Реклама / Ads
16| 7348 |16.02.2023 АКТУАЛНО

Подводните камъни на проекта Александруполис - Бургас. Лобира ли Радев в полза на руската ”Лукойл”?

.
Проектът за петролопровода Александруполис - Бургас е полезен, но при едно условие - рафинерията на ”Лукойл” да се национализира. Сега излиза, че президентът отива в Гърция, за да върши работа в полза на една руска компания и да лобира в полза на частни руски интереси.
 

Това заяви пред NOVA News енергийният ескперт Красимир Манов.

 

България и Гърция започват проучване за възобновяване на петролопровода. Проектът за петролопровод беше договорен преди 15 г. между Гърция, България и Русия, но през 2011 г. беше прекратен. Такава връзка ще захранва с петрол основно рафинерията на "Лукойл" в Бургас.

 

"Борисов ще остане в историята като човекът, построил газопровод на “Газпром”, а Радев като човекът, построил петролопровод на “Лукойл” - и двете руски фирми", посочи пред NOVA News Красимир Манов.

 

Той не е единственият, който праща сигнал за потенциални проблеми.

 

Пред Българското национално радио Валентин Николов, председател на Националния комитет на България в Световния енергиен съвет и бивш изпълнителен директор на Българския енергиен холдинг и бивш директор на АЕЦ "Козлодуй" посочва, че при анонсирането на така наречения "Голям шлем", в който влизаше и петролопроводът за Бургас – Александруполис, беше създадена фирма, в която 51% участие има Русия.

 

Става дума за международна проектна компания „Транс Болкан Пайплайн BV, в която мажоритарен дял има именно Москва чрез руския консорциум ОСО "Трубопроводньй Консорциум "Бургас – Александруполис“, който включва 3 държавни руски компании: "Роснефт“, "Транснефт“ и „Газпром нефт“. Гърция участва с 24,5% чрез консорциума между "Хеленик Петролиум“ и „Траки“ с 23,5% и Гръцката република с 1%. България участва с 24,5% чрез компанията "Проектна компания Бургас–Александруполис БГ“ АД. В нея по 50% имат държавните фирми "Техноекспортстрой“ ЕАД и "Булгаргаз холдинг“ ЕАД.

 

"Има страх, че този петролопровод, сега правилно анонсиран във връзка със заобикаляне на Босфора (защото там има проблем с преминаването на танкерите, които би трябвало да снабдяват нашата рафинерия), по този начин ще можем да имаме лесен достъп до снабдители като Саудитска Арабия, ОАЕ, Алжир и прочее. Въпросът е в един момент да не се превърне от Александруполис – Бургас, отново в Бургас – Александруполис. Трябва да ограничим такъв вариант, защото при смяна на геополитическата обстановка Русия при всички случаи ще прояви интерес към този петролопровод", посочи Николов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5986 |29.09.2021 Адвокатът на „Антеа резидънс“: Няма юридически аргументи за спиране на проекта . 7| 7772 |01.09.2021 Петър Чолаков: Смисълът на проекта ”Петков” не е да бъде ДБ-2 . 10| 5608 |25.11.2020 ПП „Републиканци за България“: Венецианската комисия обезсмисли проекта за нова Конституция на ГЕРБ . 2| 12347 |26.10.2017 Илиян Василев за законопроекта ”Пеевски”: Фейк политици с фейк предложение

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads