Реклама / Ads
20| 53199 |10.03.2020 АКТУАЛНО

Скандален договор разкрива мащабна корупция на държавно ниво и води към парите, налети в „Барселонагейт“ /документи/

.
Иван Саздов и фрагменти от договара му
След разкритията, че близкият до премиера Иван Саздов е един от крупните инвеститори в аферата „Барселонагейт“ той даде „гръмовно“ интервю в проправителствен сайт и обяви, че чрез него се опитва да ударят министър-председателя Бойко Борисов само защото са приятели. Явно приятелството си има цена. Тя е документирана, а във Фрог нюз разполагаме с документите. В тях се съдържат някои от отговорите откъде идват парите за луксозния живот на семейството на Борислава Йовчева.
 

В края на 2015 г. избухна скандалът с изтекли в медиите аудио записи, който стана известен като “Яневагейт”.  В тях се чува какво си говорят магистратите Владимира Янева и Румяна Ченалова, които са в компанията на адвокат Момчил Мондешки. Разговорите са именно за корупция, злоупотреба с власт и политически натиск върху съдебната система. В един записите се споменава и “къща в Барселона”, купена от премиера, за негова “любовница”.  От къде „двете каки“, както ги нарече самият Борисов, знаят за къща, любовница, пари течащи към Барселона? Вероятно от същите документи.





Припомняме, че според документи налични в публични регистри и публикациите в испанското издание "Ел Периодико" по аферата „Барселонагейт“  стана известно, че  1,75 милиона евро са инвестирани във фирмата Ema BGS S.L., която стопанисва луксозния бутик на Ермано Шервиньо в центъра на Барселона. От тях един милион е внесен от бащата на Борислава - водопроводчикът Георги Йовчев. Други  753 000 идват от офшорката Palms Enterprises Overseas, където се откриват редица приятели от Банкя на премиера Борисов, а именно Йордан Христов и Иван Саздов.  Испанското изданието се позова на полицейското разследване, имащо достъп и до банковата информация на семейството, а Фрог нюз разполага с документите, които вече редица хора квалифицираха като „висша форма на държавна корупция“, дори без да са ги чели подробно. Освен със скандалния договор на Иван Саздов за над 34 млн. евро, за който разказа в интервю за ФрогНюз Сашо Диков (разговор на Диков със Саздов бе излъчен повторно преди седмица по телевизия Евроком), публикуваме и подписания от министъра на икономиката през 2014 г. Меморандум  за изпълнение на най-големия до сега приоритетен инвестиционен проект в страната ни, който се проваля с идването на правителството на Бойко Борисов.

 

.
Снимка: Иван Саздов дава интервю след разкритията на Диков за консултантския му договор за проекта „Св. София"

 

Проектът за 1,6 млрд . лв

През октомври 2013 г. хонконгският милиардер Стивън Ло  започва разработването на проект, който да бъде реализиран в непосредствена близост до София. Замисълът е за нов тип градски туризъм, а проектът е наречен „Ваканционно-развлекателен комплекс Св. София“. Една от причините Ло да обърне поглед към страната ни минава и през родния футбол. Само няколко месеца по-рано той има разговори със свои познати  покрай различни бизнес начинания и срещи в британската столица Лондон. Стивън Ло е един от бизнесмените, които финансират ПФК ЦСКА, който по това време е в тежко финансово състояние. В  замяна на щедростта си получава картбланш за свои бизнес начинания и инвестиции в страната ни. Финансирането на футболния клуб се договаря от Александър Томов, а след това прераства  в сериозни инвестиционни намерения, които получават подкрепа от правителството на Пламен Орешарски.

 

За сателитния град  „Св. София“ са нужни 4 000 дка земя, които са избрани в близката до столицата  община Елин Пелин.  Хонконгският  бизнесмен ангажира чуждестранни архитектурни бюра, одиторски компании и свои партньори, които също да се включат с инвестиции. Проектът е оценен на 1 милиард и 600 милиона лева от американска одиторска компания. Освен голф игрището, което вече е разработено, проектът предвижда да се изградят 5 и 4 звездни хотели, казина, огромен аквапарк, музеи, зали за културни събития и изложби, молове и т.н. все неща, които биха привлекли туристи от цял свят. Приходите за страната ни, за първите 3 години, възлизат на 1% от БВП.





Меморандум с правителството

На 31 юли 2014 г. министерски съвет взима решение № 568, (Документът може да видите ТУК) с което упълномощава министъра на икономиката и енергетиката, тогава Драгомир Стойнев, да подпише меморандум със специално създаденото за инвестиционната цел дружество (SPV) „България дивелопмънт /Холдингс/Лимитед“ АД. Инвеститорите са представлявани от Александър Томов и Стефан Гугушев, а основанието за подкрепата на най-високо ниво е Законът за насърчаване на инвестициите в България. Министерски съвет е до толкова ангажиран с проекта, че възлага на изпълнителния директор на Българската агенция за инвестициите да контролира изпълнението на ангажиментите. Специално се определя и лице от министерството на труда и социалната политика, което да съблюдава за поетите ангажименти от инвеститора за осигуряване на заетост, а тя е за 1860 нови, постоянни работни места. Ангажименти поемат още 5 министерства и областният управител на Софийска област. Основното, което трябва да се направи е да се продадат терените на бившето запустяло военно поделение край с. Мусачево и с. Равно поле. Държавата ги продава по пазарни цени за обща стойност от  1 милиард 025 млн. лева. Останалата сума от 600 млн. лева е за изграждането на сградите и съоръженията от одобрения  проект. Меморандумът конкретно описва ангажиментите на всяка от страните, кой за какво отговаря, кой с кого и как комуникира, как се отчитат резултатите и разбира се сроковете. Агенцията за инвестиции в България, ангажираните министерства, областният управител, изпълнителния директор на дружеството, което е инвеститор са амбицирани и ентусиазирани да направят нещо голямо и сериозно за страната ни, защото групата бизнесмени и крупни чуждестранни инвеститори  не са случайни хора, като в Азия, така и в Европа. (Документът може да видите ТУК) Тяхната преценка е, че влагането на парите им в такъв проект, който има гаранции от правителството на страната, ще възвърне инвестицията им, ще им донесе печалба.

И не на последно място - инвеститорите са напълно наясно с фактът, че в страната ни има корупция, но мащабите й, когато се сблъскват с нея направо ги шокира.

 

 „Консултантът“ Иван Саздов


.
Снимка: Тотемът в Банкя и Иван Саздов в рокерските си одежди

 

Името на един от най-близките приятели на премиера Борисов Иван Саздов изплува от аферата „Къщата в Барселона“, защото той се оказа един от хората, които е наливал парите в компаниите, собственици на огромния луксозен имот и магазина в центъра на Испанския мегаполис. Иван Саздов е известен най-вече с това, че държи тенис кортовете в Бояна и опитите си да имитира руската рокерска дружина, близка до Владимир Путин „Нощни вълци“.   Саздов е активист на ГЕРБ още от създаването му, той оглавява инициативния комитет, който издига Бойко Борисов за кмет на София, а също така е съдружник на станалия известен "братовчеда Ради", който пое от Борисов охранителния бизнес на „Ипон“. Очевидно това са хора, на които Борисов определено има доверие и се вижда с тях. Интересно е от къде са парите на Саздов?





Един от източниците най-вероятно е скандалният консултантски договор за хонконгския проект +Св. София" на стойност 34 млн. 250 хиляди евро без ДДС, с който той се сдобива малко след идването на кабинета „Борисов 2“. Саздов, който не говори английски език и по негови думи имал бетонен възел и някога бил консултант на  проект за завод за мотокари, който не бил реализиран, две седмици търпи някакви китайци да го молят да ги „консултира“ за да реализират проект до София. Това разказва Саздов в интервюто на Сашо Диков през 2015 г.  Истината обаче се оказва друга. Всъщност Стивън Ло има две срещи с Борисов. Първата е организирана от Александър Томов, на която се представят проектът и меморандумът.  За втората Ло е привикан на тенис кортовете в Бояна,  където пред тотема с лика на Борисов се явява самият премиер в спортни одежди и обявява на бизнесмена, че от сега нататък Саздов поема проекта, Томов трябва да бъде отстранен, а причината е, че както има меморандум и ангажименти той лично може да ги промени с решение на неговия нов министерски съвет, научи Фрог от свои източници, близки до инвеститорите.

 

Договорът със Саздов

 

Документът,  който може да видите ТУК,  е не просто скандален. Забележително е, че той няма дата, на която е сключен.  Според експерти по национална сигурност, зад него би могло да прозира пример за принуда, изнудване, корупция на най-високо ниво, а защо не и брутална арогантност, с която се прочуваме по света. Страни по него са, от едната страна фирмата на Иван Саздов "Ай Джи ЕС Мениджмънт" ЕООД, а като "Клиент" са вписани "България Дивелопмънт Холдингс Лимитед" АД (специално създаденото само за този проект дружество) и "Уелкъм Холдингс" АД (публично дружество), в което е концентриран огромен капитал на Стивън Ло и Джоузи Лок.

 

Ето какво трябва да „свърши“ приятелят на Борисов срещу сумата от над  34 млн. евро:

*Да организира и координира срещи за подготовка на архитектурни проекти (въпреки, че самите проекти са  готови);

*Осигуряване на комуникация с държавни и общински администрации, като това минава и през създаването на междуправителствената група (в решението на МС  ясно е посочено, че тази група се създава с решение на министър-председателя, който сега вече е Борисов);

*Саздов трябва да консултира инвеститора за договорите му с Министерството на отбраната при покупката на земите в с. Мусачево и с. Равно поле (това отново е ясно и подробно е описано в Меморандума);

*Да консултира инвеститора за „осигуряване на ангажимента на Държавата или  Община  по предоставяне на техническа инфраструктура…;

 * Да съдейства за „необходимите допълнителни разрешения“, както и всички лицензи и одобрения;

* Да консултира за договаряне и сключване на допълнения и изменения на вече сключения Меморандум с правителството;

*Да организира прехвърлянето на дружеството създадено за проекта към дружеството -майка; (По този начин целият бизнес и дружествата  управлявани от Стивън Ло и Джоузи Лок ще станат длъжници при неизпълнение на договора със Саздов)


.

Интересното е, че Саздов трябва да направи всичко това „възможно в най-кратко време“, но едва след като инвеститорът извърши всички изискващи се по закон задължения и подготви и подаде необходимите документи пред надлежната държавна или общинска администрация.





Как се плащат 34 млн. 250 хиляди евро без ДДС

 

Следващ впечатляващ момент в договора на Саздов, освен колосалната сума и предмета му, е начина на плащане на тези пари. В 12 точки са разписани датите на които трябва да се правят регулярно преводите - винаги на 10-то число, три пъти в годината по няколко милиона евро трябва да бъдат получени от „Ай Джи ЕС Мениджмънт“ ЕООД. Последното плащане няма дата, на която да бъде направено, а само е записано „в деня на откриване на увеселителния комплекс „Св. София“.  Следват три интересни точки – че ДДС-то е 20%, че в деня на плащането ще бъде издадена фактура на инвеститорите и, че ако не бъдат платени сумите на точните дати те стават изискуеми. В този договор единствено клиентът има задължения, консултантът Саздов не, освен да получи сумите, за което надлежно е посочена банкова сметка.

 

В допълнение е включена и точка, в която се казва, че ако на Иван Саздов му се наложи да заплаща разноски от името и за сметка на инвеститорите, които ще консултира, те се задължават да „осигурят необходимите фондове“ и своевременно да му платят и това, което той поиска.

 

Дружеството на Иван Саздов

 

Към момента „Ай Джи ЕС Мениджмънт“ ЕООД, което прибира парите за Саздов, се води еднолична собственост на дружество, регистрирано в Обединените арабски емирства. Управител е Димитър Младенов, а капиталът му е 100 лева.  Това се вижда от справка в Търговския регистър, която направи Фрог нюз. От края на 2012 година до септември 2017 г. собственик е само и единствено Иван Саздов. След това за около година го придобива „МТП Финанс“ ЕООД, собственост на Мирослав Печев. Година по-късно отива в ръцете на кипърско дружество, а от 23 януари 2020 г. вече го притежава „Неритес Холдингс Лимитед“, регистрирано в Дубай на 24 март 2019 г. От годишните финансови отчети се вижда, че дружеството започва да отчита печалби едва след 2015 г., а към момента прехвърлянето му в ОАЕ изглежда като опит да бъдат прикрити някакви финансови операции.

 

Интересно е, че капитала на дружеството никога не се е променял - откакто Саздов е внесъл 100 лева през 2012 г. те и до ден днешен си стоят толкова. Интересно е и, че настоящият управител е такъв още от 2018 г., още когато дружеството става кипърска собственост. Сега е сменен само адресът на управление. От документите в ТР се вижда още, че последния ГФО от 2018 г. и учредителният акт за собственост на дубайската компания е един и същ, този на управителя Младенов. Според изискването на Закона за мерките срещу изпиране на пари от регистъра научаваме още, че Кипърската офшорка е на лице на име Стилианос Стилиану, а Дубайската на Костас Андреас Йоану*.  Съвсем накратко – Иван Саздов  вече няма нищо общо с дружеството си, през което минават парите по договора. 


.

.

Къде са парите?

 

Със сигурност по сметката на дружеството на Иван Саздов са направени няколко плащания, или пък милионите е трябвало да бъдат доставяни в кеш. За това може да каже само „консултантът“. Източниците ни са категорични, че хонконгските инвеститори са били напълно наясно, че в страната ни корупцията е норма, че тя е не само на държавно ниво и трява да платят, за да се реализира проектът. Да платят, но за да се постигне договореното в меморандума, а то не се случва. Саздов не изпълнява почти нищо от „консултантските“ си задължения, но пък активно си търси парите.  Заради принудата да се ангажират с този договор и това плащане бизнесменът спира да финансира ЦСКА и клубът пак изпада в затруднение. Ключов момент за проекта до София е откупуването на парцелите от държавата, но реализирането му всеки път  се обвързва с нова порция милиони, които трябва да отидат при Саздов. Тъй като меморандомът не се изпълнява от страна на правителството и сроковете по него се провалят, част от подкрепящите Сивън Ло по-малки инвеститори от Хонг Конг, Макао, Сингапур и т.н. започват да се оттеглят. Към 2015 г. вече е ясно, че проектът е провален. Още повече, че Саздов започва да твърди, че премиерът Борисов няма нищо общо с договора му, а инвеститорите очевидно нямали пари, след като не искат да му плащат и той започва да ги съди.





Следващ любопитен момент е, че Саздов продава дружеството си на Мирослав Печев, известен с прозвището „Лавацата“, който също е известен като тенис партньор на Бойко Борисов на кортовете в Банкя. Така Стивън Ло се разделя и с голф клуба в Равно поле, който е на стойност 10,5 млн. евро. Колко е спечелил Иван Саздов от „дейността“ си може да провери само прокуратурата. Според източниците ни не е прибрал по-малко от 15 млн. евро. 

 

===

* Припомняме, че единствено Фрог нюз писа за изключително мащабната международна среща, посветена на борбата с корупцията, изпирането на пари и финансирането на тероризъм, в който страната ни не взе участие. Именно там бяха представени скандални данни за нивата на корупция в Кипър като офшорна зона, изготвени от звеното за анализи на корупцията към Съвета на Европа. Подробно може да видите материалът, както и линк към въпросния доклад ТУК.

 

Фрог Нюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 56725 |26.02.2020 Сашо Диков пред Фрог: Гешев може да се поинтересува от консултантския договор за 34 млн. евро на Иван Саздов . 20| 11563 |26.06.2019 Скандален закон облекчава използването на нацистки символ в Русия . 6| 8637 |11.06.2019 Журналисти протестираха срещу разкриването на името на момчето, вербувано от ИД . 19| 14474 |01.06.2019 Промяна на трудовите договори предлага Нова тв на разследващи журналисти

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads