Реклама / Ads
2| 11045 |17.05.2018 ЪNDERGROUND

Ужилен бизнесмен пред Фрог: Наивно е да мислим, че Европа не вижда корупцията ни

.
Георги Георгиев в средата
Бизнесменът Георги Георгиев, собственик на фирмата за млечни продукти ”Жоси”, разказа миналата седмица как фирмата му била източена и открадната от съдружника му Симеон Присадашки през 2013 година. На пресконференция беше пуснат и запис с признанието на Присадашки.
 

Видеото е скандално с това, че  уличава в данъчни престъпления всички участници в млекопреработвателния сектор. Разговаряхме с Георги Георгиев за изнесените факти и за това какво смята да прави, след като държавните институции застават на страната на Присадашки. Ето какво каза ужиленият бизнесмен:

 

 - Г-н Георгиев,  докъде може да достигне скандала?

- Ще предоставим записа на посланиците от ЕС,САЩ, както и на  чужди журналисти. Разбира се, че ще го предоставим и на ЕК в Брюксел и ЕП. Да, Симеон Присадашки казва ясно и разбираемо, че всички млекопреработвателни фирми имат сиво счетоводство, а това наистина означава данъчни престъпления. За европейците това ще означава, че данъчни измамници получават европейски пари. За ЕК и ЕП това ще означава и друго – данъчни измамници флиртуват с властта и са нейни партньори. Ще видят още едно доказателство, че наистина е необходимо европарите да се обвържат с правосъдие. Този запис е възможно да дискредитира целия сектор пред Европа, но кой е виновен за това? Та нали ако някой в България бе спрял престъпленията на Присадашки днес този скандал нямаше да се развие.

 

- От думите ви излиза, че  държавата подкрепя действията на съдружника Ви Присадашки. И май няма намерение да оттегля "подкрепата си". Как ще действате?

-При доказателствата, които имаме нали никой не си мисли, че няма да осъдим българската държава за нанесените ми щети.Ще я осъдим и цената ще я платят данъкоплатците. Но именно поради това ще изготвим списък с всички представители на българската държава, които са покровителствали на  Присадашки.

Той самият е заявявал много пъти пред мен за свои много  близки приятели във властта и е подчертавал, че чрез тях на момента може да реши всеки въпрос в негова полза. Със сигурност знам за близките му отношения с прокурор Русинова, която оглавява СГП. Дори бих казал, че  много пъти той е говорил за нейното израстване като прокурор в подробности, а те не всички са лицеприятни. Позицията ръководител на СГП е твърде силна и наистина може да оказва давление в прокуратурата.

 

- Други имена цитирал ли е?

- Присадашки много пъти е заявявал, че на момента може да получи и подкрепа от Борисов за всеки проблем, тъй като Борисов е бил много голям приятел на Зоров. А действително Зоров и Присадашки са приятели, дори Присадашки му е заместник в браншовата организация. Когато съм бил свидетел на подобни уверения от страна на Присадашки той винаги си вадеше телефона и казваше „Ако искаш да ти избера Борисов и да говориш с него“. Лично аз се съмнявам, че Борисов познава Присадшки, а може и дори да не е чувал за него. Но не се съмнявам, че заради покровителството над Присадашки някой говори от името на Борисов. А кой от властта ще си позволи да се обади на Борисов и да попита това истина ли е? И ако човекът, който говори от името на Борисов има близки контакти с него самия, то за всеки от властта това ще изглежда достоверно.

 

-Това ще бъде списъка „Присадашки“ ли? Какъв ще е неговия състав?

-Да, може и така да стане известен. И ако млечният сектор в България получи санкция от Европа по този повод, то поне виновниците ще са известни с имената си – Присадашки и списъка от покровители. Ако България ще получава европари срещу правосъдие – това ще са виновниците. Подобни скандали стоят и в проблемите на България с приемането ни в Шенген. Трябва да сме абсолютни наивници да смятаме, че корупционните скандали не стигат до столиците на държавите от Шенген. Та нали те си имат посолства в България.

 

- Да се върнем към списъка с т. нар. помощници. Как изглежда той според вас?

В състава на списъка влизат  прокурори, съдии, служители на МВР, народни представители, служители в НАП. С две думи –всички носители на държавна власт, които са били ангажирани с неговата защита.

 

- От думите Ви става ясно, че проблемът с казаното от Присадашки в записа  ще се разраства?

-Да, ще се разраства. В България покровителите на Присадашки могат да направят всичко – от медийно затъмнение до прикриване на престъпления извършени от него. Но тези негови покровители нямат същото влияние извън  България. Аз няма да се учудя ако той попадне в мониторинговия доклад за България.

Само си помислете как ще реагират в Европа, когато гледат видеозаписа, в който Присадашки говори как целия бранш е в сивия сектор и как той сам е организирал сиво счетоводство в дружеството ни. Но не си мислете, че имам само това като доказателства. Имам и други. Ще представим на Европа ордери, от които е видно как съпругата му Наташа Присадашка е получавала огромни суми на ръка от дружеството ни. Суми, които не са осчетоводявани, т.е .от сивото счетоводство. И вижте парадокса. Защитниците на Присадашки, които трябва като служители на държавата да защитават държавните интереси, винаги казват, че всичко е наред. В същото време самия Присадашки ги опровергава с думите си в записа. Да, никой от неговите покровители и помощници не е допускал, че има подобен запис. Но той е факт. Те не допускат и много други факти, за които ще останат също изненадани.

 

Интервю на Екатерина Методиева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 27870 |16.04.2018 Данъчни пред Фрог: ”Гърбиха” ресторантьор заради Горанов, ама случайно... . 13| 17374 |26.03.2018 Експерти пред Фрог: Убийството на Петър Христов и данъчния ще излязат, но при друго управление . 4| 9132 |16.02.2018 Парадокс: КОНПИ взима от „Килър“ 3,5 млн. лв, но преди това му върна имане за над 10 млн. лв. . 23| 19043 |01.02.2018 Само във Фрог: Полицейски началник предупредил Златко Баретата за арестите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads