Реклама / Ads
0| 5718 |20.10.2023 АКТУАЛНО

Съдът изгонил журналист от заседание за схемата за износ на забранени стоки за "Вагнер". АЕЖ - България иска проверка

.
Асоциацията на европейските журналисти настоява Висшият съдебен съвет, Инспекторатът към ВСС и Върховният касационен съд да извършат проверка на действията на Апелативен съд – Пловдив, довели до изгонването на нашия колега Борис Митов от открито и публично съдебно заседание по дело от висок обществен интерес, съобщават от АЕЦ - България.
 

"Случаят е показателен, защото обединява две ключови проблемни сфери в България – нереформираното правосъдие и крехката медийна свобода", се посочва в информацията.

 

Журналистическата асоциация разказва за случилото се:

 

"На 19 октомври 2023 г. Борис Митов (журналист от "Свободна Европа", бел. ред) е в Пловдив, за да отрази заседанието по мерките за неотклонение на обвиняемите за престъпна схема за износ на забранено оборудване за руските сили в Украйна. 

 

На журналиста първо е обяснено, че не може да присъства на делото пред Апелативен съд – Пловдив, тъй като няма достатъчно място в съдебната зала. Следва да се отбележи, че на заседанието пред първата инстанция, проведено на 11 октомври, залата е пълна с журналисти, т.е. за съда е било напълно ясно, че към делото има засилен интерес.

 

След първоначалното обяснение, че залата е малка, се появява ново. По думите на Митов зам.-председателката на Апелативен съд – Пловдив Михаела Буюклиева е решила да пита обвиняемите дали са съгласни журналистът от "Свободна Европа" да присъства в залата, а след като един от тях е изразил несъгласие, Митов отново е бил изгонен. 

 

На съдебните репортери не е известна практиката обвиняеми и подсъдими да бъдат питани дали на откритото и публично заседание могат да присъстват журналисти. Ако се следва логиката на съдиите в Пловдив, то би трябвало съдът да се обърне и към прокуратурата, за да е съобрази и с нейните вкусове за това кои журналисти могат да отразяват работата на съда и кои – не".

 

"Решението на съдебния състав да изгони журналиста няма как да имат законово основание, а случилото се в съдебната зала в Пловдив е опасно ограничаване на свободата на изразяване. 

Публикуваното след съдебното заседание кратко прессъобщение, изобилстващо от клиширани фрази, без информационна стойност, няма как да замести пълноценното отразяване от журналисти на място", казват от АЕЖ.

 

"Ето защо настояваме Висшият съдебен съвет, Инспекторатът към ВСС и Върховният касационен съд да извършат незабавна проверка и гаранции, че подобно недопустимо ограничаване на публичността и свободата на изразяване ще остане прецедент", настоят журналистите.

 

По случая със схемата за износ на забранени стоки за руски получатели

 

На 10 октомври бе разкрита престъпна група за износ на стоки с възможна двойна употреба, изнасяни за военните действия на територията на Украйна. 

 

"Тези изделия не са предназначени за редовната руска армия. Тези изделия са предназначени за специалните части, които воюват на територията на Украйна. Като възможни крайни потребители на изделията в Руската федерация са елитните войски "26-ти отряд със специални предназначения", по-известен като Росгвардия, военно-морската пехота, Частна военна компания "Вагнер“, отряд "Ахмат" и други", обясни председателият на ДАНС Пламен Тончев.

 

Вчера след близо тричасово заседание Пловдивският окръжен съд остави в ареста петимата задържани за нерегламентиран износ на стоки с двойна употреба за Русия. 

 

Това са Василий Улянов, Евгений Улянов, Романос Ветридис, Дзмитрий Дзмитриу от Беларус и Яни Йешили, който е албански гражданин. 

 

ФрогНюз
 
 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5442 |20.10.2023 Експерти разясняват как да бъдат разрешени проблемите с е-рецептите . 7| 5247 |19.10.2023 Мартин Владимиров: Не е вярно, че "Лукойл" в Бургас не може да замести бързо руския петрол . 5| 9888 |18.10.2023 Европейската прокуратура няма и представа за сигнал на Пепи Еврото . 5| 29938 |16.10.2023 "Ройтерс": Ето кой и как финансира Хамас

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads