Реклама / Ads
46| 9475 |17.02.2016 АКТУАЛНО

Само във Фрог: Копираме турската програма за здравен преход

.
Петър Москов
Копираме турската програма за здравен преход. Това става ясно от документ на южната ни съседка, с който Фрог нюз разполага.
 
От него става ясно, че опитът на Турция в областта на здравната реформа от 2002 г. до 2015 г. е бил обобщен и предоставен за ползване на българското здравно министерство още през март 2015 година. На 12 страници комшиите са обяснили по какъв начин трябва да действаме стъпка по стъпка, за да изградим системата на здравеопазването си досущ като тяхната.

Изключително любопитна се оказва 11-а страница, на която много подробно е разработен варианта за бизнес модел. В него е залегнало т. нар. публично-частно партньорство. Експерти твърдят, че именно там е „заровено кучето“, тъй като големите финансови печалби са заложени във въпросната схема. Интересна подробност е, че извън проспекта, са дадени имената на петима турските граждани с адресите и координатите им, които трябва да окажат съдействие на нашите институции при въвеждането на модела.
Любопитното е, че точно в този периода, в който е предоставена на България турската програма , стартират и преговорите за вноса на скандалните турски ваксини „Пентаксим“ и „Еувакс“. Много Турция се събра“, възмути се в телевизионно предаване бившият здравен министър Мирослав Ненков.

Все още се пази в дълбока тайна какви са финансовите параметри на сделката с ваксините и кой точно се е замогнал от нея. Според финансисти, операцията на здравното министерство, начело с Петър Москов е уникален финансов парадокс. Независимо, че той разпространява и ни убеждава с данни за изгода от замяната на ваксините между България и Турция, експертите са категорични, че сделката е с огромна загуба за нас. Елементарни изчисления сочат следното:
- Получени са 100 000 ваксини „Пентаксим“, умножени по 15 щ.д за всяка, излиза 1,5 млн. щ. д.

- Ако към получените 100 000 ваксини добавим и втората поръчка, направена след скандала от 40 000 ваксини, стойността нараства на 2,1 щ. д.
- За получената ваксина „Еувакс“ не можем да дължим нищо, защото тя трябва да бъде унищожена или пък да си я върнем обратно на Турция. Ако се мина на вариант унищожаване, това трябва да стане за наша сметка.

- Предложените от нас ваксини БЦЖ от България за Турция са 6 000 000 бр. По себестойност на производителя „Бул Био“ струват около 1 евро или по-точно 1,21 щ. д. На доза. Така общата стойност заковава на 7, 260 000щ. д. Дарението на на България, сочена за най-бедната страна в Европа, към богата Турция придобива други размери, когато отчетем пазарните цени на ваксината БЦЖ в Турция-всяка една по 8, 40 щ. д. Така излиза, че ние българите сме дарили ваксината за 50 400 000 щ. д., а сме получили дарение ваксини за 2 100 000 щ. д.

Вотът на недоверие към кабинета „Борисов 2“ по темата за здравеопазване е предрешен и той не е в полза на опонентите на Москов.  Поне така сочат първоначалните сметки на депутатските гласове. Сметката от ваксините, обаче сочи, че ако управляващите изкарват с лекота от „ народната торба“ по 50 млн. долара, то скоро няма да напуснем последното място в ЕС.

Имената на турските експерти





















Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 19| 6829 |09.02.2016 Минчев за Фрог: Местан е поредна люспа в белещата се луковица на ДПС . 12| 7500 |27.01.2016 Костадинов за Фрог: Чужда фондация се разпорежда в образованието . 2| 6261 |27.01.2016 Д. Божилов за Фрог: ЕК си затваря очите за Георги Колев . 31| 11988 |21.01.2016 Само във Фрог: Кръгът на Москов притиска прокуратурата чрез ИАЛ за ваксините

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads