Реклама / Ads
1| 7522 |07.11.2007 АКТУАЛНО

Внимание! Хапчета за отслабване могат да предизвикат рак

.
Легализираните лекарства и хранителните добавки за отслабване освен да лекуват и свалят наднорменото тегло, имат и странични ефекти – едни могат да доведат до рак на дебелото черво, а други – до депресия.
 

Националната седмицата за борба против затлъстяването е повод да поговорим за препаратите за отслабване. Те били, уж, алтернатива за премахване на ужасяващите натрупани килограми, които подлудяват масово женската половина от човечеството. В това била убедена и жена на средна възраст, която след няколко месечно приемане на лекарства за отслабване и хранителни добавки, влязла в аптеката и възмутена се оплакала на аптекарката: „Защо качих всичките килограми обратно, след като спрях да пия хапчета преди два месеца?” Отговорът е, че при повечето препарати ефект има, отслабва се още на втората, третата седмица, тъй като те помагат за разграждането на мазнините. В някои случаи обаче лекарствата имат странични ефекти, които довеждат до всякакви болести, включително и рак на дебелото черво. Едно от най-популярните лекарства на таблетки, например, е точно такъв опасен медикамент. Той блокира действието на определен ензим в резултат, на което почва въпросното разграждането на мазнините. Е, има и неприятният момент при употребата му – често ходене до тоалетна. Оказва се обаче, че ако се приема дълго време, може да доведе до разграждане на собствените мазнини на организма. Така клетката остава „гладна”. За да функционира правилно, първото, което прави след като й се подаде „храна”, е да се запаси, а не – да се дохрани. От тук може да търсим отговорът на въпроса по-горе защо ни се лепят пак и то изведнъж килограмите...

apteka.7.jpg
000_1067.jpg

Другото не по-малко търсено лекарство с отслабващо действие на капсули, от което след спирането му дебелеем, е също с възможен страничен ефект. Той подтиска центъра на глада в мозъка и засилва обмяната на веществата. До тук добре. Само че хората с лабилна психика могат да получат психически разстройства или да изпаднат в депресии, защото „топящият” мазнини продукт влияе на нервната и сърдечно - съдовата система.

Ако решим да пропуснем подобни последствия, най-добре да се пробваме с хранителните добавки. Повечето са на билкова основа и действат като трансформират мазнините в енергия. Намират се за около 10, 20 лева. Ефикасни са, но при тях се появява ефектът йо-йо. Медицински лица и аптекари твърдят, че намесата в хормоналния баланс на всеки организъм е повече от достатъчна за нарушаване на нормалното му функциониране, т.е. и те не са дотам читави.

Разбира се, има редица заболявания, които могат да сполетят човек и да станат причина за наднорменото тегло. При хората с проблеми на щитовидната жлеза, с хормонален дисбаланс или при диабетиците медикаментите и хранителните добавки не оказват голямо влияние, тъй като самата болест не го позволява. Все пак има шанс и за тях  – ако лекарството съдържа хром, то ще премахне част от наднорменото тегло. Като цяло, обаче, първо трябва да се лекува заболяването и да се регулират хормоните в организма, за да може чак след това да има някакъв ефект.

Идеята за елегантната женска секси фигура, спираща мъжките погледи наред, която масово ни се втълпява отвсякъде, е станала маниакална за повечето жени. Но не само! Дори и мъже прибягат до хранителни добавки и лекарства, заради „биреното” си коремче. Не трябва ли обаче първо да помислим за здравето, а после за красотата?
 

apteka2.jpg снимки Вяра Йовева

  Йочка Димитрова

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 7668 |07.11.2007 Рускинята Наталия Водянова е най-добре облеченият модел в света . 0| 5966 |07.11.2007 Продадоха платно на Анри Матис за 33 милиона долара . 0| 9830 |31.10.2007 Защитни пирамиди церят болежки на изложението „Алея на здравето” . 2| 5547 |30.10.2007 ,,Пърпълно” шоу на софийска земя

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads