Реклама / Ads
9| 5561 |04.02.2017 АКТУАЛНО

Властта в Румъния се подчини на гражданите - падна указът

.
Ще бъде отменен скандалният указ, с който се декриминализират част от злоупотребите, извършени от чиновници. Това обяви в обръщение към нацията румънският премиер Сорин Гриндеану, след като дни наред десетки хиляди протестираха срещу промените в Наказателния кодекс.
 

Формално указът ще бъде отменен на извънредно заседание на кабинета в неделя. Гриндеану посочи още, че правителството ще организира обществени консултации по темата за съдебната реформа, цитира bTV.

 

"Ще проведем извънредно заседание в неделя, за да анулираме указа, да го оттеглим, да го обезсилим... разбирате какво искам да ви кажа... и освен това да намерим начин по правен път да гарантираме, че той няма да влезе в сила", обясни премиерът, докато 140 000 души протестираха под прозорците му.

 

През последните дни на огромни демонстрации из цялата страна управляващите социалисти по никакъв начин не даваха знаци, че ще се откажат от промяната в закона, приета на среднощно правителствено заседание и на практика заобикаляща парламента.

 

С нея злоупотребите под 40 000 евро спираха да бъдат престъпление, като така много разследвани щяха да излязат от полезрението на прокуратурата, а много осъдени - да излязат от затвора. Именно препълването на местата за лишаване от свобода беше официално изтъкнатата причина за новите текстове.

 

Гражданите обаче заподозряха, че се прави опит за спиране на борбата с корупцията, "събрала" в затворите цял един кабинет от всички основни политически партии. Лидерът на социалистите Ливиу Драгня беше директно посочен като "поръчител" на промените, тъй като има условна присъда, която не му позволява да заема държавен пост.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 4524 |04.02.2017 Социалистите в Румъния на път да оттеглят скандалната амнистия . 0| 3823 |02.02.2017 ЕК заплаши Румъния заради амнистията за корупция . 1| 3684 |01.02.2017 Висши магистрати в Румъния оспорват указа на правителството в съда

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads