Реклама / Ads
21| 7977 |22.06.2019 АКТУАЛНО

Проф. Овчаров побългари Дракула, Белград твърди, че е сърбин, а Румъния се смее

.
В един от филмите: Дракула в действие...
Проф. Николай Овчаров поднесе поредна сензационна новина: популярният средновековен влашки владетел Влад Цепеш, известен като Граф Дракула, е говорил и писал на български език. Археологът се аргументира пред БНТ с голямо количество грамоти на войводата, които са писани на български.
 

"Тези грамоти, така наречените влахо-български грамоти от XV-XVI век, ние можем да проследим цялото развитие на българския език през това време. Забележете, на български език, а не на църковно-славянски или други евфемизми. В тези грамоти, които са писали на език, на който те мислят, на който говорят тези воеводи, не само Влад Цепеш, нали, говорим за всички воеводи от това време, те са десетки, това е български език", категоричен е проф. Овчаров, който е известен със сензационните си разкрития, които прави периодично.

 

Той допълни, че всички български царе от XIII и XIV век задължително са носели първо име Йоан заради българския светец-покровител Йоан или Иван Рилски.

"Великите воеводи се именуват задължително и на Влахия, и на Молдова като първо име Йоан. Примерно да речем този прочут Дракула, така наречения всъщност неговото име е Йоан Влад или Йоан III", обясни Овчаров.

 

Още от времето, когато започнаха разкопките на Перперикон, Овчаров представя всяко свое откритие като световна сензация. Което, според негови колеги, може да има някаква полза за туризма, но не винаги и за науката. Очевидно обаче, че е полезно, за осигуряване на финансиране за нови разкопки и проучвания. Която заслуга трябва да му се признае, защото успява да го прави при различни управления.

Овчаров твърди, че граф Дракула не е румънски а влашки войвода, говорил и писал на български.

Подобни твърдения споделяше и проф. Божидар Димитров преди години.

Нека припомним, че за граф Дракула има над 1300 научни изследвания, около сто и трисет книги – научни и художествени. Филмите за него – документални, изследователски и художествени са над 80, като началото е още през 1924 година от унгарски автори. По света се играят осем пиеси за Дракула, композитори са написали над десет музикални произведения, посветени на живота му. В нито едно от тези произведения и източници не се споменава и ред за „българската връзка“ на Дракула.

Проф. Овчаров обаче не е първооткривятелят на „нови сензации“, свързани с Влад Цепеш. През 2010 година в Сърбия медии пишат, че Дракула е чист сърбин. Твърдението е на сръбския историк Йован Дерета. Според него няма никакво съмнение, че Дракула е бил 100% сърбин. Дерета отива още по-далеч и заявява, че повечето румънци са със сръбски произход.

 

На гроба на Дракула има надпис: „Тук лежи Влад Цепеш, слуга на Бога“. Написано е на чист сръбски. Какви други доказателства са ви необходими? – пита историкът.

Сръбският етнолог Боян Янковичи е на същото мнение. "Дракула беше голям родолюбец и използва бруталните мерки срещу турските си врагове. Изглежда, че в този случай той се идентифицира със сърбите, които се противопоставят на турците", каза Янкович. Припомнят се и много свидетелства за изказани мнения от Влад по повод битката на Косово поле.

 

Румънски медии споменават, че българският министър на туризма Николина Ангелкова също често се позовава на археологически сензации по българските земи, като случая с откритите 17 скелета в някогашния римски град Деултум. Същото е положението и с някои интерпретации около живота на Влад Цепеш. Това обаче са само интерпретации, най-вероятно свързани с желанието да се привлекат туристи и да се извлекат финансови ползи, категорични са румънски медии. Историци от нашата северна съседка дори отказват да коментират подобни „сензации“.

За да е миш-маша пълен, руски медии свързаха популярния румънски граф с Тюмен… Дотам "водели" нишките на неговата биография.

 

Съвсем сериозно обаче италиански археолози откриха гроба му на Ботуша.

Румънски учени смятат, че българският език е с индоевропейски произход и е свързан най-тясно със сръбския, полския и руския. Българският обаче все пак е най-стар и е дал началото на другите славянски езици. Старославянският би могъл да се нарича и старобългарски. Българският език е структуриран на предлогова система, което го прави близък по някакъв начин на румънския. Двата езика са се говорили и продължават да се говорят свободно от двете страни на Дунав.

 

Граф Дракула е втората по популярност личност в литературата, след Шерлок Холмс, сочат изследвания отпреди десетина години.

 

Фрог нюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 16152 |09.06.2019 Проф. Татяна Дронзина за Фрог: Моля, пишете джихадист без кавички . 11| 10097 |18.05.2019 Проф. Н. Радулов: Безпрецедентна акция, затова ще събираме трупове . 13| 14433 |24.04.2019 Проф. Д. Иванов: „Апартаментгейт” е идентификация на мизерията на политическия ни елит . 10| 14258 |23.04.2019 Проф. Н. Слатински: ”Хемус”, 10-20% БВП или приказки едно към гьотере

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads