Реклама / Ads
8| 12415 |11.11.2022 АКТУАЛНО

Проф. Генчо Начев като Многоръката Шива - върти болници и бизнес за милиони. Как става този номер?

.
Проф. Генчо Начев
Едва ли кардиохирургът проф. Генчо Начев има аналог в света. Като Многоръката Шива 71 годишният медик, който до преди няколко месеца управляваше Чирковата болница, движи едновременно много неща накуп - оперира, командва лечебни заведения в различни градове и върти бизнеси за милиони.
 

Трябва да си вземете дълъг отпуск, ако решите да проследите предприемаческите му начинания през годините и се заровите в търговския регистър, за да установите фирмените му съдружия. В някои от тях дори се е включила цялата му рода - жена, дъщеря. 

 

Повод да бъде махнат това лято от директорския стол на болница “Проф. д-р  Александър Чирков”, бивша “Св. Екатерина” станаха нелицеприятните констатации от одита на лечебното заведение. Именно тогава се разбра, че за три години Начев си е  изплатил близо 1 милион лева хонорари по граждански договор, извън месечната си заплата от почти 30 000 лева. 

 

Медикът-милионер се върна на “бял кон” в средата на септември т. г като редови лекар от сочения за негово протеже - настоящият директор Валентин Говедарски. С първата си  заповед като шеф, преди още да е вписан в Търговския регистър, Говедарски върна на работа Начев и негова особено близка медицинска сестра. 

 

“Освен, че става нещо като “сив кардинал” и започва да командва в болница Чирков под прикритието на Говедарски, Генчо Начев има и друг повод да почерпи”, признават приближени до делата на кардиохирурга. 

 

Оказва се, че отново през септември т. г.  негова компания инвестира близо 2 млн. лв. за парцел във Фаза 2 на Индустриален парк край жк „Меден рудник“. Фирмата за производство на консервирани рибни храни „Сий лайф“  печели търг за над 30 дка, обявен от "Индустриален и логистичен парк - Бургас" АД. Предложената цена на платформата за електронни търгове на сайта на Агенцията за публичните предприятия и контрол е 1 769 110 лв. без ДДС.

 

Търгът е проведен на 8 юли, уточнява „Флагман“. Парцелът е на около 150 м от кръговото, вдясно от пътя за Созопол. Собственици на фирмата-купувач с равни дялове са Генчо Начев и Дора Генчева Начева-Цолова -  негова дъщеря. Управител на дружеството пък е Борис Караманов, за който се твърди, че има опит в сферата на рибното производство.  Идеята на направената инвестиция е да се създадат четири производствени линии за консервирани рибни храни. 

Справка показва, че Начев и Караманов са съсобственици и в друга фирми като “Астра Ел Груп” например. 


Името на проф. Генчо Начев се свързва най-вече с фирмата за медицински изделия “Медикард”. До март  2005 г.  Начев е бил съдружник с още двама души - Борис Конев и Васко Бояджиев, които и до днес остават да действат в тандем. Колеги на Начев твърдят, че Чирковата болница и кардиологията на УМБАЛ "Св. Георги"- Пловдив, където 71-годишният професор е на  граждански консултантски договор, почти изцяло са се “зареждали” с нужните медицински изделия, оборудване и консумативи именно от въпросната фирма.

 

“Над 90 процента от оборудването и консумативите бяха от “Медикард”. Като започнете от клапи, канюли, шевен материал, та стигнете до леглата и пералнята”, споделя доскорошният  шеф на отделението по кардиохирургия  в пловдивската болница проф. Заприн Въжев. По думите му близостта на Начев с шефа на фирма “Медикард” Борис Конев е била повече от очевидна. “При разговор с него казваше за Генчо Начев: “Вуйчо каза така, вучо каза инак””, уточни кардиохирургът Заприн Въжев. Разбира се между двамата няма родствена връзка, но обръщението показва на всички, че съществува друга.  

 

Наша проверка сочи, че в началото на 2022 г., докато все още Начев  е бил директор на болница “Чирков”, се провежда обществена поръчка.  "Медикард" кандидатства за 86 позиции за доставка на  медицински изделия. И какво се оказва - фирмата е класирана на първо място за 82 позиции. Тоест само 4 други фирми успяват да “пробият”. Сключеният договор с "Медикард" е на стойност  8,3  млн. лева.  Прави впечатление, че по отношение на 75 позиции не е имало друг конкурент на фирма “Медикард”. 

 

"Справка в Агенцията по обществените поръчки показва, че в края на 2006 г. "Медикард" е получила над 10 млн. лв. за доставка на медицински консумативи за нуждите на болницата. През януари 2007 г. тя отново е избрана да осигури на болницата коронарни стентове на стойност над 2 млн. лв. През същата година бившата фирма на Начев е доставила на университетската болница хирургически инструменти и кардиостимулатор на обща стойност над 400 000 лв. През 2008 г. "Медикард" отново е избрана за снабдител на болницата с медицински изделия и консумативи срещу сумата от 14 270 395 лв. Така през годините, в които проф. Начев е начело на бившата "Св. Екатерина", съдружниците му са печелели средно по около 8 млн. лева годишно", сочат медиини публикации.

 

Оказва се, че бившите съдружници от въпросната фирма - Генчо Начев, Борис Конев и Васко Бояджиев са имали и друго съвместно дружество “БКН- Инвест” ООД. То започва да функционира през 1994 г. Фирмата е заличена на 31 август 2021 г. Интересното е да се отбележи, че се води на същия адрес, на който е регистрирана и  “Медикард”. 

 

Генчо Начев има съдружие и с небезизвестния Румен Гайтански - Вълка. Дуетът печели обществени поръчки в размер на десетки милиони, свързани с инвестиционни проекти за Летище Горна Оряховица, депо за отпадъци, канализация, водни цикли и т. н.

 

Любопитни неща се случват и в друга фирма с участието на Генчо Начев - “Аква Еко Тур” АД. През 2018 г. Начев притежава 10 процента от капитала й на стойност 1 млн. лева. През следващата 2019 г. той нараства на 2, 8 млн. лева, като Начев става горд притежател на 28% от компанията. През 2020 г. Генчо Начев  изненадващо настоява да си изтегли парите. Решението е било те да му се изплатят до 5 години.

 

Последвал одитен доклад, обаче констатира, че това е направено в нарушение на разпоредбите на Търговския регистър.  Според одитния доклад, дружеството развива и дейност в Северна Македония, където освен всичко друго предлага на пазара продукт - вода с канабис. 

 

При назначаването на проф. Валентин Говедарски за шеф на болница “Проф. Александър Чирков” и връщането на Генчо Начев,  в средата на септември т . г, още на следващия ден е даден старт за закупуване на компютърен томограф на стойност 4 млн. лева. Източници от лечебното заведение твърдят, че в сучая не е проведено пазарно проучване, нито пък съгласуване с принципала МЗ.  Предвидено е средствата да са от бюджета на лечебното заведение. Експерти са категорични, че обявената цена за скъпоструващия апарат е много висока и той може да се намери на далеч по-ниска сума.

 

Припомняме ви, че наскоро МС даде на лечебното заведение 30 млн. лв. Генчо Начев стана известен с това, е че е най-богатият директор на болници в България. Казват, че има милион причини политици, свързани най-вече със статуквото, да го харесват повече от всичко на света. Начев навсякъде обяснява, че милионите, спечелени от него, са законни и чисти.

 

Фрог нюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 8168 |06.11.2022 Проф. Генчо Начев поиска 6 заплати от Чирковата болница. За опит за финансова злоупотреба ли става дума? . 12| 10865 |01.11.2022 Кръстете я болницата на Генчо и да свърши тази агония. Скандалният одит за управлението й - кучета го яли . 10| 5603 |24.09.2022 Проф. Татяна Дронзина: България да спре да изпраща „носни кърпички“ на Украйна . 0| 6029 |02.09.2022 Проф. Николай Радулов: Има много корумпирани служители на границата, плаща се за постове в Гранична полиция

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads