Реклама / Ads
1| 5760 |04.09.2017 АКТУАЛНО

Защо омекнаха твърдите Брекзит позиции на Великобритания

.
Така нареченият „мек Брекзит”, при който Великобритания остава в единния пазар на ЕС, се превръща във все по-вероятен сценарий след развоя на събитията през лятото, според компанията за анализи и прогнози Pantheon Macroeconomics, цитирана от ”Бгбен”.
 
В циркулярния доклад до клиентите на компанията, главният икономически анализатор на Pantheon – Самюъл Томс, излага 6 причини, които свидетелстват за съществена  промяна в британската позиция по отношение на преговрите с ЕС, през последните 2 месеца.

1. Продължаващата слабост на британската икономика през летните месеци е необоримото доказателство за реалните щети от несигурността на мероприятието Брекзит
 
Брутният валутен продукт на страната нарасна само с 0.3% през втората четвъртина на 2017, което затвърди статута на британската икономика като най-слабо развиващата се в рамките на Г7. Неясните перспективи пред Брекзит видимо се отразиха на бизнес инвестициите и потреблението на домакинствата, и тези процеси така и не бяха туширани от очаквания бум на британския експорт, стимулиран от немощния паунд. Според Томс: „Привържениците на твърдия Брекзит станаха свидетели на реалния развой на процесите в страната, които потвърждават, че всяко следващо смъкване на паунда носи единствено щети в живота на Острова и не може да бъде компенсирано, каквито и сценарии да чертаят Брекзит идеолозите  ...”
 
2. Наред с това, имиграцията в UK драматично забави темпа си след референдума – факт, потвърден от официалната статистика
 
Въпросът с имиграцията бе често цитиран като най-голямата причина за Брекзит вота по време на референдума през миналата година. А докато статутът на бъдещите имигранти продължава да се дискутира, много от тях междувременно започнаха да се изнасят от страната, вместо да останат и да гадаят какво ще тане с тях:
"Продължаващата неизвестност за бъдещите престой и статут на гражданите на ЕС в страната все повече демотивира тези хора да идват насам, а наред с това, фокусът на обществеността се измести и в друга посока. Само 25% от британците продължават да твърдят, че основният им проблем е имиграцията. По време на Брекзит референдума тази цифра беше 50%”:
 
3. Времето за постигане на договорености с ЕС тиктака все по-затрашително
 
Това още отсега прави вероятността за сключването на търговски сделки преди март 2019 почти нищожна. „Търговските договорености обикновено отнемат години и пред Великобритания остава като единствен вариант за избягването на внезапната  икономическа безтегловност, оставането й в структурите на единния пазар и приемането на произтичащите финансови, правни и миграционни задължения”.
 
Четвъртият аргумент в изледването на Pantheon е значителното омекване на британската позиция по някои ключови спорове с ЕС и най-вече
 
4. Отстъпката на Тереза Мей за продължаващата юридикция на Съда на ЕС
 
В публикуваните през авгут правителтвени становища, бе допуснато, че „продължаващият надзор на Съда на ЕС ще бъде цената, която ще трябва да се плати за гладкия преход на британската икономика”
 
5. С обявяването на Лейбъристката партия за „партия на мекия Брекзит”, вече за първи път има ясна политическа опозиция на твърдия Брекзит
 
Разбира се, на политическата сцена същетвува Либерално-демократическата партия, но малкото й места в парламента никога не са били повод за притеснение на Брекзит-лагера.
Сега, след обявяването на Лейбъритката партия в подкрепа на мекия и плавен Брекзит, нарасна увереността и на вътрешната про-Remain група сред консервативните депутати.
 
6. Никой не изгаря от нетърпение да се втурне да сключва търговски сделки с Великобритания
 
Министър-председателката бе през тази седмица на посещение в Япония, като целта на разговорите й бе една – търговия и пак търговия. Японският премиер Шинзо Абе обаче не бе заварен в същото „работно” настроение, защото основната му грижа е финализирането на търговкото споразумение с ЕС, което бе принципно съглаувано през юни.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4039 |20.08.2017 Лондон иска по-бърз Брекзит . 0| 4680 |06.08.2017 Лондон е готов да плати на Брюксел до 40 млрд. евро за Брекзит . 1| 5286 |04.08.2017 Заради Брекзит: Британците се юрнаха да стават ирландци

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads