Реклама / Ads
35| 27343 |06.04.2020 АКТУАЛНО

Д-р Петър Кърджилов за Фрог: Излизането на Великден ще бъде най-големия престъпен гаф в историята на Борисов

.
Петър Кърджилов
Излизането до храмовете на Великден означава изливане на туба бензин директно в огъня на пандемията с COVID-19. Моралната отговорност за невъображаемата от нормален човек глупост да бъде разрешено такова излизане ще бъде лично на премиера Борисов. Правната отговорност обаче не е лично негова, въпреки че отговаря охотно на журналистие от името на тези, които я носят според българското законодателство.
 

Към настоящия момент всички имаме право да влизаме в православните храмове. След срещата между Дончев, Мутафчийски и Патриарха преди седмица, всички млади и възрастни знаем също, че на Великден ще можем да отидем на черква и дори да влезем да запалим свещ. Никой няма да ги глобява по 5000 лева, а полицията ще наблюдава за спазването на физическата дистанция от два метра. Цървата пък се ангажира да се използват дезинфектанти, подовете на храмовете да се почистват периодично, иконите да се забърсват(!), местата за сядане да се дезинфекцират на няколко часа(!), да се поставят напоени с дезинфектат стелки на входовете(!). Свещениците, които имат и най-малки признаци(!) на здравословно неразположение, ще се въздържат от богослужения. Служителите ще носят маски и ръкавици(!), а миряните, посещаващи храма също ще бъдат с маски, като спазват регламентираното разстояние.

 

Диаболичен Великден

На фона на целия ужас от пандемията и глобата от 5000 лева на човек за минаване през широките паркове, църковните и държавни мерки отгоре звучат толкова абсурдно, гротескно и уродливо, че картината прилича повече на един от диаболичните разкази на Светослав Минков, отколкото на решение на отговрни хора с някакъв останал здрав разум в главите им. Представяте ли си как излизате от дома си с маска и ръкавици, заедно с други като вас с маски и ръкавици, предпазни очила, минавате през кордони от полицаи с маски и ръкавици и влизате в черква, смърдяща на спирт, вместо на восък и тамян, за да вземете огън от поп, който, също като вас, прилича повече на хирург, вместо на свещеник? Представяте ли си как ще белите яйцата с гумените ръкавици, как ще ядете козунак през маските, с миризмата на спирт и пред погледите на множество полицаи, които няма да могат да хапнат козунак, защото ще бъдат на работа във Великденската нощ?

 

Най-масовото събитие в годината

Великден е възможно най-масовото събитие в България. Никога през годината не излизаме толкова много хора заедно в цялата страна, отколкото в навечерието на Възкресение Христово. Тази година обаче ще е различно. Всички стоим предимно в домовете си вече трета седмица, а до тогава седмиците ще станат пет! Общуваме с хора предимно чрез техниката. Много от нас вече са доста изнервени, а след 5 седмици ще бъдат още повече. Разходката до кварталната черква ще бъде ценен подарък за мнозина. Позволената от Борисов и Църквата великденска разходка сигурно ще изкара навън и много хора, които въобще не вярват в Бог. В навечеритео на празника всяка година има доста граждани от всички възрасти, които просто се напиват и се забавляват около черквите. Този път е възможно същите, по принцип рискови за физическата дистанция хора, да бъдат повече. Вътре в черквите няма как да бъде спазена дистанцията в стрмежа на всеки да вземе огън от свещеника. Ако някъде се спази, на други места няма да се получи. Поповете не могат да опазят всички, дори да сложат пръскачки с дезинфектант в храмовете.

 

Мрежи от полицаи и вируси

Мисията на служителите на МВР да опазят физическа дистанция между хората в страната е просто невъзможна. Според Националния регистър на храмовете в България има 4180 действащи православни храма. В София са 69, като някои, като „Св. Александър Невски”, „Св. Неделя”, „Св. Николай Софийски”, са при големи площади и в градини. В много квартали обаче черквите нямат дворове и хората се струпват по тротоарите и улиците. Може ли МВР да каже колко полицаи и военни ще бъдат необходими, за контрол на спазването на физическа дистанция из храмовете в цялата страна? За да може реално да се изпълни контрола на физическа дистанция от 2 метра между миряните, разстоянието между двама полицаи не трябва да е повече от 5-6 метра. За най-големия храм в София „Св. Ал. Невски” това значи мрежа от няколкостотин полицая на площада. За черквите, които са в градини, освен мрежа от полицаи отпред и патрули в градините, служители трябва да има и при всички подстъпи към градините, за да могат да ограничат достъпа, когато хората в градината станат твърде много.

 

Освен всичко това, полицаите няма да ни придружават от дома до черквата и обратно. Цели блокове и кооперации ще се опразнят и напълнят отново почти по едно и също време. Съседите двукратно ще ползват заедно едни и същи асансьори и стълбища, ще се видят с приятели и познати по улиците, някои ще пият от едни шишета, други няма да се сдържат да не се прегърнат и целунат. Ако дори само една четвърт от Софианци решат да излязат, това са над 300 000 човека – става въпрос за милиони създадени реални рискове от предаване на вируса. И занасянето му вкъщи заедно с великденския огън.

 

Прогнозата за времето за Великден 18 април е 59% вероятност за валежи, умерен вятър със скорост 4 km/h и пориви с 15 km/h – идеална среда за разпространението на вируси по въздушно-капков път. Така около главите ни ще се разпространи една въздушно-капкова мрежа от вируса SARS-CoV-2, причиняващ заболяването COV-19.

 

Всички мерки – в кошчето на Борисов и БПЦ

Става въпрос за това всички наши общи усилия по спазването на мерките да бъдат изхвърлени в кошчето заради глупостта на БПЦ и премиера Борисов, ликвидираните бизнеси на предприемачи, милиардите за икономически мерки, които ще трябва да плащат следващите поколения! Става въпрос за саможертвите на медиците на първа линия, за реалния риск много хора, които биха могли да бъдат спасени, да си заминат от този свят. Става въпрос всчико това да отиде по дяволите заради глупостта на БПЦ да продължи с литургиите на живо и простотията на премиера да им угоди.

Нито едно правителство и църковно ръководство на съседките ни с православни християнски църкви – нито това на Гърция, нито това на Румъния, нито това на Сърбия, нито това на Свеврна Македония, са разрешили на хората си излизане за Великден до храмовете. Православните ни съседи ще си останат вкъщи. Гръцките духовници ще отслужат при затворени врати и ще предават по телевизията. Какво пречи това да се случи и у нас?

 

Кой командва в кризата?

Няколко човека ни говорят през телевизора от брифинги, както важни, така и най-забавни неща, но по-интересният въпрос е: Кой точно командва в кризата? Или, по-точно: Кой какви решения има право да взема? Защото повечето от колегите журналисти не си задават тези въпроси и питат всеки за всичко, най-вече премиера.

Преди всичко, тук в територията все пак разполагаме с някакви закони. Според Чл. 62 от Закона за защита при бедствия, Министерският съвет формира и осъществява държавната политика в областта на защитата при бедствия, и осъществява общото ръководство на защитата при бедствия. Според Чл. 62а конкретните решения за действия и мерки се вземат от Националния щаб. От друга страна, Чл. 2 от Закона за извънредното положение указва: „Министърът на здравеопазването освен по Закона за здравето може да въвежда и други временни мерки и ограничения, определени в закон.” Такъв закон с мерки и ограничения обаче няма. Има отделни разхвърляни заповеди на министъра. Това значи, че всякакви глоби за разходки, маски и нарушаване на физическо дистанциране би трябвало да паднат после в съда. По-сериозният проблем обаче е, че в момента мерките не са правно легитимирани.

 

Тъй като Законът за извънредното положение не обезсилва в своите разпоредби Закона за защита при бедствия, човекът който има правното основание да командва, като взема решения за конкретните мерки и действия е шефът на НОЩ проф. Венцислав Мутафчийски.

 

Проф. Мутафчийски ясно каза вчера: „Не ходете на църковните служби, защото там ще се заразите!”. Проблемът обаче е, че масата народ у нас е свикнала да слуша само господин премиера и да прави каквото той нареди. А един още по-дълбок проблем се корени във въпроса: Чува ли се сам себе си г-н Борисов когато говори?

Защото на мнозина ни се струва, че той само се слуша, без да се чува и да осмисля казаното. На брифинга в петък сутринта първият в държавата няколко пъти повтори, че следващите 2-3 седмици ще са най-критични, че мерките няма да се отслабват по никакъв начин. Вчера пък човекът рече: "След две-три седмици може би вече ще сме в ада... Ние още не сме стигнали най-лошото. Бавно вървиме нататък".

 

В петък на въпрос на журналист какви ще са мерките в България относно излизането на Великден, предвид забраната за такова на гръцката светска и църковна власт, Борисов отговори някаква пълна простотия, типична за стила му: „Не знам гърците да са по-набожени от нас. Всички комунисти са такива и почнаха да ходят на Великден да се кръстят. Най-вероятно тази година няма да отидат. Преди забраняваха Великден“. Простотията му обаче е еднозначна. Борисов ни казва, че можем спокойно да излезем на Великден.

 

Нека опита пак, този път без „комунистите”

До Великден има две седмици. Премиерът Борисов има две седмици време сам да се чуе какво говори и да опита пак да отговори на същия въпрос. Ако пак не успее да отговори, всеки от нас има мозък. Но по-добре да успее, и даже да го запишат с Ананиев в закон, защото онези, които не си упражняват мозъка ще застрашат както себе си, така и тези, които си го упражняваме. Защото после пак ще сме всички заедно по магазините и в градския транспорт. А Борисов ще е извършил най-големия престъпен гаф в историята си.

 

Петър Кърджилов

 

Петър Кърджилов е доктор по обществени комуникации и информационни науки, експерт комуникация при рискове и кризи, бивш пиар специалист в Община Младост, член на Съюза на учените в България.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 26| 25665 |28.03.2020 Румяна Ченалова за Фрог: Ограниченията са като по време на война, което нито е по Конституция, нито по закон . 10| 7811 |25.03.2020 Адв. Величков пред Фрог: Реална е опасността от нарушаване на човешките ни права . 3| 8126 |25.03.2020 Д-р Петър Кърджилов: Борисов грубо нарушава Закона за защита при бедствия . 15| 21223 |25.03.2020 Бойко Атанасов пред Фрог: В прокуратурата ме питаха кои са свидетелите по делото „РИКО“. Искат да ги притиснат

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads