Реклама / Ads
24| 14853 |31.07.2020 АКТУАЛНО

Прокуратурата ще си трае ли? Шефът на РДНСК- Бургас отнесе яка глоба от КПКОНПИ

.
Милен Ненчев, сараите в Росенец и подпорната стена в Алепу
Подопечната на бившия главен прокурор Сотир Цацаров КПКОНПИ обяви, че е глобила са 10 000 лв. шефът на РДНСК – Бургас Милен Ненчев. Проверка на дейността му тече и от прокуратурата, научи Фрог. Освен за конфликт на интереси Ненчев е привлякъл вниманието на разследващите с подозрителни обвързаности на свързани с него фирми и служебното му положение.
 

Глобата на КПКОНПИ

Вчера от кпконпи обявиха следното:

"Конфликт на интереси е установен и по отношение на инж. Милен Ненчев – началник на РДНСК - Бургас. Установено е, че до 04 август 2017 г. той е бил управител и едноличен собственик на „Консултант 7 БГ“ ЕООД, с предмет на дейност консултантски услуги, инвеститорски контрол и строителен надзор, след което прехвърлил капитала на дружеството на съпругата си. Тя е била едноличен собственик до 21 февруари 2020 г. На 27 март 2018 г. е сключен договор за строителен надзор между „Консултант 7 БГ“ ЕООД и инвеститор, за осъществяване на строителен надзор на „Смесена сграда с паркинг“ в гр. Бургас. В процеса на строителство на този обект, в РДНСК – Бургас, с началник инж. Ненчев, са постъпвали жалби за нарушения на ЗУТ. Проверките, извършвани от негови подчинени служители, не са установявали каквито и да е нарушения при изграждането на сградата, чийто строителен надзор е осъществяван от дружеството, собственост на съпругата на началника на РДНСК, за което той е подписал и съответни писма до подателите на жалбите. С решението на КПКОНПИ е наложена глоба в общ размер на 10 000 лв."

 

Глобата вероятно е само началото

Бетонирането на Черноморието, скандалите с „подпорната стена“ в Алепу, сараите на Ахмед Доган в парк „Росенец“. Все теми без да е ясно кой носи отговорност за това.  Във всеки един случай става въпрос за строителство, а за това какво и как се строи у нас отговорност носи Регионалното министерство, неговата Дирекцията за национален строителен контрол и регионалните й звена.

 

Скандалите по Южното Черноморие  неизменно минават през инж. Милен Ненчев, директор РДНСК-Бургас. Проверка на Фрог в публичните регистри с обществена информация показа интересни връзки, зависимости и действия, за които е странно защо до сега прокуратурата, КПКОНПИ и други контролни органи в държавата ни не са реагирали.

 

Началниците на РДНСК контролират изцяло строителството в региона, включително и надзорните фирми. Освен това осъществяват проверки и налагат наказания при констатирани нарушения.  Ненчев, чрез свързани с него дружества осъществява надзор на строителството на апетитни обекти. В бранша от доста време упорито се твърди, че той използва служебното си  положение, за да принуждава възложителите и инвеститорите да се отказват от избран от тях строителен надзор и да сключват договори с посочените от него фирми. Като началник на строителния контрол в региона Ненчев контролира и незаконното строителство за по-високите категории, а също така и издаваните разрешителни от общините.

 

Държавният строителен контрол си има частен строителен контрол

Преди да оглави РДНСК – Бургас през 2017 г. Милен Ненчев е собственик и управител на редица дружества, които имат за основна дейност упражняване на строителен контрол. Това е задължително изискване към всеки един инвеститор, обектът му да има независим контрол. Търговският регистър показва, че Ненчев е бил едноличен собственик на  „Енергийна ефективност“ ЕООД, „Консулт 7 БГ“ ЕООД, „Черно  море БГ“ ЕООД, „Проект 7“.  Лиценз за надзорна дейност има само „ Консултант 7 БГ“, а другите дружества се занимават с изготвяне друга изисквана документация отново свързана със строителни дейности.

 

Тези дружества той прехвърля директно на съпругата си  Дора Ненчева, след като се установява на държавния пост.  Няма как да не бъде забелязано, че адресът на който са регистрирани фирмите е един и същ. 

 

Според информация от наши източници в регионалната дирекция, след като започват проверки от КПКОНПИ и Прокуратурата Милен/Дора Ненчеви започват да прехвърлят постепенно обекти, за които имат ангажимент за строителния контрол на други две дружества, за да не се разкрие обвързаност и конфликт на интереси. Едното от тях е „КА Консулт“, където Ненчев е бил управител някога, а другото „Тара СВ“ ЕООД, което пък е собственост на Николай Пирев, негов добър приятел и бивш служител в РДНСК-Бургас. От регистъра се вижда, че на 21.02.2020 г. Дора Ненчева прехвърля „Консулт 7 БГ“ ЕООД на Иван Тишев, който е един от най-старите служители на фирмата.


Декларациите на Ненчев пред КПКОНПИ може да видите ТУК   и ТУК

 

Ето и извадки от търговския регстър:.

 

Златната кокошка

Според запознати с  историята и професионалното израстване на Ненчев офиси на  свързани с него дружества се помещават в сграда в близост до хотел „Космос“,  която при строежа през 2012 г. използва услугите на „КА Консулт БГ“ за надзор. Тогава Милен Ненчев е управител на фирмата.

Разрешителното за ползване на сградата е от 2016 г., издадено е  от РДНСК – Бургас.  Възложител е „КУШ Груп“ ООД. Надзор вече е „Консул 7 БГ“, където Ненчев е вече едноличен собственик, а не просто управител. Другият възложител е „Енергийна ефективност БГ“, отново собственост на Ненчев.

 

Той е надзор на над 90% от обектите на „КУШ Груп“, като за всеки отделен обект получава собственост – апартамент, офис или друг имот, в полза на някоя от фирмите му, твърдят източниците ни. По думите им Ненчев и собствениците на КУШ са много добри семейни приятели, а след като той става директор на строителния контрол в Бургас лично присъства на всички проверки, които са правени след сигнали за нередности по обектите.

 

През 2015 г. в морския град избухва скандал с блок 3а в квартал Изгрев. Проблемите стигат до разследване на прокуратурата и икономическа полиция. Възложител на сградата е „КУШ“, а надзора отново е в ръцете на Ненчев.

 

Името КУШ в региона е известно с мащабна строителна дейност и крупни инвестиции. Твърди се че, че именно това дружество е собственик на съдения парцел до „подпорната стена“ в Алепу.

 

Връзка между фирмите, които споменахме по-горе се вижда ясно върху редица документи. На разрешителните за строеж, с които Фрог разполага се вижда, че има печати на две фирми за строителен контрол, което е недопустимо след като за надзор е обявена само една фирма.  Разполагаме с няколко примера за такива случаи:

 

Кой върши работата

Единият е свързан със строителството на сграда със семейно предназначение в кв. Изгрев. В документацията на „Бургас Хляб МК“ се вижда, че върху разрешителното за строеж е написано,че докладът на надзорната фирма се прави то „Тара СВ“, а оценката на съответствието на инвестиционните проекти (ОСИП) за енергийна ефективност е от „Проект 7 БГ“.

 

 

.
Проектите са подпечатани обаче от две надзорни дружества – освен „Тара СВ“ печати има и на „Консултан 7 БГ“. Експерти от държавния строителен контрол са категорични, че няма как две надзорни фирми да подпечатват един и същ проект, ако двете фирми не работят заедно, а надзорът, обявен  в разрешителното за строеж е поверен само на „Тара СВ“.

 

В обяснителната записка, която е част от документацията,  се вижда, че лице за контакт е арх. Харалмпи Миринчев, който е служител на надзорна фирма свързана с Ненчев и бивш служител на РДНСК- Бургас, твърдят източниците ни.  След като лицето за контакт не е  служител в обявения надзорник,  може да се извади извода, че „Тара СВ“  само по документи е ангажирана с проекта.  Реално надзорът се изпълнява от  „Консултант 7 БГ“, а дружеството, както стана ясно е свързано с Милен Ненчев.  Дали това е единственият такъв случай би могло да се каже само при обстойна проверка и от разследващи органи. Интересно в случая е, че документацията е подпечатан с „Вярно с оригинала“ от Община Бургас, а както е известно длъжностно лице , което поставя този печат и подписа си също носи наказателна отговорност.


.

Ние сме навсякъде

Вторият такъв случай е свързан отново с многофамилна жилищна сграда в кв. Меден Рудник. Според строителното разрешително надзорът е поверен на „Консултант 7 БГ“. В документите обаче, отново има и печати на „Тара СВ“, която не е надзор. Проектите, които са подпечатани от двете фирми са за преработване на проекта по време на строителството.  Един от възложител на този обект е свързаното с Ненчев „Черно море БГ“ чрез съпругата му. Интересното в това дружество е, че Ненчев го купува то своя братовчед Пламен Петков, който придобива известност в медиите покрай стрелбата срещу Митьо Очите  като участник в престрелката.  В Бургас упорито се говори, че този Пламен ползва лична охранява от бивши служители на МВР, а в някои случаи дори и от настоящи такива в почивното им време.

 

И тук отново се среща името на арх. Харалампи Миринчев, който в случая е проектант. Като служител в дружество, свързано с Милен Ненчев арх. Миринчев често посещава РДНСК-Бургас, където входира документи на „Консултант 7 БГ“, твърдят източниците ни.

В този случай се оказва, че Ненчев е възложител, осъществява надзора, довереният му служител е проектант, а задължителната 14 дневна проверка се осъществява от РДНСК, където той е директор.

 

Все едно, че ни няма

Дружеството за строителен надзор „Консултант 7 БГ“ и „Проект 7 БГ“, което е за енергийната ефективност са ангажирани да осигурят  оценката за съответствието с инвестиционните проекти при вътрешно преустройство и реконструкция на хотел „България“. Това се вижда в разрешителното за строеж, но в информацията на задължителната според Закона за устройството на територията (ЗУТ) информационна табела на строителния обект липсват  данни, кой осъществява надзора. Това подлежи на санкция от страна на РДНСК – Бургас. Глобата трябва да я отнесе строителя или възложителя, но според източниците ни това не е направено.

 

Изненада ли е скандалът на „Алепу

Най-пресният пример е хотелът-подпорна стена на плажа „Алепу“. Достатъчно много се изписа по тази тема, дори премиерът Бойко Борисов каза, че лично ще търси отговорност от шефа на ДНСК Иван Несторов. Не че това се случи. Но как така подпорната стена е получила разрешително за въвеждане в експлоатация, а след това - след обществения натиск, скандал, намесване на името на съпруга на външния ни министър дори, прокуратурата поиска проверка. И изведнъж се оказа, че то всъщност имало много сериозни нарушения. Кой носи отговорност за това? Кой издава разрешителните? Как ги издава?


.

Екип Фрог Нюз

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 13957 |08.07.2020 Пясъкът от плажа на Росенец край Догансарай изчезна! ДБ сезира прокуратурата . 19| 14185 |24.06.2020 Васил Божков: Г-н Гешев, #КОЙ решава и разрешава действията на Прокуратурата? . 22| 29789 |08.06.2020 Само във Фрог: 34 служители от НСО напускат. Отиват гардове в прокуратурата . 49| 17729 |27.04.2020 Адв. Хаджигенов за Фрог: Нов бъркоч на спецпрокуратурата. Делото срещу Лиляна Деянова, съдружника и брат й е поръчково

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads