Реклама / Ads
6| 4235 |17.10.2022 АКТУАЛНО

Шаламанов: Трябва да се ориентираме към ускорено превъоръжаване

.
Велизар Шаламанов
„България е защитена по силата на чл. 5 и по силата на усилията на българските военнослужещи. Ситуацията обаче е динамична и ние трябва да се ориентираме към ускорено превъоръжаване.” Това заяви бившия министър на отбраната Велизар Шаламанов в ефира на БНТ.
 

 „НАТО и ЕС, както и страни извън тях, работят по това, което е възможно – санкции към Русия, военна помощ към Украйна и политически действия за дългосрочно решение. България има все още какво да направи, и вярвам, че тази седмица ще се придвижим напред по отношение на оказване на военна помощ с Украйна”, категоричен е той.

По негови думи под заплаха е Европа, бъдещето на България, след като до нас има война, ескалираща всеки ден.

 

„Едно решение за предоставяне на въоръжение на Украйна трябва да върви с решение на нашето правителство да намери заместваща техника”, каза още Шаламанов.

Над 50 държави дават вече оръжие. Това е изпълнение на Хартата на ООН и е основа на системата за сигурност. Манипулативно е твърдението, че ако приемем многонационални сили на нашата територия, това е нарушение на конституцията.”

 

На въпрос какво може да дадем ние, той заяви: „Важно е какво Украйна има нужда да получа. Сега е моментът старото ни въоръжение, което не привлича млади хора в армията и ще стане негодно поради изтичане на всички ресурси, да бъде заменено с ново. Да не забравяме, че армията е 30 000 души, така че ние трябва да имаме техника за поне 3-4 пъти повече военни”

 

„Задача номер едно на всяко правителство от 2021 г. е да внесе в парламента програма за превъоръжаване. Вместо това да стане, отново се взима проект по проект – а ако ние ще похарчим още милиард и половина за заместващ самолет, това значи ли отказване от механизираната охрана или въоръжението на корабите?”, каза Шаламанов. .

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 10253 |11.10.2022 Журналист: Посланик Митрофанова трябваше да бъде привикана в МВнР. Липсваше реакция на институциите . 35| 5169 |10.10.2022 Шаламанов: Крайно време е да дадем оръжие на Украйна, президентът е некоректен . 4| 8261 |08.10.2022 Илиян Василев: За да работиш с ГЕРБ, трябва да амнистираш корупцията на Борисов . 0| 4724 |29.06.2022 Радан Кънев: Трябва да избегнем предсрочни избори

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads