Реклама / Ads
0| 13457 |17.07.2009 АКТУАЛНО

Пълнотата при децата – бомба със закъснител

.
Времената, когато родители, баби и дядовци слагаха знак на равенство между пухкавите зачервени бузи, закръглените форми на детето и представата за здраве, би трябвало да са напълно отминали. За съжаление обаче статистиката показва друго - тревожно расте броят на българчетата със свръхкилограми.
 

Науката категорично доказа, че проблемите с наднорменото тегло се залагат в детството. Както и че между излишното тегло и развитието на социалнозначимите заболявания има пряка причинно-следствена връзка.

Броят на мастните клетки се формира преди пубертета и след това напълняването и отслабването само разпъват или свиват тези клетки, без да променят количеството им. Затова е решаващо да загърбим бабината загриженост, че "детенцето е слабичко".

Във времената, когато инфекциозните болести като туберкулозата са вземали много жертви, сигурно е било важно детето да изяде всяка по-калорична храна, до която семейството му е имало достъп в общия недоимък. Днес този проблем не стои пред обществото ни! Затова и съвременните лекари не се радват на червените грапави бузите често са признак на стафилококова инфекция, на алергия или просто на неправилен хранителен режим.

Прехранването на децата започва още от кърмаческа възраст, когато естествената майчина кърма се замене с изкуствени млека или кисело мляко. Препълването на мерителните лъжички и добавянето на още малко, за да не остане детето гладно, са често срещани грешки в храненето на най-малките, смята д-р Тодорка Байкова, дългогодишен педиатър.

Поемането на повече от необходимата храна от по-големите деца намира израз в постоянното похапване на различни, най-често висококалорични и уж невинни порции - солети, бисквити, чипс, близалки.

Според психоложката Татяна Георгиева майките и бабите често се изкушават да предложат хранително занимание на детето си, за да стои кротко, вместо активно да общуват с него. Така се изгражда един хаотичен хранителен режим, който често остава в действие и през по-късното детство.

В училищната възраст наднорменото тегло има и своите психологически измерения. Пълничките деца често стават обект на подигравки и носители на неприятни прякори. Това понякога води до затваряне в себе си, до отказ от колективни игри и така порочният кръг се затваря - детето замества липсващите активни контакти и игри с връстниците си с уседнали занимания пред телевизора или компютъра, много често комбинирани с поредния пакет мазни пуканки или голям шоколадов десерт.

Изходът от ситуацията е в ръцете на родителите, но промяната не може и не бива да стане за няколко дни. Важното е детето да не се травмира допълнително, като му се накяква, че е пълно. И без това вината не е негова, а на родителите му.

Според диетолога доц. Светослав Ханджиев най-добре е да се направи индивидуална консултация със специалист, който да изготви комплексен план за постепенно намаляване на теглото и запазване на резултата.

По принцип е важно да се изключат похапванията между основните хранения. Препоръчително е за обяд и вечеря в менюто да се включат обемни и засищащи, но нискокалорични храни - например салати от зеле и моркови, от марули и всякакви зеленчуци със зехтин, спагети от твърда пшеница с доматен сос, варено пилешко месо.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 7948 |11.07.2008 Зад паметника на децата от „Индиго” стои надпис „секс услуги” . 2| 7628 |25.06.2007 Социологът Матю Уейтс: Разрешете секс на децата! . 1| 5046 |01.06.2007 Българските шофьори забравиха за децата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads