Реклама / Ads
1| 9139 |08.02.2022 АКТУАЛНО

Само във Фрог: Засечен е пробив в информационната сигурност на НЗОК

.
Засечен е пробив в информационната сигурност на НЗОК. За това сигнализираха пред Фрог нюз източници от самото ведомство.
 

Според тях са индикирани множество влизания в компютрите на служителите в столицата и в други градове на страната. Чрез тези действия, обясняват те, реално се стига до базата данни на Касата, а тя съдържа лични данни на гражданите, включително и чувствителна информация като  диагнози, медикаментозна терапия и т. н. В масивите има още и търговска тайна.

 

По информация на вътрешни хора, за пробив в компютрите е бил приложен шпионски софтуер /DLP –система/. Чрез нея се прониква в компютрите, а оттам се достига до цялата база данни. Казват, че по принцип за подобно навлизане има строг регламент, който указва кога и  на какво основание се прави. За въпросното проникване, обаче никой няма отговор на тази въпроси.

 

Източниците ни обясниха, че DLP –системата на Касата е инсталирана и се администрира от външна фирма, за която в момента не може да бъде открита официална информация, че има сключен договор за въпросната дейност. От публикуваната информация само разбираме, че има решение за прекратяване на обществената поръчка за прилагане на шпионска система  още в средата на 2020 г. Не се откриват данни за това да е обявявана нова поръчка. Оказва се, че „Информационно обслужване“ администрира цялата мрежа и персоналните компютри на 28-те регионални здравни каси, но за прилагане на DLP –системата е била избрана частна фирма.

 

Сигналът на служителите за пробив поставя куп въпроси, като например дали е бил законен, извършен ли е от фирма, която няма действащ договор и как в случая е била гарантирана сигурността на информацията. Стига се дори по-далеч в съмненията на източниците ни, а именно, че може някой може да злоупотреби не само с достъпа в мрежата, но и с намиращата се в нея чувствителна информация за българските граждани.

 

През 2019 г. беше установено, че е осъществен неоторизиран достъп до голям процент  от информацията, съдържаща се в базите данни на НАП.

 

Припомняме ви, че шеф на НЗОК е Петко Салчев. През последните дни множество организации в здравната система поискаха неговата оставка. Фрог ще информира службите за сигурност във връзка със сигнала.

 

Екип на Фрог нюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 25| 44794 |25.01.2022 Само във Фрог нюз: Излизат скрити документи за фалита на КТБ, свидетели стават обвиняеми? . 4| 9505 |23.01.2022 Кирил Кадийски за Фрог: Ето една ”Поетическа зима” след лютата ”Политическа зима” на Ботев, която явно край няма . 28| 7486 |13.01.2022 Социологът Евелина Славкова: Само политически неграмотен би подценил „Възраждане“ в парламента . 9| 11737 |30.12.2021 Д-р Огнян Гърков, с л.д.р. посланик за Фрог: За родната дипломация и външна политика през 2021 г.

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads