Реклама / Ads
23| 7056 |12.03.2010 АКТУАЛНО

Ройтерс: Кризата може да се задълбочи при Борисов

.
Седем месеца след гръмките обещания правителството на Бойко Борисов продължава да отлага важни икономически реформи, пише Ройтерс. Изданието добавя, че с това премиерът създава предпоставки за задълбочаване на кризата в най-бедната страна в ЕС.
 
Публичните финанси на страната са най-стабилните в източна Европа и е малко вероятно да се разрази криза като в Гърция, но забавените реформи и популистките мерки на кабинета осуетяват икономическия прогрес.

Миналият месец правителството отмени плановете да закрие неефективни болнични заведения и да увеличи пенсионната възраст с оглед на нарастващото обществено недоволство. Борисов обеща да увеличи пенсиите на лица над 75 г., както и субсидии за тютюнопроизводителите. Като цяло нищо не е направено за ограничаване на публичните разходи извън намаляване на щатните служители в някои държавни институции.

За да поддържа нисък бюджетен дефицит кабинетът “Борисов” забавя връщането на надплатени суми на фирми, с което предизвиква гнева на бизнеса. “Действат като пожарникари,” заявява Станислав Стоянов от Алфа Рисърч. Проучване на агенцията показва, че подкрепата за кабинета е намаляла с 13.3% от миналия август до 45.7. Това донякъде се дължи на факта, че много от новите министри нямат управленски и политически опит. Ройтерс дава за пример Симеон Дянков, който наистина успя да закърпи дупката в бюджета...като не плати на лекарите и не даде социални помощи през декември.

Според Кирил Аврамов от Политически Капитал може да се наложи премиерът да смени министри под обществен натиск. За жалост българите не виждат алтернатива. Предишното правителство също не блестеше с компетентност. Друг проблем е нарастващото ниво на безработица, което достигна 9.9% през януари. Има натиск върху Борисов да намали фискалните ограничения, но той не се поддава като казва, че по-скоро ще подаде оставка отколкото да допусне по-либерална финансова политика и сценарий тип Гърция.

Финансирането в размер на 11 млрд. евро, обещано от ЕС до 2013 г. може да донесе известно облекчение. Парите са предназначени за ремонт на инфраструктура и развитие на земеделието, но ако не предприемем по-успешни мерки против корупцията няма да ги получим.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 8586 |19.10.2009 Шоколадът най-много върви в кризата . 8| 5936 |10.10.2009 Лудите са до нас, а в кризата се множат . 0| 6147 |07.07.2009 Кризата препъна студенските кредити . 1| 5762 |22.01.2009 Кризата удари и Холивуд, масови съкращения

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads