Реклама / Ads
71| 10904 |21.06.2014 АКТУАЛНО

Цветан Василев: Създал съм се сам, с Доган съм се виждал 2-3 пъти за 15 години

.
"Дори не бих искал да я коментирам. Само в болната глава на човек, който е много силно притеснен, може да се роди такава измислица" - така мажоритарният собственик на КТБ коментира обвинението, че е участвал в заговор за убийството на депутата от ДПС Делян Пеевски. Това той прави в пълната версия на интервюто, дадено пред Би Ти Ви, излъчено в събота от бТВ.
 

Василев поясни, че такива действия не били в стила му, а и имам съвсем други разбирания за решаване на проблеми.

Той коментира и сигнала на "Протестна мрежа" срещу себе си: "Интересно ще ми бъде да разбера в какво точно обвиняват мен и банката, при положение, че КТБ е една от най-стабилните банки в страната".  Все пак Василев поясни, че ще е нужно пред разследващите да хвърли осветляване по въпросите. Каза, че е уведомил "господата от следствието", че ще им съдейства.

"В България страхът е неистов. От репресии, от удар върху бизнеса. Дотолкова, доколкото държавните поръчки се разпределят на едно друго място", каза още шефът на КТБ, допълвайки, че те преминават през канали, контролирани от Делян Пеевски.

"В Австрия съм, за да привличам стратегически партньори. Работя с една от най-големите австрийски компании, с която имаме съвместен проект, който може да открие 5000 работни места" - така той обясни пребиваването си във Виена. Миналата седмица той е бил в Санкт Петербург, но отрече да е искал 800 млн. евро.

"Ние не се нуждаем от пари в момента", казва шефът на КТБ, която в петък бе поставена под специален надзор от БНБ (интервюто е взето преди последните развития около банката).

Според него начинът, по който е бил проведен търгът за подизпълнител на "Южен поток", е бил скандален и непрозрачен и трябвало да се повтори, а проектът да се съобрази с изискванията на Европейския съюз.

"Аз се създадох сам, използвайки някои обстоятелства - кризата, конюнктурата. Този мит трябва най-сетне да рухне. Не зад всеки успял човек в бизнеса трябва да има политически или партиен покровител". Така той обясни тезата, че участва в триада с Делян Пеевски и Ахмед Доган.

Василев говори и за парите на държавните дружества в КТБ: "Държавните пари в последно време бяха свръхекспонирани. КТБ беше една от малкото институции, които спечелиха търговете да обслужва държавните фирми. Държавните фирми не са белязани ние да ги дърпаме в една или друга посока", обясни той, допълвайки, че повечето сметки са били краткосрочни.

"Аз моята горчива чаша ще си я изпия. Но освен моя ангажимет за изчистване на моята къщичка, държавата също трябва да поеме своя ангажимент за изчистване на нейната", допълни Василев. Той няколко пъти повтори тезата си, че отношенията между бизнеса и политиката трябва да се променят.

Помолен да коментира отношенията си с някои политици, той заяви: "С Ахмед Доган съм се виждал 2 или 3 пъти за тези 15 години. Той е интересен събеседник".

С Бойко Борисов също се бил виждал. "Мога да твърдя в определена степен - някои от нещата в неговото правителство ми харесват", но допълни, че крайното свиване на разходите било негативно.

Със Сергей Станишев отношенията си определи като "нормални", допълвайки, че няма скандал с нито един политик. Василев поясни обаче: "Правителството с мандата на Станишев не отговори на моите очаквания".

Едно от последните неща, които Василев казва в интервюто, е: "Искам всички в тази държава да знаят, че така, както аз съм отговорен към моите клиенти, към клиентите на банката, така държавата трябва да е отговорна към сигурността, националната сигурност, част от която е финансовата стабилност, така че да не пращаме с лека ръка държавата в 1996 или 1997 г.".
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 35| 9358 |19.06.2014 Цв. Василев: Излъгах се в Пеевски; той иска цялата държава . 16| 6534 |30.05.2014 Борисов защити Цветанов: Съдът е бил под натиск . 34| 6445 |23.11.2013 Цветанов: Коалиции с БСП и ДПС са абсурдни . 30| 13664 |14.06.2013 Метеж в ГЕРБ срещу Цветанов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads