Реклама / Ads

 

14| 14575 |17.09.2019 АКТУАЛНО

Заради такава снимка в най-изостаналата и корумпирана държава в ЕС България те дават на съд!

.
Хулиганство ли е да снимаш полицаи докато са на работа? Могат ли да те арестуват за това и да те изправят пред съда? Според служителите на столичното Първо РПУ, заключили миналия петък фоторепортера на ”Клуб Z” Веселин Боришев, отговорът на тези два въпроса е положителен.

Журналистът е арестуван в градинката пред хотел "Рила" малко преди да отиде на поредния протест срещу номинацията на Иван Гешев за главен прокурор пред Съдебната палата. Версията на униформените: снимал ги е без разрешение, бил е в нетрезво състояние и ги е обиждал.

 

"Седнах на една пейка да изпуша две-три цигари преди да отида на протеста. По едно време градинката тотално "посиня". Веднага си дадох сметка, че полицаите идват от Съдебната палата, където се редуват на смени да охраняват протеста. В този момент бях без фотоапарат, но автоматично вдигнах телефона и направих няколко снимки като бекграунд към събитието, което щях да снимам след това. Последваха реплики от типа: "Какъв си ти, бе?! 'Що ни снимаш?" Аз отговарям, че съм журналист. "Какъв журналист си ти, бе?!" И оттам се почна – аз им отговорих с подобен тон и общо взето това беше поводът за ареста", разказа Боришев пред Свободна Европа.

 

Въпреки че той е представил журналистическа карта пред полицаите, те го задържат за 24 часа в Първо РПУ. Заповед за задържане не му е представена. Дошлият часове по-късно в районното адвокат Николай Хаджигенов също не успява да я види.

 

На следващия ден Боришев е изправен пред Софийския районен съд по бързата процедура, предвидена в Указа за борба с дребното хулиганство (УБДХ) от 1963 г. Магистратите го оправдават и фоторепортерът е освободен без никаква санкция.

"Мотивите на съда се изчерпват с две неща. Първо, не е налице деянието изобщо – дребно хулиганство. Второ, деянието очевидно е малозначително, което е отразено и от съставилия акта в Първо РПУ. Тоест, няма как да бъде едновременно малозначително и дребно хулиганство. От МВР са се объркали, както обикновено… Бяха написали, че се е държал лошо с тях, бил ги обиждал и т.н. Да, ама това не е хулиганство. Освен това, като са го написали, трябва и да се докаже, а те не могат", коментира адвокат Хаджигенов пред Свободна Европа.

 

Разпоредбите на УБДХ предвиждат глоба от 100 до 500 лв. или задържане в поделение на МВР за до 15 денонощия. Указът се използва в случаите, когато полицията няма доказателства за едро хулиганство (с причинени имуществени или физически щети, например), които да представи на прокуратурата, за да води тя дело по Наказателния кодекс.

 

"В заповедта му за задържане, която не ни връчиха, но аз поисках от съда да се запозная с нея и я снимах с телефона си, е записано, че основанието за задържане е УБДХ, което е правен абсурд. Тази заповед още преди да я обжалвам е незаконосъобразна, защото дребното хулиганство е административно нарушение, тоест, не може да служи за основание за задържане под стража", обясни адвокат Хаджигенов.

 

По думите му самото наименование на нормативния акт подсказва неговата архаичност и в съвремието ни той се използва от органите на реда предимно, за да предават на съда хора, които не биха могли да подведат под отговорност на друго основание.

 

"Самият УБДХ е проблем. Този указ е от 1963 г., той е тоталитарен инструмент с цел държане в подчинение на инакомислещите. По този указ пращаха хората с дълги коси в тухларната, както и тези, които слушаха западна музика. […] Това трябваше да бъде отменено още 1990 г., а от МВР го използват до ден-днешен, когато нямат достатъчно данни за едро хулиганство. В София тези бързи производства по УБДХ почти никога не минават, но в провинцията е страшно. Там намират съдия, който се познава с шефа на районното, с когото през ден ядат и пият ракия заедно в кръчмата, и той се произнася", добави юристът.

 

Случаят с Веселин Боришев предизвика безпрецедентно извинение от ръководството на МВР още през уикенда. Главният секретар на силовото ведомство Ивайло Иванов лично поднесе своето извинение и това на министър Младен Маринов пред главния редактор на "Клуб Z" Светлана Джамджиева. Стана ясно още, че по случая е в ход вътрешна проверка.

Премиерът Бойко Борисов също се намеси, поемайки ангажимент пред онлайн изданието да организира заедно с правосъдния министър Данаил Кирилов законодателни промени, с които Указът за борба с дребното хулиганство "да бъде преработен или премахнат".

 

Това не е първият път, в който Борисов предприема промени в УБДХ. Случи се още в първия му мандат като министър-председател заради решение на Конституционния съд от 2011 г., с което бе обявена за противоконституционна частта от указа, регламентираща едноинстанционно съдебно производство без право на обжалване. Тогава обаче Борисов не бе склонен да премахне изцяло УБДХ.

 

"Указът за борба с дребното хулиганство е акт, приет през 1963 г., при различни обществено-икономически условия. Независимо от това не би следвало понастоящем да се предлага пълната отмяна на този нормативен акт, тъй като би се стигнало до законодателна празнота по отношение на наказването на проявите, които не са хулиганство по смисъла на Наказателния кодекс", се посочваше в мотивите към последните промени в указа, подписани от министър-председателя.

 

Осем години по-късно Борисов вече допуска възможността УБДХ да бъде напълно отменен.

 

Борис Митов

Svobodnaevropa

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 15| 12115 |30.07.2019 Даниел Божилов: Драги ми Блъсков, не искам Гешев, заради чадъра върху вас . 20| 12859 |11.05.2019 Прокуратурата удари БОЕЦ заради битката им с мафията . 17| 22310 |18.04.2019 Заради страх от ”Апартаментгейт”: Наши политици панически продават имотите си в Гърция . 9| 8054 |14.04.2019 Каракачанов: ”Апартаментгейт” е заради битката за главен прокурор

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ