Реклама / Ads
11| 6870 |29.08.2014 АКТУАЛНО

Румен Порожанов: Нашата цел е КТБ да заработи

.
Румен Порожанов
В момента се извършва оценка на кредитния портфейл на банката, след това ще се извършват одити в КТБ, след това ще се реши дали капиталът на банката да се допълни. Това каза в "Тази сутрин" по bTV министърът на финансите Румен Порожанов.
 
Какво се случва с КТБ знае националната банка.Нашето виждане е решенията за КТБ  да бъдат на основата на пазарни инструменти.Нашето желание е КТБ е да заработи, каза още той.

Числото 5 млрд. е висока за дупка, но сигурно има загуба на ликвидност на банката. БНБ е изпратила писма до освовните акционери с питане дали ще участват в оздравяване на банката, за да се конкретизират параметрите на помощта.Провеждаме разговори с Искров и подуправителите. БНБ казват, че са спазили закона. Но той дава възможност и за търсене на оздравителни решения, обясни Порожанов.

Да се даде частичен достъп до депозитите на хората.КТБ има определена ликвидност.Елемент на тези инструменти бе и дебатът с представители от Европейската комисия, каза още той. Порожанов съобщи , че с делегацията от финансови експерти на Брюксел са се обсъждали възможните решения и се е стигнало до съгласие да се даде достъп на вложителите до част от парите им, в рамките на 1000-2000 лева още през септември.

Търсят се решения - за частичен достъп до депозитите, гарантирани и негарантирани. Хората с малки депозити трябва да получат на сто процента парите си. И този процес да покаже, че в края на краищата възможността да се търси решение както за депозантите, така и за банката, би било добре, допълни министърът.

Законът дава възможност за оздравителни решения и ние трябва да се възползваме от тях. Актуалната тема към днешна дата е желанието да се даде достъп на хората до депозитите им. Порожанов увери, че търсенето на решение за КТБ не е спирало. Работи се по вариант да се освободят депозитите до 100 000 лева, но и хората, които имат малки депозити да могат да получат парите си на 100%.

Финансовият министър увери, че до две седмици БНБ ще вземе решение, относно направените оферти за оздравяване на КТБ и решението й ще стане ясно.

Министърът не коментира въпроса, дали отново няма да има виновни.

Изискването е да се внесе план за преструктуриране на банката.Този план ще го предоставим в Брюксел за одобрение.Говорим за инстурементариум за преструктуриране на банката- на кредитния портфейл, кредитна политика, обясни за контактите с Брюксел министърът.

Оманския фонд предложи план за оздравяване на банката при премиера. И това трябваше да стане в рамките на две седмици, каза още Порожанов.

Печатането на банкноти от БНБ не означава, че се задава инфлация, това са спекулации, коментира Порожанов. Според него това в плод на анализите на независимия орган БНБ и е на база експертно решение. Той коментира, че в страната има дефлация, но не и инфлация. Относно актуализацията на бюджета, министърът посочи, че само Народното събрание може да одобри това.

Порожанов беше категоричен, че предходното правителство много щедро е раздавало пари и по този начин е застрашило изпълнението на бюджета. Дупката в бюджета до края на годината ще е около 2,5 и 2,7% от БВП или по-малко от 1 милиард. Ще останем в рамките на 3% дефицит, каквото е изискването на ЕК, но това ще стане при много строги условия и без банкова криза. Ако се надхвърли 3% няма да се стигне до свръхдефицит, увери министърът. Предизвикателството пред нас е решаването на казуса с банковата система, от това ще се определи каква зима ни очаква.

Покачването на цените на тока е неизбежно, защото те бяха изкуствено задържани. Това се ползваше като политически инструмент. Пазарната непоследователност на ДКЕВР доведе до огромните дефицити в енергетиката. Именно заради това бяха поискани и оставките на ръководството на регулатора. Финансовият министър успокои социалнослабите потребители, които са ползвали енергийна помощ, че дори и да се повиши цената те ще бъдат компенсирани. Накрая финансовият министър увери, че контролът за внос на земеделска продукция и контрабандата ще бъдат пресечени окончателно.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 57| 13020 |04.11.2013 Румен Леонидов: Едно малко комунистче ме държи за гърлото . 47| 7043 |23.08.2011 Да бъдем реалисти - Румен Христов ще е президент . 31| 10488 |14.06.2011 US служби държат компроматни снимки на Румен Петков . 15| 10019 |19.11.2010 Ваньо Танов: Румен Петков е посредничил между криминални групировки

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads