Реклама / Ads
6| 7017 |07.12.2012 АКТУАЛНО

Защо македонците стават българи

.
Източник: Дойче Веле
Македонците обичат българските паспорти. И тази любов ще живее още дълго, смятат в Скопие. Причината за нея е от чисто икономически характер.
 

След като България влезе в ЕС, много македонци кандидатстваха за българско гражданство, за да си отворят път към по-добро европейско бъдеще. И днес интересът им към българските паспорти не е намалял, въпреки че македонците вече пътуват без визи из Евросъюза. Според българския външен министър Николай Младенов, 50.000 души от съседната страна са получили български документи.

Вън от гетото - с български паспорт

Властите в Скопие обаче не разполагат с точни данни за броя на македонските граждани, които имат и български паспорт. Причината е следната: в повечето такива случаи хората просто не обявяват двойното си гражданство. Броят им не може да се засече точно и при преминаване на границата, понеже те имат право да използват този паспорт, който пожелаят. Бившият външен министър Любомир Фръчковски смята, че интересът на македонците към българското гражданство ще се запази, независимо от факта, че те вече могат да пътуват безвизово из ЕС.

"Едно е просто да пътуваш, съвсем друго е да търсиш работа в ЕС. След като политиката не дава ясни и стабилни перспективи на хората в Македония, чудно ли е тогава, че те го компенсират с опити да си намерят препитание другаде ", казва бившият министър.

И според бившия вицепремиер Ивица Боцевски, македонците се стремят към български паспорти, водени главно от икономически мотиви. Той казва, че преди да отпаднат визите за страните от ЕС, за македонците българският паспорт е бил спасителен изход от "визовото гето".
Българското гражданство отваря пътя на македонците към трудовия пазар в ЕС

"Но след като България влезе в ЕС и след като отпаднаха временните ограничения за свободно движение на българските работници из Европа, българският паспорт вече означава нещо повече: свобода за работа в страните от ЕС. Той е привлекателен особено за онези македонци, които търсят работа, неизискваща квалификация или владеене на език. Но явлението е само временно, то няма да има политически, културни или други последици ", убеден е Боцевски.

Според него един ден, когато приключат перипетиите на македонската евроинтеграция, явлението "македонци кандидатстват за българско гражданство" ще бъде предмет на изучаване от социолози и икономисти.

Половината нови българи са македонци

Българското министерство на правосъдието уточнява, че половината хора, получили български паспорт от 2007 година досега, са македонци. Катя Матева от дирекция "Българско гражданство" припомня, че македонците, които кандидатстват за български документи, преди това си вадят удостоверение за български произход от Държавната агенция за българите в чужбина, което улеснява процедурата. "Това доказва колко много хора в Македония имат семейни връзки с България", отбелязва Николай Младенов. Според него българският паспорт не е какъв да е документ и затова трябвало да се въведе специална церемония при получаването на българското гражданство. Външният министър казва още, че има и хора, които злоупотребяват с това гражданство.

Новият закон изисква от всички кандидати за българско гражданство да положат изпит по български език. Но това няма да спре вълната от македонци, които се стремят към българския паспорт, коментират в Скопие.

Автор: К. Блажевска, А. Андреев
Дойче Веле
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 10409 |23.10.2012 В Неврокопско не стават непочтителни и неграмотни неща като в Кърджали . 16| 19577 |17.10.2012 Бедни, бедни Фреди...Защо не призна за тетовскиот грав? . 21| 10170 |17.07.2012 Поколението „Защо”: гняв, Интернет, социално въображение . 18| 17193 |25.06.2012 Ася Пенчева: Какво се случи и защо ме осъдиха

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads