Реклама / Ads
1| 7208 |06.02.2011 АКТУАЛНО

На поход за Троянския манастир

.
Троянския манастир
Около Троянския манастир ври и кипи. На 7 и 8 февруари Св. синод се събира извънредно, за да реши кризата с игумена.
 

Епистоларната битка, която върви в момента между противници и поддръжници на избрания Григорий, ще прерасне в словесна война между митрополитите, пише Труд.

Постът игумен на обителта не е случаен. Троянският манастир е един от трите ставропигиални (на пряко подчинение на Синода заедно с Рилския и Бачковския). Богат е - има много поклонници. А игуменът има право да участва в избора на патриарх.

До кризата се стигна, след като игуменът Теодосий подаде оставка под натиска на общественото мнение (още вдясно).Архиереите одобриха в стола му да седне послушникът от манастира архимандрит Григорий. Той бе предложен от духовния му старец - Сливенския митрополит Йоаникий. Това обаче вбеси някои владици. И след протестно писмо от братството на манастира до патриарх Максим, той склони изборът да бъде преразгледан.

В епистоларната битка не се пестят обиди към Григорий. Черноризците, начело с архимандрит Августин, го окачествяват като човек с психически отклонения. В отговор Григорий определи поведението им като безотговорно и чудовищно. И поиска да бъдат наказани.

Сагата с писмата не спира дотук. До дядо Йоаникий жителите на намиращото се до манастира село Орешак (откъдето е родом и патриархът) са изпратили писмо в защита на Григорий. То дойде в отговор на друга депеша от група миряни, които са против избрания.

Владиците ще си премерят влиянието с избора

Както винаги при такива важни гласувания, митрополитите ще премерят влиянието си при избора на игумен на Троянския манастир. Църковната мълва спряга три кандидатури, но не е изключено да се появят нови. Самите владици мълчат.

Йоаникий Сливенски отново ще предложи архимандрит Григорий, когото успя да прокара, но разбунтува духовенството. Зад Григорий застана друг ключов владика - Кирил Варненски.

Другият кандидат е епископ Сионий, викарий на Дометиан Видински. Бившият ректор на Семинарията е бил подкрепян от Григорий Великотърновски и Неофит Русенски. Сионий подаде оставка като ректор през 2009 г. след обвинения в опит за блудство със семинарист. Спецкомисия на Синода направи проверка и го оправда, но той остана във Видин. Интересна подробност е, че владиката Дометиан е писал на патриарх Максим, че не пуска Сионий за игумен. Причината вероятно е премерване на влияние с другия викарий на Дометиан - Антим.

Претендент ще е и архимандрит Викентий, бивш троянски монах, сега клирик на Ловчанска епархия.

Теодосий изгони инвалиди

До смяната на доскорошния игумен епископ Теодосий се стигна, след като той бе глобен с 250 лв. от Комисията за защита от дискриминация. Наказанието му дойде по жалба на хора с увреждания, които през 2008 г. дядо Теодосий изгонил от манастира. Като ги обявил за “грешници” и “прокълнати”. Отношението му към инвалидите потресе събратята му.
Това бе само капката, която преля владишкото търпение. Владици разказаха, че преди това в Синода постъпили други жалби от миряни срещу игумена, както и че в манастира се продават само скъпи църковни свещи, което не е редно.
Обителта вади от свещи 231 080 лева

Трите ставропигиални манастира (на пряко подчинение на Синода) са сред най-големите потребители на църковни свещи. Това се вижда от справка за продажбата на вощеници в периода януари - октомври 2010 г., предоставена на “Труд” от архиереите (Рилски - 7589 кг. свещи; Бачковски - 6060 кг. свещи; Троянски - 5777 кг. свещи).

Продажбата на свещи е основното перо за издръжка на църквата. Вощениците са разпределени в пакети по 1 кг. Всеки има себестойност 3,60 лв. - такава е и доставната му цена за духовенството. Продажната цена е 40 лв. Разликата от 36,40 лв. отива за покриване на разходите на църквата по заплати, ток, вода и пр. (Колко килограма са купували - виж числата долу.)

Има изкупна цена и за угарките - 1 лев за кило. Приходите са за храма. Това обяснява защо клисари изхвърлят току-що запалени свещи. В Троянския манастир има такава практика. (Труд)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 47| 8473 |04.02.2011 Преврат в РЗС - Янев си тръгна . 1| 5568 |04.02.2011 Зам.-министър не е в списъка на Черния . 31| 11348 |03.02.2011 Оклубяване на елита . 14| 6442 |02.02.2011 Комисията "Кушлев" върна на държавата над 5 млн. лева

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads