Реклама / Ads
0| 3680 |22.09.2021 АКТУАЛНО

Станислав Младенов: Още не сме чули левите цели на партията на Петков и Василев по отношение на малките и средни предприятия

.
Станислав Младенов
Все още не сме чули левите цели на новата партия на доскорошните служебни министри Кирил Петков и Асен Василев по отношение на малките и средни предприятия
 

Това коментира Станислав Младенов, експерт в Съвета по икономика на БСП - София. Той припомни, че докато беше министър на икономиката в служебното правителство на президента Румен Радев, Кирил Петков трансформира безвъзмездните финансови средства, предназначени за помощ на малкия и среден бизнес, в заемен ресурс. По този начин намали риска в банковия сектор и направи услуга на едрия капитал, а това беше откровено дясна политика.

 

"Наистина не виждам как с десни политики ще постигнат леви цели. Все пак, до момента взимаха само десни мерки и нямаше никакви леви решения. Доста странна заявка е това. Избирателите трябва да са напълно наясно, че новият проект на Петков и Василев е типично десен. Досега от двамата бивши министри чувам само добри намерения за леви политики, намерения за някакъв нов социален либерализъм, може би капитализъм с човешко лице, но само това", коментира Младенов.

 

Експертът добави, че би искал час по-скоро да чуе намеренията на Кирил Петков и на Асен Василев по отношение на Плана за възстановяване и устойчивост. "България вече се бави с внасянето му в Европейската комисия. А следващото правителство би трябвало да завърши преговорите по него, ако настоящото служебно успее да го внесе. Намеренията на Атанас Пеканов да промени процента на заемите спрямо безвъзмездната финансова помощ в него са много добро решение. В случай, че новата партия на Кирил Петков и Асен Василев влезе в следващо управление какви ще бъдат целите и действията й по отношение на Плана за възстановяване и устойчивост? Много е важно да получим отговор на този въпрос още сега", каза той.

 

Станислав Младенов е категоричен, че диалогът и отговорността трябва да бъдат основните движещи сили за партиите, които ще получат доверието на гражданите и ще влязат в следващия парламент.

 

"Има една много важна тема в момента не само в България, но и в цяла Европа и това е енергетиката. Смятам, че всички политически сили трябва да седнат и да разговарят по нея. Защото България трябва да има национален консенсус в тази посока. Трябва да имаме дефиниция на понятието "енергийно беден". Трябва да имаме ясна позиция за кафявата енергия. Смятам, че за нашата страна 2035 година е прекалено кратък срок за приключване с кафявата енергия. Зелената сделка е много хубаво нещо. Но в стремежа си да направим енергетиката по-зелена, в един момент изключително много ще оскъпим самата енергия и Европа няма да бъде конкурентоспособна, тъй като цените на продуктите, които произвежда, рязко ще се повишат. Това е тема, която засяга и Плана за възстановяване и устойчивост, и бъдещето на страната ни - икономическо, социално и всякак. И тук трябва национален консенсус, който партиите са длъжни да постигнат. Предстоящата кампания е едно добро време за начало на този разговор", категоричен бе Станислав Младенов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 16067 |10.06.2020 Станислав Балабанов от 7/8: Борисов разигра цирк, когато изгони Севдалина . 2| 7272 |27.03.2017 Фрогоко: За жълтопаважната десница, селската десница и левите каскети . 20| 8740 |16.03.2016 Покъртително от Л. Младенов: Имате ли сили за Македония? . 7| 6547 |29.05.2012 Т.Младенов: До дни плащаме на пострадалите от земетресението

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads