Реклама / Ads
7| 7938 |25.01.2018 АКТУАЛНО

Социологът Атанас Мерджанов пред Фрог: БСП няма основание да се гордее с този вот

.
Как беше организиран и очаквано ли не мина вотът на недоверие към правителството на ГЕРБ и ОП? Кои са причините за провала на опозицията и др. въпроси зададе „Фрог нюз” към социолога Атанас Мерджанов, бивш депутат в 38-ото, 40-ото и 41-то НС и член на ВС на БСП.
 
БСП е организирала множество вотове на недоверие към управляващи през годините, но с този сега партията ни няма основание да се гордее.

Причините са няколко и аз на заседание на Националния съвет ги коментирах. Голямото проточване на внасянето на вота ни изигра лоша шега. Повече от два месеца минаха от конгресното решение до депозирането му. Темата за корупцията пък беше твърде общо поднесена с досадно втръснали и банални факти. Това отблъсна голяма част от гражданите, които по принцип проявяват интерес към този, иначе системен проблем в обществото ни.

В крайна сметка този демократичен инструмент има за цел преди всичко да убеди и привлече повече граждани, различни от политическите привърженици на левицата. А недоволните от действията на правителството са много.

За съжаление с гласуването днес препотвърди управленската конфигурация и правителството получи нова легитимация.

Слушайки дебатите, пак със съжаление трябва да призная, че гражданите не получиха необходимата увереност, че БСП може да управлява по-убедително, солидарно, солидно и стабилно българското общество.

Правя коментарите си сега пред вас с голяма горчивина. Защото имаше много пара в свирката, много уж предварително организирани скандали, но в крайна сметка самите ние се увлякохме и се облякохме в обяснения, оправдания и т.н.

Когато се говори за корупция, трябва да се акцентира върху конкретна сфера, с точни примери, ясни изобличаващи факти срещу отделни дейци в управлението. По тази причина лично аз имах съмнения доколко тази тема за корупцията е удачна за вот.

Изконни за левицата проблеми като бедността, липсата на реформи в различните секторни политики - това трябваше да е в центъра на нашето внимание за вот.

Надявам се сегашното ръководство на БСП да осмисли сериозно всичко и да направи последователно подготовка на следващо недоволство. За политиката най-важни са последователността и предвидимостта. Дори не ми се коментира в този смисъл поведението на Корнелия Нинова по повод на Истанбулската конвенция.

Надявам се също така, вече да не приемат нашето желание за по-добра работа на БСП като критика от позицията на отлъчените насилствено от партията. Наясно сме, че всяко депутатстване има начало и край. Но когато се правят реформи, се надяваме да е за по-добро. Къде е то?!

Записа Аделина Делийска
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 19261 |11.01.2018 НС разсекрети стенограми от Комисията КТБ - #КОЙ е написал доклада на Атанасова . 10| 12711 |06.01.2018 Ген. Атанас Атанасов: Росен се издирва от времето, когато Борисов взе властта . 2| 6003 |07.12.2017 Ген. Атанасов убеден: Ако работата по СРС-тата спре дотук, много проблеми ”отиват под килима” . 3| 10879 |15.10.2016 Атанасов: „Наште“ министри какви чупки в кръста на „пиле шарено от Банкя“

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads