Реклама / Ads
2| 6536 |14.10.2017 АКТУАЛНО

Плащаме от 20 до 40% повече за парно, пускат топлото след две седмици

.
Отоплителният сезон в големите градове най-вероятно ще започне от началото на ноември, показват данните на топлофикациите, които се съобразяват с прогнозата за времето.
 
За да бъде пуснато парното, е необходимо поне 3 дни среднодневната температура да бъде под 12 градуса и да се очаква трайно захлаждане. С между 20 и 40% повече ще ни струва парното през следващия отоплителен сезон, показват данните на Комисията за енергийно и водно регулиране, припомня БНТ.

Ведомството увеличи цената на отоплението на две стъпки от април и от юли. Причината - рекордно поскъпване на цената на природния газ. Тогава от регулатора се надяваха големите поскъпвания да бъдат компенсирани с намаление от октомври, но до такова така и не се стигна. Вместо това синьото гориво отново поскъпна.

Увеличението на цената на най-голямата топлофикация у нас, тази в София ще бъде средно с 24 на сто. От дружеството уверяват, че са приключили с ремонтите си и са готови да пуснат парното.

Във втория по големина град у нас - Пловдив, цената на топлата вода и парното трябваше да поскъпне с близо 23%. От дружеството обаче въвеждат таван на цените от 10 лева на кубик гореща вода за целия отоплителен сезон. Целта е да се стимулира използването ѝ.

По-скъпо се очаква да излезе отоплението през зимата и за хората, които се отопляват на твърдо гориво. Грубата сметка показва, че дървата за огрев в Благоевград са скочили с 18 лева от лятото до момента и сега се продават за 90 лева на кубик като експерти очакват да достигне до 100 лева.

От най-голямото дружество в Югозападна България, което предлага твърдо гориво, обясниха, че дърва няма в нито един от складовете им, а такива имат в Дупница, Кюстендил, Благоевград, Сандански, Петрич и Гоце Делчев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5108 |13.10.2017 Нено Димов: Няма официално становище, че ще плащаме 3 млрд. евро глоба . 3| 6330 |13.10.2017 Дават 160 млн. лв. повече за заплати в МВР и армията догодина . 1| 4280 |13.10.2017 Менда Стоянов пригласи на Горанов за повечето пари в Бюджет 2018

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads