Реклама / Ads
1| 5361 |01.10.2019 АКТУАЛНО

Войслав Тодоров обяви проблеми с високи строежи в кв. Дианабад и Изток

.
Протестърът и кандидат за общински съветник Войслав Тодоров от обкръжението на Мая Манолова сигнализира за проблеми със строежи в кв. Дианабад и Изток в София. ”Издадено е разрешение за строеж на 30-етажна (95м) жилищна и офис сграда в кв. Изток, на ул. Тинтява. Сградата е огромна, като общо застрояване, зданието ще е 2 пъти по-голямо от ”Златен век” в Лозенец. И ще натовари значително малките улички в квартала”, коментира Тодоров във фейсбук.
 

Мястото на толкова високи сгради не е в жилищните квартали на града, небостъргачи трябва да могат да се изграждат само в определени за това зони след широк консенсус в обществото, обясни Войслав Тодоров. Той визира няколко проекта.


Проектите


Нов жилищен комплекс с хотел и офиси ще се появят в столичния кв. "Изток", близо до кръговото кръстовище на булевардите "Г. М. Димитров" и "Цариградско шосе". Общинският съвет одобри в края на миналата година подробен устройствен план за имота. Теренът се намира между бул. "Г. М. Димитров" и малката улица "Д-р Любен Русев", води се в местност "Дианабад - Изток". От месеци е разчистен от старите сгради и подготвен за застрояване.


Промяната на устройствения план, която да позволи новото застрояване, е поискана от собствениците - дружеството "Есте пропъртис", чиито крайни собственици са братята Кирил и Георги Домусчиеви, и дружеството със специална инвестиционна цел "Недвижими имоти София". За второто местните жители твърдят, че е близко до Братя Диневи. 


Районът на бъдещия нов комплекс на "Есте пропъртис" се застроява усилено в последните години. Главният архитект на София Здравко Здравков е издал и разрешение за строеж на ново здание с офиси, хотел и жилища на съседен имот на ул. "Тинтява".


Устройственият план


Промяната на устройствения план на терена на "Есте пропъртис" и "Недвижими имоти София" влизаха два в общинския съвет. Плановете са да се изгради хотел на 8 етажа със 140 двойни стаи, жилищна сграда със 68 апартамента и офисна част, както и голям магазин. Най-високата сграда ще е с височина от 61 метра или 20 етажа. Тя има няколко по-ниски тела. Предвидена е и офис част от 2403 кв. м.


Първият път докладът беше оттеглен, за да се изработи транспортно проучване, което да покаже как ще повлияе новото мащабно застрояване на трафика в района. Никой не може да каже дали транспортното проучване е коректно.


Такова проучване е направено за сметка на инвеститорите. То показва, че улиците в района не са натоварени до проектния си капацитет и има място за още коли, въпреки че в пиковите часове в този район се образуват сериозни задръствания. Заключението е: "Транспортните потоци, предизвикани от функционирането на двата паркинг-гаража в сградните комплекси, в сутрешния и следобедния пиков интервал, не се отразяват чувствително на натоварването и пропускателната способност на околната улична мрежа и могат да бъдат поети без особена трудност от нея".


При обсъждането на проучването се оказа, че няма орган, който да може да каже дали то е направено както трябва. Анализът бил изпратен на пътната полиция, от където обаче казват, че няма методика, по която да се оценят качествата му. Затова е върнат на общинския съвет. Главният архитект Здравко Здравков тогава обясни, че проучването е дадено за оценка и на администрацията на общината, но от там също не казали нито "да", нито "не". 


"И в момента "Г. М. Димитров" е изключително натоварен. Изграждането на толкова големи сгради ще направи преминаването по него невъзможно", коментира преди време Войслав Тодоров.


Недоволни съседи


Срещу разрешаването на новото застрояване се обявяват близката болница "Св. Наум", собственикът на офис сградата, в която са офисите на компанията VMware - "Бернард изток тауър", хората от близката кооперация "Балкан", както и дружество, свързано със собственика на болницата "Софиямед" д-р Михаил Тиков, писа Mediapool.
Негативните им становища обаче не са взети предвид. А те също са свързани с трафика, който ще генерират новите сгради.


А движението може да се затрудни допълнително и от изграждането на още нови сгради в района. Вече има влязло в сила разрешително за строеж на офиси, хотел и жилища на съседната улица "Тинтява". То е издадено на компанията "Изток Плаза Инвест", свързано с Михаил Тиков. Негова компания с подобно име е сред атакувалите плановете на "Есте пропъртис" и "Недвижими имоти София".


Разрешението е за изграждането на здание с разгърната застроена площ от над 29 000 кв. метра. То трябва да бъде направено на мястото на бившия автосервиз "Изток". Теренът, който граничи с бул. "Цариградско шосе" е разчистен от месеци.



Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 22| 25983 |06.08.2019 Прокуратурата потвърди пряка връзка на Гешев с ортака на Ваклин, но го обяви за невинен (документи) . 15| 12641 |23.07.2019 Илиан Василев: С кандидатурата на Гешев, Пеевски обяви война на всички, които не са съгласни с него . 67| 17425 |16.06.2019 Британските служби обявиха война на руските, Москва реагира остро . 8| 8816 |27.04.2019 Кметицата на Рим - Раджи, обяви война на мафията. Фандъкова - не

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads