Реклама / Ads
0| 10762 |02.01.2014 АКТУАЛНО

Регулаторът утвърди новото поевтиняване на тока от януари

.
Свалянето на крайната цена на електроенергията за домакинствата ще е за сметка на орязването на цените, на които топлофикациите продават произведения по комбиниран начин ток, намаляването на стойността на тарифите за разполагаемост на АЕЦ "Козлодуй", ТЕЦ "Марица Изток 2" и ТЕЦ "Бобовдол", свиване на цената на енергията от ТЕЦ "Варна" и наполовина по-ниската такса за пренос на енергията през мрежата на ЕСО.
 

Така, според решението на ДКЕВР, от 1 януари следващата година ЧЕЗ ще продава дневната си енергия на бита за 0.14949 лв за киловатчас без ДДС, а нощната за 0.08508 лв. В Западна България клиентите ще продължат да плащат най-ниските цени на ток в страната. Досега те даваха по 0.15085 лв./кВтч без ДДС за дневна енергия и 0.09458 лв./кВтч за нощна без ДДС. Вече абонатите на ЕVN ще плащат за дневния ток 0.15327 лв./кВтч без ДДС и 0.08676 лв. за нощна енергия. Досега цените в Югоизточна България бяха 0.15469 лв./кВтч без ДДС денем и 0.09643 лв./кВтч без ДДС нощем. Цените на "Енерго-Про" стават 0.15958 лв./кВтв без ДДС за дневния ток и 0.08862 лв. за нощния. Домакинствата в Североизточна България досега плащаха за дневен ток 0.16101 лв./кВтч и нощем – 0.09853 лв./кВтч без ДДС.
Любопитна подробност е, че и трите поевтинявания през 2013 г. бяха решени от различни състави и председатели на енергийния регулатор, където начело за една година се изредиха петима шефове. Решението на ДКЕВР може да се обжалба в 14-дневен срок пред Върховния административен съд, което електроразпределителните дружества вече заявиха, че ще направят.


Сметката за ток пада с 2%

В последния работен ден на отминалата 2013 г. ДКЕВР реши, че от новата 2014 г. битовите абонати ще плащат по-евтин ток. Това в по-голяма степен важи за нощната енергия, която намалява с около 10% при трите ЕРП-та. Свалянето на тарифите за дневния ток е в размер на около 1%. Така от следващия месец фактурата за ток на битовите клиенти на ЕРП-тата ще падне средно с около 2% в зависимост от навиците на домакинството за ползване на еленергия. Най-облагодетелствани от намалението са клиентите на EVN в Югоизточна България. Там тарифата за дневния ток пада най-много - с 1,5% и от вчера киловатчасът струва 18,3924 ст. с ДДС. На нощна тарифа пък клиентите на дружеството ще плащат по 10,4112 ст. Второто място по размер на сваляне на цените е за клиентите на ЧЕЗ в Западна България. От вчера те плащат по 17,9388 ст. за киловатчас с ДДС. Това обаче е и най-ниската тарифа от 3-те ЕРП-та. Нощната енергия на територията на ЧЕЗ също е най-ниска - 10,2096 ст. с ДДС. Традиционно най-скъпо за еленергия ще продължат да плащат абонатите на "Енерго-Про". Там през деня киловатчасът от 1 януари поевтинява с 0,8% до 19,1496 ст. с ДДС, а нощната енергия вече ще се плаща по 10,6344 лв. с налога.

Токът no-евтин с 1% денем и с 10% нощем
В последния работен ден на 2013 г. ДКЕВР реши да понижи дневната тарифа за населението с 1%, а за бизнеса с 1,5%. Нощната тарифа пада с 10%.
Поевтиняването става за сметка на производителите на енергия и мрежовите компании. С около 1% се намалява стойността за разполагаемата мощност на АЕЦ „Козлодуй", ТЕЦ „Марица Изток 2" и ТЕЦ „Бобов дол". Изкупната цена на тока от ТЕЦ „Варна" пада с 22% до 70 лв. за мегаватчас. Таксата за пренос на енергия през мрежата на ЕСО е понижена от 9,71 на 4,15 лв./мвтч. По-скъп обаче става токът, който НЕК продава на ЧЕЗ, ЕVN и „Енерго-Про". Увеличението е от 95,85 лв. на 100,43 лв./мвтч. Това ще осигури на електрокомпанията финансова инжекция от около 120 млн. лв. Заради промяната на цените ЧЕЗ обяви извънредно отчитане на електромерите. В следващите фактури за тока ще има два отчетни периода - по старите и по новите тарифи.


Новите по-ниски цени на тока са вече факт
От 1 януари новите цени на тока са вече факт. Намалението на дневната тарифа е различно за трите ЕРП - за ЧЕЗ то е 0,9%, за Енерго-Про 0,8%, а за ЕVN - 1,5%. Цената на нощната тарифа се намалява за всички дружества с около 10%. ДКЕВР намали технологичните разходи на трите дружества с 2% и те стават 8% за ЧЕЗ и ЕVN и 9% - за Енерго-Про. Това е трето решение за намаление на цената на електричеството, взето миналата година, като предишните две бяха взети през март и през август. И трите решения се вземат при различни председатели на енергийния регулатор. Експерти от бранша предупредиха, че с политиката по намаляването на цените на тока се дебалансира системата, което ще се върне като бумеранг към потребителите с шоково увеличение в средата на годината.
Класа (2), vesti.bg, dariknews.bg, dnesplus.bg, novatv.bg, novini.bg

Сметките за ток за януари идват по две различни цени

По две различни цени ще се изчисляват сметките за ток, които клиентите на енергоразпределителните дружества ще получат през януари. От ЧЕЗ обявиха, че правят извънредно засичане на електромерите, но предупредиха, че тъй като няма физическа възможност всички уреди да бъдат отчетени в един и същи ден, месечните сметки на клиентите ще бъдат преизчислени към датата на въвеждане на новите цени - 1 януари. От ЕVN залагат на преизчисляване на сметките пропорционално на средната дневна консумация на ток от клиента и на дните от предходното отчитане до 31 декември и след това. ЕРП-тата няма да променят досегашните месечни графици за отчитане на консумацията на клиентите си. ЕРП-тата се заканиха да обжалват новото решение за цената на тока в съда. Това може да стане в 14-дневен срок. Обжалването обаче не спира решението, а досегашната практика сочи, че съдебните дела обикновено се проточват до следващия ценови период.


ЧЕЗ прави извънреден отчет на електромерите

"ЧЕЗ Разпределение България" АД започна извънредно отчитане на електромерите на своите клиенти, съобщиха от дружеството. Поради физическата невъзможност всички електромери да бъдат отчетени в един и същи ден, месечните сметки на клиентите ще бъдат преизчислени към датата на въвеждане на новите цени. Клиентите, които желаят сами да отчетат показанията на електромерите си, трябва да направят своя отчет и да подадат данните към компанията в периода 1-5 януари. Фактурите за месец януари ще съдържат две стойности за използваната електроенергия – по стари и по нови цени.


EVN дава възможност за самоотчет на електромерите

EVN България предоставя възможност на всеки битов и малък стопански клиент по желание да отчете своя електромер и да предостави данните в удобен за него офис. Самоотчитането няма задължителен характер, извършва се по желание и е само допълнителна възможност за клиентите. То не отменя осъществяването на регулярен месечен отчет от страна на дружеството.Клиентите, които желаят да се възползват от тази възможност, следва да попълнят показанията на електромерите си към 31 декември 2013 г. в декларация, която се подава в удобен за клиента EVN Офис. Предоставянето на декларациите в EVN Офисите е безплатно и ще се извършва на 2, 3 и 6 януари 2014 г. Във връзка с отчитането по новите цени няма да се променят регулярните целомесечни срокове на отчитане. Както при всяка смяна на цени, информацията за консумацията във фактурите ще бъде разделена на два отделни периода – потребление по стари цени до 31 декември 2013 г. и потребление по нови цени от 1 януари 2014.

Плащаме 10% по-евтин ток през нощта

С10% по-малко ще плащаме за изхарчения през нощта ток, реши ДКЕВР. Новата тарифа е в сила от 1 януари 2014 г. Регулаторът определи още дневната тарифа да падне с малко под 1%. Намалението ще бъде постигнато, въпреки че цената на енергийния микс, по който НЕК продава на енергото, ще се повиши. Икономиите идват по линия на орязването на технологичните разходи на топлофикациите и заводските централи, намаляването с 2% на същите разходи на ЕРП-тата и сериозно намаление на цената за пренос на ЕСО. При изготвянето на първите сметките за ток ще бъде отчетена промяната в цените, като до 31 декември 2013 г. консумираната енергия ще се изчислява по старите цени, а от 1 януари 2014 г. - по новите. При природния газ и парното няма да има промяна на цените поне до края на март 2014. Това означава, че природният газ ще се продава на цена от 630 лв. на 1000 куб. метра без ДДС. Последната промяна на газовата тарифа беше направена на 1 април, когато ДКЕВР я намали с 3,89 на сто. От 1 юли насам цената на газа не е променяна. При парното цените не са променяни от авгус

По Нова година харчим ток повече, отколкото на Коледа

И по Нова година продължаваме да сме в режим на икономии. Това показват данните на ЕСО. Пиковете на 31 декември са били в 18 и 19 ч., тогава натоварването е към 6243 и 6224 мегавата. Това е и върховото теглене на ток от системата. Имало е и по-ниско пиково потребление, то е било през 2009 г. - товарът на системата е бил 5704 мегавата, но тогава навън средната температура е била 7,8 градуса. За последните 7 г. най-сериозният товар 7002 мегавата, е бил на 31 декември 2008 г., но средната температура навън е била -4,2 градуса. Сравнено с коледните дни обаче, по Нова година харчим повече ток. От 22 до 26 декември най-големият товар е бил на Бъдни вечер 5900 мегавата.


С 13% пада сметката на домакинство, което се топли с климатици

Новите цени на тока са трето поред намаление за една година и бе изненадата за декември. С 13,28% по-ниска ще е фактурата за ток на семейство от София, което се отоплява с еленергия. Това става ясно след сравнение на януарска сметка от миналата година със същото потребление по новите цени.
През януари миналата година то е употребило 1327 киловатчаса еленергия и за тях е заплатило солидната сума от 246,79 лв. с ДДС. Година по-късно същото това семейство, ако потреби същите 1327 киловатчаса ток, ще плати за него 214,01 лв. с ДДС. Ефектът от намалението на цената на електроенергията на три пъти през последната една година за това домакинство е 32,78 лв., или 13,28 на сто. Още по-сериозно е падането на разходите при нощната тарифа - 27,48 на сто. Само за дневната еленергия сметката е по-ниска с 10,2%. Или за да се възползват максимално от пониските цени на нощната тарифа, домакинствата, които искат да пестят, трябва да изместят част от домашните си дейности през нощта. „24 часа" първи изчисли колко ще падне по новите цени месечното плащане на семейство, което не се отоплява с електричество, по новите цени в сравнение с тези, които бяха до 31 януари 2013 г. Излезе -1,20 лв. с ДДС, или 2,6%. Това едва забележимо намаление в сравнение с цените досега породи възражения и съмнения в ефекта в енергийните среди.
Повечето дружества в енергетиката не са доволни от поредното намаляване на разходите им. Сериозно рязане има по цялата верига. При централите са махнати разходи за консултантски, командировки, дори за озеленяване на площадката на АЕЦ. При топлофикациите и заводските централи е намалена цената на ел енергията, която НЕК е задължена да изкупува и да я продава на битовите потребители. ЕРП-тата заявиха, че ще обжалват цените в съда. Утре и вдругиден ще бъдат готови екипите, които ще влязат в електроразпределителните дружества, за да правят основен одит, каза в края на 2013 г. новият шеф на ДКЕВР Боян Боев. Резултатите ще се сравняват с установеното при предишната проверка на енергото, която бе през 2010 г. Възможно е от 1 април да има и по-ниска цена на природния газ.


Тръгва депутатският надзор над регулатори

Парламентарният надзор, който народните представители имат право да упражняват над независимите регулатори, ще тръгне след депутатската ваканция. Такова желание е заявил шефът на Народното събрание Михаил Миков (БСП). Досега регулатори като ДКЕВР, Съветът за електронни медии (СЕМ), Комисията за защита на личните данни и други внасяха само годишни доклади. Част от депутатите не криеха, че дори не ги четат. Заради големия обществен интерес ръководството на ДКЕВР често е изслушвано в енергийната комисия. След ваканцията народните представители от управляващите партии БСП и ДПС ще трябва да потърсят проблемни области в работата на регулаторите, по които да поискат извънредни доклади. Това може да стане по искане на 48 депутати или по волята на ресорна парламентарна комисия. В групата на левицата смятат, че най-злободневният въпрос е цената на тока, която бе намалена от 1 януари.
Самите регулатори пък ще бъдат длъжни да внасят годишните си доклади до 31 март. Досега те се бавеха, което доведе до струпване на отчети от преди две години назад за одобряване в пленарната зала.

ЕСО отлага плащания към бизнеса

ЕСО отлага плащания към контрагентите си заради липсата на пари, научи "Сега". Според заповед на изпълнителния директор на ЕСО Валентин Колев от 29 октомври компанията трябва да проведе преговори за безлихвено разсрочване на плащанията за срок от 60 дни. Заповедта е разпределена към всички териториални диспечерски управления в страната и е с гриф за "спешно изпълнение". Колев нарежда "да се положат усилия" да се договорят срокове за плащане по възможност с най-ранна дата 17 февруари 2014 г. На запитване на "Сега" по Закона за достъп до информацията от ЕСО не отговориха колко компании ще трябва да чакат, за да получат парите си. Точната сума на плащанията пък се оказа "предмет на търговски отношения". За времето, докато течеше преписката, ЕСО се сдоби с нов шеф - Шишман Чаушев, но той също не успя да отговори за колко пари става въпрос. От дружеството обясниха единствено, че това е нормална бизнес практика. Справка на "Сега" в регистъра на обществените поръчки показа, че само за 2 месеца - през септември и октомври, дружеството е обявило търгове за почти 3 млн. лв. без ДДС. Не е изненада, че ЕСО има сериозни парични проблеми. Отчетът на дружеството за първите девет месеца от годината показва, че финансовото му състояние се влошава, а причината е в по-малкото произведен и пренесен по мрежата ток. В резултат на това оборотните средства се стопяват, а собственият му капитал е намалял от 89.7 млн. лв. през 2012 г. на 72.4 млн. лв. до края на септември. Задълженията са набъбнали от 88.1 млн. лв. на 106 млн. лева. От тях краткосрочните борчове са 97.4 млн. лева.

Нова такса за вятърните централи

От 1 януари влиза в сила и таксата върху преференциалните цени на слънчевите и вятърните централи. След дълги дебати и възможност да се разпростре върху всички производители тя все пак беше ограничена до тези видове ВЕИ мощности и определена в размер на 20%. Очакваните приходи от новата такса са 150 млн. лв. Тя ще се удържа от НЕК и ЕРП-тата и ще се внася в държавния бюджет. Наред с въвеждането на таксата бяха направени още промени. Според тях зелените централи ще могат да продават по високите цени само количествата, произведени за часовете работа в годината, регламентирани им от ДКЕВР. Всичко над тези количества ще се изкупува по тарифата, по която НЕК продава на енергодружествата.


последното намаление не е препоръчително за устойчивостта на енергийната система. Обръщам ви внимание, че намалението на цената на тока бе направено след изборите, а не преди следващите!


Енергетика: Година на ръба на фалита

За българската енергетика 2014 г. ще е традиционно гореща година - очакват се международни преговори по спорни мегапроекти, както и ефектите от въздействието на още по-спорни регулации и държавна намеса. Като за капак най-големите компании в сектора ще трябва да преборят растящата задлъжнялост. За промишлените потребители остава надеждата за алтернативни доставки на горива, които да им дадат глътка въздух. За домакинствата трето поредно поевтиняване на тока може да звучи примамливо. Ефектът обаче ще бъде масивно изливане на пари, които след това ще трябва да се плащат от данъкоплатците. Все пак има и поводи за оптимизъм - свободният пазар на електроенергия ще направи още една крачка, а напредък се очаква и по газовите връзки със съседните страни (тази към Румъния вече е готова). Със статут на безкрайно протяжен проект в новата година влиза АЕЦ „Белене". През юли ще бъдат изслушванията на представители на НЕК и ,Атомстройекспорт" по арбитража за втората атомна централа в България. В Париж двете страни трябва да дадат обяснения по насрещни искове от 2011 г. Освен беленския сюжет паралелно ще върви и този за седми блок в АЕЦ „Козлодуй". По вече строящия се газопровод „Южен поток" България също е принудена да води преговори. Както се разбра през декември, за да гарантира спазването на европейското законодателство по проекта, през януари Европейската комисия ще участва в предоговарянето на проекта с „Газпром".

Индустрията е притисната

Българските индустриални компании плащат една от най-високите цени за електроенергията. В изследване на Германската асоциация на индустриалните консуматори на енергия (VIK) в 29 държави пред България се нарежда само Чехия. От VIK отбелязват, че скъпият промишлен ток пречи на конкурентоспособността на икономиката. „Далеч побогати държави с далеч постабилни икономики имат по-евтина електроенергия. За нас основно очакване е в условия на криза цената на тока да не се увеличава", коментира Константин Стаменов, председател на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори (БФИЕК). Сред причините за по-скъпия ток за индустрията в България е кръстосаното субсидиране, при което по-ниските тарифи за домакинствата се компенсират с по-високи за бизнеса. Битовите потребители вече изпреварват промишлеността по дял в консумацията на ток. „Време е да се обърне сериозно внимание на енергийната ефективност в домовете, защото големите производства са принудени да бъдат ефективни и го правят, доколкото могат", допълва Стаменов. По неговите думи ситуацията на газовия пазар не е по-различна - цените трудно ще паднат при един доставчик, какъвто е „Булгагаз".
Зелените са пред фалит
2014 ще е тежка за собствениците на ВЕИ централи. Таксата върху приходите на слънчевите и вятърните паркове, която беше изненадващо въведена през декември, ще отнема 20% от доходите им по преференциални тарифи (т.е. от всичките им приходи), но това не е единственото нещо, за което те трябва да се притесняват. Гласуваните разпоредби предвиждат ограничение за работата на ВЕИ, определено като часове работа през годината.
От тази година стартира и балансиращият пазар на електроенергия, при който централите трябва да плащат за отклоненията в предварително предвиденото производство, това са т.нар. небаланси. Досега енергията при излишък или недостиг се компенсираше за сметка на НЕК и ЕСО. Очаква се това да отнеме още между 7 и 10% от приходите на ВЕИ инвеститорите. За капак електроразпределителните компании очакват от ДКЕВР да одобри цени за достъп до мрежите им, които централите също трябва да плащат. Те ще бъдат от порядъка на 1 до 3% от приходите, но с акумулирания ефект на другите такси и ограничения зелените инвестиции ще излязат на тъмночервено. „Очакваме отнемането да надмине 50% от приходите ни. Няма бизнес, който да оцелее при такива условия. До 3 месеца ще има фалити", обясни председателят на Българската фотоволтаична асоциация Меглена Русенова. По думите й проблемът с ВЕИ таксата например е, че управляващите нямат ясна визия какво ще правят с набраните средства и затова мярката изглежда като наказателна за цял един сектор.
Като цяло следващата година не обещава положителни развития. Дори и очертаващото се поредно намаление на електроенергията ще е с горчив при вкус - то ще бъде платено с нарастваща задлъжнялост на БЕХ, която един ден ще трябва да се плати от данъкоплаците.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 7033 |01.01.2014 Удариха люлинска банда в Банско . 13| 17957 |31.12.2013 Най-страховитите кенефи в света - тук . 97| 6978 |29.12.2013 Волен Сидеров не знае дали му е запорирана заплатата . 21| 6086 |29.12.2013 Протести: "Оставка" вместо "ЧНГ" в новогодишната нощ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads