Реклама / Ads
0| 8327 |23.08.2017 АКТУАЛНО

Следващата голяма политическа криза може да избухне на Балканите

.
Следващата голяма политическа криза, която да разтърси Европа и света, както и много пъти преди години в историята, може да започне на Балканите, пише в свой анализ германският ”Ханделсблат”.
 
Европейският съюз се опитва да привлече страни като Сърбия и Черна гора по-тясно в своята орбита, но  се сблъсква с конкуренция за влияние от Съединените щати, Русия, Турция и дори Саудитска Арабия.

Австрийският външен министър Себастиан Курц предупреди за нарастващото влияние на Турция и Саудитска Арабия в региона. "В Сараево и Прищина, например на жените се плаща да носят хиджаб на публично място", заяви той, добавяйки: "Не можем повече да гледаме и да не правим нищо".

Министърът поиска ускоряване на интеграцията на региона с ЕС, за да се спрат домогванията на Турция и Русия. Той каза, че други неотложни въпроси, например Брекзит или миграцията, не трябва да отвличат вниманието на ЕС от Западните Балкани. "Трябва да продължим да играем активна роля в този решаващ регион, предлагайки надеждна перспектива за ЕС", смята Курц.

От 2014 г. Германия пое водеща роля в популяризирането на отношенията на ЕС с балканските държави, насърчавайки реформата и сътрудничеството в т.нар. "Берлинския процес". Но бе постигнат незначителен напредък, което накара германския външен министър Зигмар Габриел това лято да обяви Програма "Берлин процес плюс", с по-конкретни цели и помощ в интеграцията на балканските държави.

В миналото Балканите често били област, в която външните сили са се конкурирали за влияние. От векове Хабсбургите се се сблъсквали с османците, след това Запада си мери силите със Съветския съюз. Днес Турция и Русия са основните конкуренти на ЕС за влияние.

За Турция Балканите представляват едновременно емоционална и рационална атракция. Векове на турско робство оставиха в региона  мюсюлмански малцинства и културно и архитектурно наследство. Много исторически паметници от онази епоха сега се възстановяват от турските правителствени агенции.

Но Турция прилага и сериозна икономическа програма. През последните месеци в страната има значителни инвестиции в минното дело в Косово и в с Албания, както и ново споразумение за свободна търговия с Босна, подписано през май. Анкара винаги подчертава ролята си на стабилизиращ фактор в региона.

Русия е друг сериозен играч на балканската политическа сцена. Москва има особено близки отношения с традиционния си съюзник Сърбия, не на последно място благодарение на общата славянска култура и православна религия. Проучванията показват, че повечето сърби са проруски настроени и не са простили на НАТО за тежките бомбардировки над страната през 1998 г. При неотдавнашното си посещение руският вицепремиер Дмитрий Рогозин бе категоричен, че "Сърбия никога няма да стане член на ЕС. "

Възможни напрежения в резултат на турската и руската политика на Балканите могат да се видят в България. Тук Анкара подкрепя нова партия ДОСТ, която си поставя за цел да представлява турското етническо малцинство в страната. Лидерът й Местан обяви, че другата етническа партия-ДПС е твърде близка до Русия. Той е добре приет в Анкара, където редовно се среща с водещи членове на управляващата турска партия, както и с президента Ердоган.

На Балканите има и нови влияния, основно като икономически намерения и инвестиции. Сред тях номер 1 е Китай, който обяви своя мащабен инфраструктурен проект "Belt and Road" и планира да инвестира около 10 милиарда евро в 16 страни от Югоизточна и Източна Европа.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 7037 |23.07.2017 Поставиха рекорд на Гинес за най-голяма традиционна сватба . 7| 6042 |23.06.2016 Янков: Оставка до седмица на ръководството на МВР с Бъчварова е изход от кризата в министерството . 0| 5232 |19.04.2016 Военният съюз: Политическата ни класа е импотентна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads