Реклама / Ads
3| 11134 |18.12.2007 АКТУАЛНО

Сем. Николови: «Американска мечта е каквото човек си направи сам от собствения си живот!»

.
Румен и Бонка Николови са собственици на ресторант «България» в Чикаго, където се предлагат автентични нашенски ястия и поради това заведението е много посещавано. Порциите, които се сервират, са големи, тъй като верюуто на стопаните е: «По-добре хората да кажат "това е много храна", отколкото да си тръгнат гладни».
 

Интервю на Симеон Гаспаров, в. „България”, Чикаго

 

- Румен и Бонка, разкажете на нашите читатели малко за себе си, къде сте живяли в България, как и кога дойдохте в Чикаго?

- Аз съм от София, а Бонка е от Плевен. В Америка сме съответно от 1989 и 1990 г.

- Лесно ли се решихте да заминете за Чикаго?

- Не са лесни решенията да започнеш нов живот в другия край на света, но обстоятелствата го наложиха.

- Разкажете ни как беше в началото, когато дойдохте в Америка?

- В началото, както на всички имигранти, ни беше трудно, но моята майка беше тук от много време и ни помогна много.

- Някога мислили ли сте, че един ден ще имате свой ресторант, наречен "България", и то тук, в Чикаго?

- Да имам ресторант ми е било мечта от дълги години.

- Липсва ли ви нещо от България?

- Не можем да кажем, че нещо ни липсва от България, защото ние буквално си имаме малка България в Чикаго и мисля, че всички българи в Чикаго се чувстват по същия начин. Разбира се, роднините ни липсват много, но ние се чуваме и виждаме, когато пожелаем по Skype.

- Свиквате ли с американския начин на живот?

- Не е трудно да свикнеш с нещо, което е доста добре уредено, както животът тука. Разбира се, нужно е време за това, но ако свикне човек, животът тук ще му е много лесен и добър.

semeystvo-chicago-1.jpg- Как се роди идеята за създаването на ресторант "България"?

- Идеята за ресторант се роди поради общото ни желание да контактуваме с хора постоянно. Почти никога не сме оставали без гости, а ако се случи това, ние отиваме на гости. В момента не ни идват гости, а клиенти, но все пак ние сме сред приятели и правим нови запознанства всеки ден.

- Колко време ви отне да я реализирате?

- Реализирането на проекта ресторант "България" отне около 2 години и все още има работи, които трябва да се довършват и винаги ще има нови неща за оправяне, но това е цена, която с удоволствие плащам, за да бъда с мои сънародници и други хора всеки ден.

- Казват, че имате един от най-добрите готвачи, разкажете ни за някои от специалитетите на ресторанта?

- С гордост мога да кажа, че имаме най-добрата българска кухня в Чикаго и голяма заслуга за това има нашият майстор готвач Велко Каферинов.

- Какво предлага ресторант «България» като меню, програма? Кое е любимото ястие на вашите клиенти?

- Предлагаме разнообразие от български ястия. Доста често, ако клиентът пожелае нещо, което не е в менюто, Велко ще го направи, ако разбира се, сме подготвени с подходящите продукти. Освен това предлагаме около 20 салати, различни топли и студени предястия, също както и основни ястия като "пиле паприка", филета със сос, "катино мезе", джолани, гювечета, скара, риба и, разбира се, десерти като палачинки, крем карамел, еклери , баклава и други. Порциите са много големи, но по-добре хората да кажат "това е много храна", отколкото да си тръгнат гладни.

- Вие сте българи и имате бизнес в Америка. Какво е според вас американската мечта?

- Американска мечта според мен е каквото човек си направи сам от собствения си живот. В САЩ има възможности, които много рядко биха се предоставили на имигранти в други държави, дори и в България не всички от нас биха имали такива възможности, каквито имат тук.

- В момента икономиката на Америка е в рецесия, как се отразява това на малкия и средния бизнес и по-специално на хора като вас, които имате бизнес тук?

- Икономиката винаги ще варира и винаги за едни ще бъде по-добре, отколкото за други, но това не означава, че като сме в рецесия ще пропаднем или животът ще стане непоносим. Трудни моменти има и ще има - икономически, политически и така нататък, но ние трябва да намерим сили и да ги преодолеем по най-добрия и безболезнен начин.

- Как виждате бъдещото развитие на българския бизнес и българската колония в Чикаго?

- Аз лично съм убеден, че българската колония в Чикаго ще се разраства, а съответно и българският бизнес. Надявам се да има много преуспяващи български бизнесмени и съм убеден, че така и ще бъде.

- Кое според вас кара толкова много българи да предпочетат Чикаго пред други американски градове?

- Чикаго е една от най-големите индустриални зони в света и възможностите за работа тук са много повече, отколкото в други големи градове. Чикаго е много красив и чист град от този размер. Организиран е много добре и това може би привлича повече българи. Също може би установената голяма българска колония привлича нови имигранти, защото им е по-лесно да започнат нов живот тук с помощта на толкова много българи. Надявам се българската колония да се увеличава и просперира.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 6545 |17.12.2007 Морякът Станко Михалев от потъналия кораб „Експлорър” е най- достойният българин за 2007 година . 0| 7857 |17.12.2007 Тони Блеър се снима в коледен филм за кучетата на Джордж Буш . 1| 6600 |16.12.2007 Светещи котки ще лекуват човечеството от генетични заболявания . 0| 5840 |16.12.2007 Ветрило от звезди с номинации за „Златен глобус”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads