Реклама / Ads
0| 2194 |17.09.2024 НОВИНИ

Прокуратурата в Благоевград подгони баща и син от Якоруда правили далавери с евросредства

.
Окръжната прокуратура в Благоевград повдигна обвинения на двама мъже от Якоруда за измама с еврофондове и евросубсидии. Подсъдимите са баща и син – Б.У. и А.У., които са били активни в земеделската дейност и производството на животинска продукция повече от десетилетие.
 

От 2008 г. до 2018 г. обвиняемите редовно се възползвали от европейски средства, отпуснати за подпомагане на земеделски производители и животновъди. Те добре познавали процедурите за кандидатстване и условията за участие в програмите на Европейския съюз.

 

А.У. не бил регистриран като земеделски стопанин поради лични причини, но съвместно с баща си активно извършвал земеделска дейност. Той имал пълномощия да представлява Б.У. пред държавни и общински органи, юридически и физически лица, както и пред банкови институции, подготвяйки документацията за получаване на субсидии.

 

От 2015 г. до 2018 г. обвиняемите декларирали пред Общинска служба "Земеделие" – Якоруда земеделски парцели, които всъщност не са били тяхна собственост, а на трети лица. Те представили неистински договори за наем, съставени от името на собствениците на земите и Б.У. като „наемател“. В действителност, собствениците на тези имоти не знаели за договорите и не давали съгласие за ползването на земите.

В резултат на представените неверни сведения и фалшиви документи, А.У. получил 73 431 лева от бюджета на Европейския съюз, а Б.У. – 20 191 лева. През февруари 2018 г., собственик на един от имотите разкрил измамата и подал жалба в прокуратурата. Делото по случая предстои да продължи в Окръжен съд – Благоевград.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2165 |17.09.2024 Мъж запали пожар в Двореца на парламента в Букурещ . 0| 2262 |17.09.2024 Българка спечели Европейския конкурс за млади учени и ще посети Нобеловата седмица . 0| 2244 |17.09.2024 С 1 година депутатите забавиха новата такса смет

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads