Реклама / Ads
34| 13417 |20.10.2021 АКТУАЛНО

Всичко, което трябва за знаем за зеления сертификат

.
Източник: БГНЕС
Само още ден без зелените сертификати. От утре те влизат с пълна сила за почти всички закрити дейности у нас. Редица европейски държави отдавна прилагат този вариант в опит да ограничат разпространението на коронавируса. Документът ще позволи на ваксинираните, преболедувалите и далите отрицателен тест българи над 18-годишна възраст достъп до заведения, спортни събития и развлечения. А бизнесът ще има възможност да работи на пълен капацитет, но само ако спазва разпореждането за задължителен зелен сертификат. Обобщаваме всичко най-важно, което трябва да знаем за зелените сертификати.
 

Що е то сертификат за COVID-19?

 

Сертификатът за COVID-19 удостоверява здравния статус спрямо коронавирусната инфекция. Европейският сертификат за COVID-19 с единен образец за всички държави от Общността беше въведен от 1 юли с цел да улесни пътуванията и да уеднакви критериите за преминаване на границите в държавите-членки. Няколко месеца по-късно представянето на валиден сертификат е задължително за достъп до обществени места както на закрито, така и на открито в редица страни. Документът е наричан още „здравен пропуск“, „здравен паспорт“ и „зелен сертификат“.

 

На кого се издава COVID сертификатът?

 

В България погрешно бе създадено впечатлението, че сертификатът за COVID-19 се свежда до удостоверение за ваксинация. Всъщност, единният европейски документ има три разновидности, които важат при различни условия и с различни срокове за влизане в сила и валидност. Всъщност зелен сертификат се издава на ваксинираните срещу COVID-19, преболедувалите и диагностицирани с COVID-19, всички притежатели на отрицателен тест за COVID-19.



Трите варианта на цифров COVID сертификат на ЕС (за ваксинация, за преболедуване и за проведено изследване), утвърдени и у нас, съдържат специален QR код, чрез който оторизираните власти в държавите от ЕС могат да проверяват валидността му. Българските сертификати са съвместими със системите на другите държави от ЕС. По регламент цифровият зелен сертификат е безплатен.

 

Ваксинационен сертификат

 

Такъв сертификат получава всеки, който е бил ваксиниран срещу COVID-19 в държава членка на ЕС, независимо от броя на поставените дози. Броят на дозите се посочва в сертификата, за да се вижда ясно дали курсът на ваксинация е завършен.

 

Издава се за четирите одобрени за употреба в Европа ваксини срещу COVID-19, като при имунизиране с препаратите на „Пфайзер“/“БиоНТех“, „Модерна“ и „Астра Зенека“/Оксфорд“ това става след втората инжекция, а при еднодозовата ваксина на „Янсен“ - веднага след убождането.

 

От края на май ваксината на „Пфайзер“/“БионТех“ срещу COVID-19 е одобрена за употреба при деца над 12-годишна възраст, а от края на юли такова разрешение има и ваксината на „Модерна“.

 

Сертификат за преболедуване

 

Зелен цифров сертификат може да бъде получен също и след преболедуване от COVID-19. Той е наличен само за преболедували коронавирусна инфекция, които фигурират като потвърдени случаи с положителен резултат в Националния регистър за борба с COVID-19. Сертификатът е валиден от 15-тия до 180-тия ден от датата на първия положителен резултат от изследването за COVID-19.

 

Сертификат за тест

 

Всички, които са с отрицателен резултат от проведено PCR изследване или от бърз антигенен тест за COVID-19, също могат да получат зелен сертификат за изследване за COVID-19. Сертификатът е валиден до 72-рия час от датата на пробовземане при проведено PCR изследване и до 48-мия час от датата на пробовземане при проведен бърз антигенен тест за COVID-19.

 

Представянето на разпечатан резултат от изследване (независимо дали по PCR метода или антигенен тест) не е достатъчно за достъп до обществено място на закрито, потвърди във вторник министърът на здравеопазването. Следователно, изследването трябва да бъде въведено в Националната здравно-информационна система от лабораторията. Така човек ще получи сертификат по европейския образец.



Домашните тестове не служат за издаване на сертификат за изследване. За получаване на удостоверение пробата трябва да е взета от лицензирана лаборатория, а резултатите от нея следва да бъдат въведени в Националната здравно-информационна система.

 

Изследване на антителата не може да послужи да издаване на сертификат за преболедуване.

 

Европейската комисия посочва, че ограничената информация за продължителността на естествения имунитет, както и липсата на сигурни данни при какви нива на антитела се осигурява клинична защита от вируса не позволяват валидността на сертификата да бъде удължена над шест месеца.

 

Кога влиза в сила издаденият сертификат?

 

За ваксинираните сертификатът става валиден 14 дни след поставянето на последната доза. Според медиците това е времето, необходимо на организма да изгради стабилен имунитет.

 

За преболедувалите срокът е същият - 14 дни след датата на положителния PCR тест, като това е периодът на задължителната изолация на болния.

 

При тестовете срокът започва да тече от момента на получаване на резултата.

 

Срок на годност на зеления сертификат

 

Изглежда, че ваксинираните срещу коронавируса са в най-добра позиция. Причината – техните удостоверения засега нямат срок на валидност. Ограниченията при преболедувалите са, че заразяването трябва да е било установено само с PCR тест и преди не повече от шест месеца от момента на представянето на сертификата. Здравният министър д-р Стойчо Кацаров вече увери, че сертификат при преболедуване ще се издава и на пациенти с положителен антигенен тест, направен в болница. Хората пък, които разчитат на сертификат за изследване, трябва да се тестват на всеки 72 или 48 часа.

 

Как да получа COVID сертификата си?  

 

И трите вида сертификати за COVID-19 могат да бъдат свалени и разпечатани от сайта на Националната здравно-информационна система. Важно условие при ваксинираните е, че се изисква електронен подпис, с който да се влезе в личното медицинско досие на пациента. Изключение се прави за хората, които са получили дозите си до началото на юни - те могат да преиздадат документа като само въведат ЕГН или личен номер на чужденец, номера на документа си за самоличност и националния референтен номер на стария си сертификат в системата.



Сертификат за ваксинация може да бъде поискан също от мястото, където са поставени дозите, личния лекар (той обаче може да иска заплащане, ако не е поставил той дозите).

 

За издаването на сертификат за преболедуване и за изследване не е необходим електронен подпис.

 

Колко пари да си приготвя?

 

Отговорът е николко! Издаването на сертификат за ваксинация трябва да е абсолютно безплатно. Причината е, че за всяка поставена доза медиците получават по 10 лв. от Здравната каса по споразумение между държавата и Българския лекарски съюз.

 

Къде да съхранявам сертификата?

 

Удобството на зеления сертификат е, че не е задължително за разнасяме листчета наляво и надясно. Сертификатите за COVID-19 могат да бъдат съхранявани и предоставяни лесно и просто чрез мобилния телефон.

 

Единият вариант е да се свалят като PDF файл, другият - да се визуализират чрез приложения. За потребителите на Apple Националната здравно-информационна система дава възможност сертификатът директно да бъде добавен в Wallet. Сертификатите могат да се показват и устройствата с операционна система Android, като за целта документът трябва да се свали във формат pkpass, след което да се инсталира приложение тип „портфейл“ за съхраняване на документа на мобилно устройство. Скрийншот също върши работа, стига QR кодът, при чието сканиране се проверява автентичността и валидността на сертификата, да е достатъчно голям.

 

Как работи?


Причината, поради която сертификатът съдържа QR код с цифров подпис, е да предотврати фалшифицирането му. За да проверите сертификата, просто сканирайте кода и проверете подписа.

 

Всеки от центровете, упълномощени да издават сертификати за ваксинация, тест или възстановяване (болници, клиники, здравни органи ...), ще има собствен цифров подпис и всички те ще се съхраняват в база данни на ЕС.



Този момент е важен, тъй като Европейската комисия планира да създаде цифров шлюз, така че всички заверени подписи да могат да бъдат проверени в целия ЕС. По този начин личните данни на притежателя на въпросното удостоверение няма да се изпращат през шлюза, тъй като няма да са необходими за проверка на цифровия подпис.

 

Комисията също така ще подкрепя държавите-членки при създаването на софтуер, който позволява на властите да сканират и проверяват QR кодове.

 

Веселка Иванова

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5866 |27.09.2021 Геологът инж. Любомир Ангелов: Свлачището при Алепу се разрастваше опасно трябваше да бъде спряно . 6| 7027 |17.09.2021 Ивайло Мирчев: Когато мафията си има главен прокурор, не ви трябват нито министри, нито премиер . 19| 15191 |21.08.2021 Илиян Василев: ИТН трябва да потърсят подкрепа, а не да чакат някой да им я даде . 25| 7651 |14.07.2021 Мартин Димитров пред Фрог: Първо трябва съгласие по необходимите реформи преди въобще да се говори за правителство

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads