витамини. От полза за мозъчната дейност са почти всички витамини от група  В1 е в основата на паметта. В12 отговаря за здравата спойка между мозъчните клетки и нервната система. Тези витамини ги има най-вече в едрозърнестия хляб, граха, сирената, различни зърнени храни, орехите.

5. Минерали и микроелементи. Най-важни за мозъка са желязото и магнезия. Българските чушки са уникални в това отношение. Също зелените ябълки, стафидите, мюсли.  

Изглежда лесно, а е толкова важно. Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6291 |20.08.2008 Джеф Скот Сото си хареса Бургаско; кани и Europe за концерт . 0| 6128 |19.08.2008 Маниаци записаха новите парчета на U2 . 2| 8138 |16.08.2008 Удостоиха пингвин с рицарско звание . 1| 7465 |15.08.2008 Силвестър Сталоун ще рекламира руска водка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads