Реклама / Ads
26| 10084 |19.02.2021 АКТУАЛНО

Само във Фрог: Разследван от ДАНС за пране на пари бивш шеф на НАП кандидатства за КПКОНПИ

.
Николай Брънчев
Разследван от ДАНС за укривана на доходи и пране на пари бивш шеф на НАП- Пловдив кандидатства за служител в КПКОНПИ. Става дума за Николай Брънчев, станал главен герой в секретната разработка „Хиени“ на ДАНС, публикувана единствено във Фрог нюз.
 

От нея става ясно, че срещу Брънчев са придобити оперативни данни за корупционни действия и пране на пари.  Любопитното е, че последващ ревизионен акт доказва тезата на агентите от родното ФБР. Магистратите от Административен съд-София се съгласяват с констатациите на данъчните. В съдебното решение от март 2017  година те отбелязват: „В хода на ревизията са установени данни за укрити приходи по смисъла на чл. 122, ал. 1 на ДОПК. Впоследствие, на по-горна съдебна инстанция,  Брънчев печели делото, атакувайки ревизионния акт с възражението за „изтекла давност“.

 

По повод решението на Брънчев да се яви за работа в КПКНОПИ,  ексшефът на звеното в ДАНС-Пловдив Асен Стефанов отбелязва във Фейсбук: „Днес в сайта на КПКОНПИ откривам, че един от допуснатите до конкурс кандидати за Началник на Териториалния отдел на Комисията в Пловдив се казва Николай Брънчев. И си мисля – не, няма как това да е оня Николай Брънчев – бившия директор на ТД на НАП - Пловдив, който с няколко подписа подари около 9 млн. лв. от държавния бюджет на играчите от „аферата „Младо вино“. На когото в началото на 2013 г. отказахме достъп до класифицирана информация заради укриване на данни и предоставяне на неверни такива по време на проучването. И за драстично разминаване между декларирани доходи и похарчени пари /откъде ли пък ги взе?/.

 

Няма как да е той – признатия за виновен през 2014 г. от Пловдивския районен съд за извършено престъпление по чл. 313 от НК – подаване на декларация с невярно съдържание с цел избягване плащане на дължими данъци. Не е възможно това да е същото лице, за което Административен съд - София град и ВАС потвърждават констатации в ревизионен акт на НАП, че са "установени данни за укрити приходи по смисъла на чл. 122, ал. 1 на ДОПК" и че "направените разходи от лицето и от свързаните с него лица по § 1, т. 3, буква "а" от ДР на ДОПК явно и съществено превишават размера на декларираните получени средства".

 

Преди време медията ни разкри, че по отношение на разработката „Хиени“ Брънчев е бил предупреден от прокурор от местната окръжна прокуратура. Нещо повече, магистратът му  е дал напътствия как да се държи и отделно от това е потърсил разследващия, за да извади от калта шефа на НАП. Има и още по-скандално нещо. След като прихващат къртицата със СРС, контраразузнавачите решават да информират за това тогавашния главен прокурор и настоящ шеф на КПКОНПИ Сотир Цацаров. По случая, обаче не е предприето абсолютно нищо. Това дава повод на разследващите да смятат, че като нищо Николай Брънчев ще стане официален борец срещу корупцията.  

 

Асен Стефанов завършва във Фейслук: „ Изобщо не си мислех така. Знаех, че е той – изваден от нафталина, готов на всичко – очевидно подходящ. На 08.03.2021 г. /ех, че празник/ в 14:00 часа в сградата на Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, гр. София, пл. „Св. Неделя“ № 6, ще се проведе първата част от конкурса – Николай ще решава тест. Преди заключителното интервю Николай трябва да премине „първоначална проверка за почтеност, съгласно Правилата за провеждане на проверките за почтеност на служителите в КПКОНПИ“. Успех, Брънчев, успех, Николай! И късмет. Че в списъка откривам и други подходящи кандидати. От друга страна, „началник на териториален отдел“ ми се струва доста „ниска топка“ . Добра стъпка би била Директор на ДАНС-Пловдив, примерно. Опитай, бившите обекти сега там са с предимство".

 

Екип на Фрог нюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 26| 13845 |08.02.2021 Методи Андреев пред Фрог: ГЕРБ е грабителска еднолична разбойническа банда . 12| 4065 |01.02.2021 Промяната от 1 февруари: Без шлемове и шалове, само с маски на обществени места . 51| 17078 |24.01.2021 Европарламентът пита Гешев как са разследвани записите на Борисов . 30| 8663 |18.01.2021 Експерт за Фрог: Ваксинацията върви добре - 100% от здравния министър и 1% за народа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads