Реклама / Ads
2| 7613 |25.06.2007 АКТУАЛНО

Социологът Матю Уейтс: Разрешете секс на децата!

.
Бомба със сексуален заряд хвърли в английското общество Матю Уейтс. Ученият призова да се разреши секса сред подрастващите. Той предлага революционна промяна на разрешения по закон секс да падне на 14 години, а не 16, както е сега. Според преподавателя в Университета в Глазгоу да се обявяват сексуалните отношения на тийнейджъри под 16 години за незаконни е много глупаво и нецивилизовано.
 
Негови колеги обаче се отнасят скептично към теорията на Уейтс, защото той не дава ясен отговор, как да се третират бременностите на толкова неукрепнали момичета. Според класация на ООН от началото на годината Великобритания и без това заема последно място сред развитите страни по добри условия за живот на децата. По данни на УНИЦЕФ пък в 16 от 17-те най-развити държави в света близо 28% от младите правят за първи път секс на 15 години. Проучване на Острова обаче показва, че 40 на сто от британчетата се разделят с девствеността си на тази възраст.

В своята книга „The Age of Consent: Young People, Sexuality and Citizenship" (Половата зрялост: младежта, сексуалността и закона), която вече се е превърнала в бетселър, Уейтс прави анализ на брачните  законодателства в различни страни и извода, че никой не се съобразява с книжните забрани. Така или иначе младите си лягат за първи път доста преди 16 години, категоричен е Уейтс. Според него законът забранява нещо, което отдавна е нормално за много тийнейджъри. Освен това, наличните постулати спъват нормалните разговори в семейството и училището за секса и половия живот. Той обаче прави уговорката, че ако се разреши официално сексът на подрастващите, то трябва да се направи уговорката, че разликата във възрастта между партньорите не трябва да превишава 2 години.

Най-силният аргумент на Уейтс е, че законодателството в 43 щата на САЩ не налага специално възрастово ограничение за начало на сексуалния живот. Много привърженици на социолога са категорични, че когато младежите в училище ги „удари хормонът", никакви забрани и законови текстове не са в състояние да ги спрат да се изчукат. В същото време те са съгласни, че ако границата падне, на младите трябва ясно да се обясни къде да търсят помощ при венерически заболявания или други проблеми, вместо да се крият и да прибягват до бабешки лечения.

По данни на такива международни организации като International Child и Youth Care Network, законодателното ограничаване на възрастта за секс, поставя в нарушения повече от 50 на сто от дечурлигата в горните класове. В различните страни границата на полова зрялост се движи от 12 до 21 години.

Директорът на британския Фонд за семейно възпитание Норман Уелс обаче е категоричен, че теорията на Уейтс е пълно безумие. „Да се предполага, че подрастващите са подвластни единствено на хормоните е голяма обида за тях", смята той.

Има много истина в твърденията на социолога Матю Уейтс. У нас немалка част от подрастващите също съзряват полово доста рано и едва ли се съобразяват с каквито и да било забрани, коментира за „Фрогнюз" психоложката Евгения Маринова. Според нея в циганските общности сексуалният живот започвал и доста по-рано. Това обаче води до различни проблеми - нездраво поколение, липсата на истински родителски навици и пр., смята Маринова. Освен това обществото у нас вече било претръпнало към всякакви новини, така че падането на възрастовата граница за секс едва ли би учудила някого. „ФН"

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5927 |25.06.2007 На Виктория и писна да е Бекъм - иска пак да е Спайс . 0| 6435 |24.06.2007 Започват снимките на „Индиана Джоунс” - 4 . 2| 5919 |23.06.2007 Закъснялата светлина от Запада . 0| 6288 |22.06.2007 Столетната корупция

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads