Реклама / Ads
1| 41801 |21.09.2022 АКТУАЛНО

Първа осъдителна присъда за подкуп по обвинение на Европейската прокуратура

.
Лаура Кьовеши
Произнесена е първа осъдителна присъда у нас по обвинение на Европейската прокуратура за подкуп, свързан с отпускане на евросредства. На 18 юли Специализираният наказателен съд е признал за виновен 36-годишният експерт от ДФЗ Траян Д. за поискан и взет подкуп от 5000 лева, за да упражни влияние за отпускане на евросубсидия в полза на земеделски производител.
 

Експертът е осъден на шест месеца лишаване от свобода с три години отлагателен срок. СНС го оправдава по обвинението, че е поискал втори подкуп от 5000 лв. за да предотврати по – нататъшни проверки на субсидии на бизнесмена или проекти за кандидатстване, а ако бъдат извършени, да завършат положително за него, пише още DeFakto.bg.


Мотивите на присъдата още не са изготвени и не е ясна причината за оневиняването за тази сума.


Траян Д. бе обвинен, че е получил подкуп от земеделския производител и собственик на агрофирма И.Г., който кандидатствал за финансиране по Програмата за развитие на селските райони на ЕС 2014-2020 г., която се управлява от ДФЗ. Земеделецът е трябвало да получи евросредствата през декември 2020 г., но това не се е било случило. През февруари 2021 г. той започнал да търси помощ за получаването на субсидията и негов приятел го свързал с подсъдимя.


На последвалата среща експертът му поискал подкуп от 5000 лв., за да повлияе на колегите си да разрешат плащанията.


И.Г. платил подкупа и получил общо почти 600 000 лв. по европейската програма чрез ДФЗ. През лятото на 2021 г. обаче експертът поискал още 5000 лева, за да не се извършват по-нататъшни проверки на субсидии на бизнесмена или проекти за кандидатстване, а ако бъдат извършени, да завършат положително за него.


Именно тогава земеделският производител подал сигнал срещу служителя и в началото на септември той беше задържан с белязаните 5000 лева.


Макар казусът да не бе от публично известните, впечатляваща бе бързината, с която приключи разследването по случая и делото стартира в съда – четири месеца след задържането на подсъдимия за подкуп в началото на септември м.г. Нещо не обичайно за такива дела у нас.


По над 120 сигнала за злоупотреби с евросредства в сферите на земеделието, строителството здравеопазването и инфраструктурата работи ЕПр в България. За да бъдат самостоятелни и независими, европрокурорите бяха отеделени в самостоятелна сграда, а Кьовеши поиска към досегашните девет да бъда избрани още шест делегирани обвинители, които ще работят за Европейската прокуратура.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 8075 |14.08.2022 Евронюз: България ще стане първата страна в ЕС, екстрадирала в Москва критик на Путин . 4| 5633 |14.11.2021 Гласовете от чужбина ще решат дали ”Продължаваме промяната” ще е първа политическа сила . 11| 10167 |01.12.2020 Д-р Антония Първанова: Мерките са абсолютно неработещи при въздушно-капкова инфекция . 8| 11705 |10.11.2020 Илиян Василев: Доц. Мангъров ще продължи да говори, но от ”първа линия”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads